Ny havefræser, AL-KO MH 4001 R

Jeg havde nogle kubikmeter jord til overs efter et lille byggeprojekt, og istedet for at få fjernet jorden, besluttede jeg at beholde jorden og anvende den et i ret stort højbed på ca. 25 m2 (til store bambus og sommerblomster). Jeg overvejer desuden at genetablere en mindre del af den urtehave jeg sløjfede for mange år siden – og så mangler jeg en havefræser!

Jeg har haft en fræser tidligere – men den blev desværre stjålet – så jeg ved præcist hvad den kan (og hvad jeg savner).

Der er nemlig ikke noget så lækkert som en urtehave / et bed der er nyfræset!.

Jeg har allerede gravet jorden i højbed igennem nogle gange med en spade, men da der er masser af græstørv er det et ualmindeligt træls job at etablere en lækker og let muldjord. Jeg ønsker naturligvis en jord, der har samme struktur som urtehaven hos Søren Ryge 😉 … og det kan man bare ikke lave med en spade!

 

Er en fræser noget for dig?

Det kan lyde besnærende at få en maskine der kan omdanne kompakt jord eller græsplæne til let muldjord – men tag ikke fejl: Selv om maskinen gør det hårde arbejde, stiller det ret store fysiske krav til chaufføren. Man skal virkelig holde godt fast i dyret for at holde den på sporet. Det er betydeligt mere anstrengende end man umiddelbart forestiller sig.

 

Købe nyt, leje eller købe brugt?

Argh – det er altid en svær beslutning. Jeg har fulgt DBA i nogen tid, men synes ikke rigtigt jeg kan finde noget der er passende. I dag var jeg nede i en lokal maskinforretning og høre på nyt/brugt og leje. Manden forlangte 1000,- for at udleje en fræser i en weekend!. Tja – det er sikkert ikke helt urimeligt, hvis man medregner alle omkostninger omkring finansiering, vedligehold og administration – men alligevel …. jeg køber en ny – og så overvejer jeg at sælge den igen når jeg er færdig med at bruge den.

 

Købe stort eller småt …

Hvis jeg havde masser af penge og masser af jord der skulle fræses, ville jeg gå efter en fræser, som var udstyret med selvstændige hjul til fremdrift (små ‘traktorhjul’) – men sådan en sag i bare nogenlunde kvalitet løber hurtigt op i en pris på 6000,- og mere – og det er bare ‘for meget’, når behovet ikke er større end det er i en typisk parcelhus have.

I den modsatte ende af prisskalaen ligger de helt små fræsere (nogle er elektriske) uden bakgear og en beskeden vægt – de er sikkert fine hvis du bare skal have forbedret jorden i allerede eksisterende bede.

I midten af prisskalaen (hvor jeg befinder mig) – dvs. i området 3000,- til 5000,-  er der er ret stort udvalg – og de fleste er udstyret med et bakgear (som jeg synes er vigtigt).

 

Hvad skal man med bakgear på en havefræser?

For dem der ikke har prøvet at fræse med en havefræser kan det lyde som om den rene luksus / ‘alt for meget’ med et bakgear.

Sagen er imidlertid den, at næsten alle havefræsere i en prisklasse under ca. 6000,- (og det er her jeg befinder mig) kun bevæger sig fordi kniven roterer og dermed skubber/gnaver sig frem over jorden (og et ‘spyd’ bagude forhindrer den i at ‘skøjte’ hen over jorden). Til tider (ganske ofte) har den det med at grave sig ned i jorden og så står den der og knokler uden at bevæge sig fremover overhovedet – kun nedad. Ok – man kan jo bare hive den op igen og køre uden om det hul den lige har gravet – den vejer jo trods alt ikke mere end 40-50 kg. Jo – det er rigtigt, men når man har gjort det 5-10 gange sætter man pris på et bakgear 😉

En noget dyrere fræser har små traktor-lignende hjul på siden som styrer fremdrift.

 

Jeg vil have en Tysker!

Jeg har besluttet mig for at købe en AL-KO MH 4001 R hos TOTALimport som har en god pris på netop den havefræser. Jeg synes den ser fornuftig ud og håber naturligvis på at det er endnu et Tysk super duper produkt 😉

Har du lyst til at købe den samme maskine, har TOTALimport normalt en skarp pris.

