I vintermånederne fyldes supermarkedets hylder med smagløse blommetomater, og hvis der er noget jeg ikke gider spise, så er det tomater der smager af ingenting. Derfor har cherrytomater altid været en af mine favoritter – dem går man næsten aldrig galt i byen med (medmindre de er alt for sure).
Tomatfrø fra Camilla Plum
Til min sidste fødselsdag fik jeg af mine søde kolleger tomatfrø fra Camilla Plums butik Fuglebjerggaard. Her var der blandt andet Banana Legs og Minibel tomatfrø samt 3 andre slags. Jeg fik sået hele molevitten i smarte plastik minidrivhuse, og inden længe var hele vindueskarmen fyldt med omkring 30 tomatplanter – intet mindre end alt for mange til en der bor i lejlighed 😉
Jeg sendte alle de store tomatplanter til familien med hus og have, og valgte kun at beholde Minibel tomaterne. Minibel er nemlig oplagt til de af os der bor i byen. Det er en busktomat der kan dyrkes i potter på altanen, og da det er små cherrytomater uden den massive vægt som vi kender fra bl.a. bøftomater, så behøver denne type ikke at blive bundet op – igen meget smart til byboere med altaner og vindueskarme.
Man skal ikke nippe busktomater
Fordi Minibel er en busktomat behøver man ikke nippe den, som man ellers skal gøre med tomatplanter. Dette havde jeg ikke helt styr på i starten, og jeg nippede derfor på livet løs. Resultatet var en noget deform plante, og formentlig meget mindre produktiv end hvad den kunne have været.
Når man søger på billeder af Minibel, som det i øvrigt er overraskende svært at finde information om, så kommer der fantastiske billeder at tomatplanter hvor tomaterne tomaterne praktisk talt vælter ud over kanten i ren overflod. Hvor fantastisk er det ikke?
Ja min Minibel kom jo desværre aldrig helt til at se sådan ud, men jeg forsøger igen i sommeren 2016, og håber at mine Minibel bliver mindre deforme og mere produktive.
Og hvad med høsten og smagen?
Vi er nu nået et par dage ind i december måned, og jeg tæller én rød tomat på min Minibel – med flere på vej. Den har været produktiv lige siden den satte sine første blomster tilbage i forårsmånederne. Imponerende!
Den har i hele sin levetid boet indendørs i min lejlighed, enten i vindueskarm eller ved altandøren. Den får derfor en hel del lys, men om den får nok lys til at kunne klare sig vinteren over uden vækstbelysning er nok tvivlsomt. I januar 2016 endte jeg med at smide den på porten, til fordel for de nye tomater jeg havde sået.
Høsten har været relativ beskeden, og det er kun få tilfælde hvor jeg har kunne plukke en hel håndfuld på én gang. Men igen, planten har æret hæmmet af sin form – ja den har praktisk talt kun haft 3 grene og en stamme. Så set i lyset af det er jeg positivt overrasket over udbyttet. Og smagen? Smagen er mild men let syrlig som cherrytomater skal være – og så har de den intense smag af hjemmedyrkede tomater. Mums!
Byboere kan også dyrke tomater
Ud fra mine egne oplevelser med denne herlige tomatplante, vil jeg varmt anbefale andre byboere, eller folk der vil have en indendørs tomatplante, at prøve Minibel. Den kan købes online hos Camilla Plum, men desværre ikke så mange andre steder af hvad jeg har kunne finde. Alternativt kan du kigge efter andre typer buskede cherrytomater hos Plantefrø.dk.
Det er i hvert fald super fedt at kunne dyrke friske og velsmagende tomater i krukker og potter, i vindueskarmen, på stuegulvet eller altanen. Ingen opbinding og ingen nipning af grene – hvor nemt kan det være? 😉