Leucaena leucocephala, et alternativt Bonsai træ

Lige så længe jeg husker, har jeg været betaget af bonsai træer. Hvor interessen oprindeligt kom fra mindes jeg ikke – måske Karate Kid filmene? 😉

Jeg har haft et par klassiske Ficus Bonsai som dog døde da jeg reelt set ikke vidste hvad jeg foretog mig, og ikke tænkte så meget over pasning. Men én ting jeg har haft succes med har været mit “Leucaena leucocephala” træ, som blev mit hjemmedyrkede og alternative bonsai træ.

Leucaena leucocephala bonsai
Til venstre: 2005. Til højre: 2013

 

Et hjemmedyrket bonsai træ

Træet har i familien altid gået under navnet “Tyrker træet” af den simple grund, at det var en frøkapsel jeg samlede op på en familieferie i Tyrkiet som barn. Af samme årsag gik der årevis før jeg fandt ud af, hvad det var for et træ jeg havde fået med hjem, og som tilsyneladende trivedes vældig fint i Danmark.

Det var ikke før år 2011 hvor træet havde vokset i mere end 5 år og det satte nogle helt specielle blomster, at jeg gennem massiv søgning på Google kunne finde ud af hvad den hed: Leucaena leucocephala, også kendt under andre navne som vild tamarinde, white leadtree, jumbay, river tamarind, Subabul, og white popinac.

Leucaena leucocephala med blomster
Grønne blomsterknopper før de springer ud

Træet blev mit lille Bonsai træ, uden at jeg nogensinde har gjort andet end at klippe de af og til lange grene af. Udover dets størrelse og tykkelsen på stammen har mit træ ikke meget tilfælles med de traditionelle bonsai træer. Beskæringsteknikker, pottevalg, vald af jord, gødning, klipning af rodnet, formning af grene osv. var aldrig noget der blev taget højde for, og det er også derfor den i alle de år har stået i en ganske almindelig potte – ikke så bonsai agtigt.

 

Leucaena-leucocephala
Vækst trimning i sommerperioden

frøkapsel på Leucaena leucocephala

Sagen er en ganske anden nu, hvor min nysgerrighed og interesse for bonsai træer er on the rise, så nu kan jeg måske begynde at forsøge mig med at trimme rodnettet, give det en anden potte og klippe det korrekt.

En billedsøgning viser dog, at jeg langt fra er den første der har forsøgt at lave en Leucaena leucocephala til bonsai. Kig selv her.

Leucaena leucocephala bonsai træ
Sådan ser stammen ud i 2015, hvor træet er (mindst) 10 år

 

Hvad skal der ske herfra?

Bonsai træer har som nævnt altid fascineret mig, men jeg har aldrig studeret det nærmere. Det håber jeg, at jeg kan ændre på i det nye år. Jeg håber på at kunne anskaffe mig et lille Bonsai kit bestående af saks og kobbertråd (og måske lidt hårdere grej til de tykke grene).

Jeg brugt lidt tid på at se videoer af kyndige bonsai-entusiaster der trimmer rodnettet på deres planter. Jeg har altid været af den overbevisning, at man skulle holde sig langt væk fra at røre ved rodnettet. Men at studse rødder er åbenbart lidt som et studse spidser på ens hår; det får det bedre af det. Så det er planen for bonsai træet Leucaena leucocephala, og jeg lover at opdatere herinde. 🙂

 

Træets historik

Leucaena leucocephala lille trae
Venstre: 2005, højre: 2006
Leucaena leucocephala som minitrae
Venstre: ?, Højre: 2011
Leucaena leucocephala 10 ar gammel
Venstre: 2013, Højre: 2015

 

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*