Lige så længe jeg husker, har jeg været betaget af bonsaitræer. Hvor interessen oprindeligt kom fra mindes jeg ikke – måske Karate Kid filmene? 😉
Jeg har haft et par klassiske Ficus Bonsai som dog døde da jeg reelt set ikke vidste hvad jeg foretog mig, og ikke tænkte så meget over pasning. Men én ting jeg har haft succes med har været mit “Leucaena leucocephala” træ, som blev mit hjemmedyrkede og alternative bonsaitræ.
Et hjemmedyrket bonsaitræ
Træet har i familien altid gået under navnet “Tyrkertræet” af den simple grund, at det var en frøkapsel jeg samlede op på en familieferie i Tyrkiet som barn. Af samme årsag gik der årevis før jeg fandt ud af, hvad det var for et træ jeg havde fået med hjem, og som tilsyneladende havde det vældig fint i Danmark.
Det var ikke før år 2011 hvor træet havde vokset i mere end 5 år, at det satte nogle helt specielle blomster som gjorde, at jeg kunne finde ud af hvad den hed: Leucaena leucocephala, også kendt under andre navne som vild tamarinde, white leadtree, jumbay, river tamarind, Subabul, og white popinac.
Træet blev mit lille Bonsaitræ, uden at jeg nogensinde har gjort andet end at klippe de af og til lange grene af. Udover dets størrelse og tykkelsen på stammen, har mit træ ikke meget tilfælles med de klassiske bonsaitræer. Beskæringsteknikker, pottevalg, valg af jord, gødning, trimning af rodnet, formning af grene osv. var aldrig noget der blev taget højde for, og det er også derfor den i alle de år har stået i en ganske almindelig potte – ikke så bonsai-agtigt.
Sagen er en ganske anden nu, hvor min nysgerrighed og interesse for bonsaitræer er on the rise, så nu kan jeg måske begynde at forsøge mig med at trimme rodnettet, give det en anden potte og tænke lidt mere over hvordan jeg klipper den.
En billedsøgning viser dog, at jeg langt fra er den første der har forsøgt at lave en Leucaena leucocephala til bonsai. Kig selv her.
Hvad skal der ske herfra?
Bonsaitræer har som nævnt altid fascineret mig, men jeg har aldrig studeret det nærmere. Det håber jeg, at jeg kan ændre på i det nye år. Jeg tænker at anskaffe mig et lille bonsai-kit bestående af saks og kobbertråd (og måske lidt hårdere grej til de tykke grene).
Jeg har brugt lidt tid på at se videoer af kyndige bonsai-entusiaster der trimmer rodnettet på deres planter. Jeg har altid været af den overbevisning, at man skulle holde sig langt væk fra at røre ved rodnettet. Men at studse rødder er åbenbart lidt som et studse spidser på ens hår; det får det bedre af det. Så det er planen for bonsai træet Leucaena leucocephala.
Træets historik
Hej, det er så fint et lille træ! Tænkte på hvordan det går med det i dag?
Og om du ved hvor man kan skaffe sig et i Københavns området?
Hej Oliver, træet lever fortsat og har en fantastisk tyk stamme efterhånden. Jeg må få opdateret med et nyt billede snarest.
Jeg ved ikke om det er muligt at få lige netop Leucaena leucocephala/Vild tamarinde, men jeg ved at du i mange plantebutikker netop nu kan købe f.eks. gul mimose som har de skønneste gule ‘blomster bolde’ lidt i stil med hvad den her har i hvid. Den skal jeg helt sikkert selv have fingrene i!
Hej Hvordan går det med Tyrker træet? Har du den til at stå inde i stuen om vinteren?
Hej Pia, Tyrkertræet trives i bedste velgående. Det står altid inde om vinteren ja, og får egentlig ikke specielt meget lys i den periode. Når foråret kommer og frosten er forsvundet, bliver det typisk sat udenfor og står der hele sommer og sensommer. 🙂
Superfedt indlæg 🙂