Køb AL-KO MH 4001 R her

20_2015-11-07_fraser_paa_Job_v_side

Specifikationer på havefræser  AL-KO MH 4001 R:

 • EAN 4003718040081
 • Produkt AL-KO
 • Arbejdsbredde (cm) 50
 • Arbejdsareal Mellem
 • Motortype Benzin
 • Fræserknive 4 stk. Ø 30 cm
 • Slagvolumen (ccm) 158 (Tvivlsomt!. Der står 140 CC på motor, og Briggs og Stratton hjemmeside siger også
 • 140 CC).
 • Ydelse (kW) 2
 • Motor B&S Series 500
 • Selvkørende Frem / bak
 • Selvkørende Selvkørende
 • Omdrejninger (o/min.) 3.000
 • Vægt ca. kg. 44

 

Vores erfaringer med AL-KO MH 4001 R

Helt overordnet synes jeg at denne fræser er et godt køb for pengene. Hvis jeg kunne gøre noget om, skulle det være at vælge en model med en motor der er lidt kraftigere – bare en lille smule. Under fræsningen oplevede jeg et par gange at den virkelig måtte arbejde for føden og efterflg. gik i stå. Jeg kunne sagtens have forhindret den i at gå i stå – men man skal jo lige prøve hvad der sker når man presser den ….

 

Kritikpunkter:

Det er begrænset hvad jeg kan finde af kritik – og det er helt nede i småtingsafdelingen:

 1. Manualen var faktisk den største kilde til irritation. Det er en lille bog (i A5 format) af den slags der klapper sammen i samme øjeblik man slipper den – irriterende. Til gengæld er den på 10-15 sprog og samtidigt dækker den 5 forskellige modeller – dvs. 80-90% af indholdet kunne fint fjernes. Illustrationer er små og i dårlig kvalitet. Jeg begriber ikke, hvorfor man ikke laver en stor flot farverig billedserie (eller video) på internettet. HALLO !!! – vi skriver 2015 og enhver husmoder kan lave en blog der er væsentlig mere tilgængelig end den jammerlige publikation!
 2. Der mangler 2 stk. hårnålesplitter i den lille plastikpose. Det er ikke meget kritisk – men der burde være 3 – ikke 1.
 3. Af en eller anden grund har man valgt at vedlægge en lille ubetydelig gaffelnøgle (10 og 13 mm.). Det virker lidt Ikea-agtigt – og nærmest komisk da man skal bruge mindst 2 stk. 13 mm nøgler og 2 stk. 17 mm. nøgler for at samle fræser. HALLO !!! – det er en have fræser bestående af mere end 40 kg. jern vi har med at gøre – ikke et lille fikst tv-møbel til stuen 😉
 4. Der er ikke motorolie med i kassen. Det er vist nok standard med de fleste maskiner til haven – men det er da lidt træls: Man har lige samlet hele molevitten, hældt benzin på og er klar til at trække i startsnoren … og så er man nødt til at køre på tanken for at finde noget olie.
 5. Transporthjulet er lidt akavet at få af/på – det kunne godt være lavet mere fikst (Det ville være rart hvis man bare kunne vippe det op/ned)

 

Selve fræseren har jeg kun godt at sige om. Motoren startede ved 2. forsøg og kørte helt uden problemer, fræseren er fin at køre med og gør hvad den skal. Den er mindre tilbøjelig til at grave sig ned end min gamle fræser – måske fordi den har slankere konstruktion i den del af fræser der bevæger sig under jordskorpen.

Man kan justere højden på håndtag så den kan tilpasses din højde  – og det er da vigtigt, specielt hvis man skal bokse med fræseren i længere tid!

En enkelt ting var dog i starten meget irriterende: De 2 røde sikkerheds-håndtag ved gearvælger (frem / bak) skal man lige vænne sig til. De gør det lidt ‘besværligt’ at starte kniven – men man vænner sig lynhurtigt til det, og det er da en rigtig god sikring mod at man (eller andre – som f.eks. lillebror) får startet kniven ved et uheld.
[justified_image_grid preset=19 ids=4939,4940,4941,4942,4948,4945,4944,4951,4943,4950,4952,4946,4947,4949,4953,4958,4957,4956,4955,4954,4959]

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top