Stikkelsbærkiwi, en plante katte elsker

Stikkelsbærkiwi og kat

Nogle gange rammer man plet, helt uden at vide det. Sådan havde vi det lidt med beslutningen om i sin tid at placere et styks stikkelsbærkiwi, actinidia arguta, i haven. Da den blev sat skulle det være en pynteplante der kunne klatre op af et hegn – i dag er hegnet væk men planten består, til stor glæde for familiens firbenede medlemmer, nemlig kattene.

Der bliver snakket, skrevet og spurgt flittigt til planter katte ikke kan tåle, måske særligt med fokus på giftige stueplanter som katteejere skal være opmærksomme på, men knap så meget fokus på hvilke planter katte elsker. Katteurt er den helt store vinder, og den er famøs for at kunne få katte, både hun- og hankatte, til at gå helt i selvsving over duften som får dem til at gnaske løs. (Læs også denne artikel der går et spadestik dybere om katteurts effekt)

Deres opførsel ved et Katteurt-møde kan minde om hunkatte i løbetid, prøv selv at se i videoen herunder.

Stikkelsbærkiwien har lidt af den samme effekt som katteurt, og i årevis har alle familiens katte været fuldstændig pjattede med planten. Der går vel næsten ikke en dag i forårs- og sommerperioden hvor de ikke begiver sig ind i plantens indre for at finde en gren der ikke er blevet gennemtygget de tidligere dage.

Årsagen til at netop stikkelsbærkiwi kan få katte til at opføre sig som var de hunkatte i løbetid, er eftersigende fordi kiwiens grene udsender en duft der minder om katteurtens æteriske olier.

Katte elsker actinidia arguta, stikkelsbærkiwi
Katten ved et af sine favoritsteder i haven, nemlig ved stikkelsbærkiwien

Når kiwibusken bliver klippet, i forbindelse med at planten har skulle beskæres kraftigt, har kattene næsten været i ren eufori over alle de godter der bare lå og flød på fliserne. Friske afrevne grene, blade og rødder – de kan ganske enkelt slet ikke stå for duften!

 

Sådan ser det ud når vores katte spiser stikkelsbærkiwi:

Nogle gange må man spise alene:

Kat spiser stikkelsbærkiwi (actinidia arguta)

… , og andre gange har vi nærmest en mindre familiefest:

Katte og Stikkelsbærkiwi

 

Selv om man er lidt sløv kan man jo godt lige snuppe en godbid:

Katte og kiwibuske

Nogle dage byder haven både på mad og drikke på samme tid.

Kat drikker regnvand af tønde

Det kunne jo være at de fjerne blade er bedre end dem der er tæt på ….

Kat klatrer i stikkelsbærkiwi

Kat tygger på kiwiplante

Kat tygger i Kiwi plante
Kat tygger i Kiwi plante

Og resultatet af at have to katte der er stormforelskede i en og samme plante? Ja det kan du se herunder. Gennemgnaskede grene som vores stikkelsbærkiwi, med så mange år på bagen og så stor vækst, ikke har noget problem med at overleve, men som for en nyplantet kiwibusk uden tvivl vil være hårdt.

Har du katte og vil du gerne plante en stikkelsbærkiwi, bør du derfor måske også over at have noget til at beskytte dens vækst med i det første stykke tid – medmindre katten altså går helt besærk over ikke at kunne komme ind til planten!

En hærget stikkelsbærkiwi

Hvis du ikke kan finde stikkelsbærkiwi (og måske også katteurt) i butikkerne eller den nærmeste planteskole, så kan du ganske nemt bestille planterne online og få dem leveret til døren. Hvor nemt kan det næsten blive?

 

Har du erfaring med katte og stikkelsbærkiwi? Så efterlad endelig en kommentar herunder.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top