Kan man dyrke chili med LED vækstlys?

Den triste start for min Chili Habanero Orange  …

I foråret 2015 fik vi foræret en smuk Habanero Orange i en pæn størrelse. Vi beholdt den indendørs i nogle måneder og den blev sat udenfor i en stor krukke i juni måned. I løbet af få dage smed den alle sine blade og stod og lignede en død pind. Den var imidlertid ikke død og begyndte til vores overraskelse at sætte blade.

På trods af den elendige sommer i 2015 satte den faktisk blomster og senere små frugter og blev faktisk til en nogenlunde pæn plante – men den var simpelthen for sent ude – efteråret holdt sit indtog før frugter var udviklede.

Vi tog den indenfor d. 10 oktober  og satte den op på 1. sal hvor jeg har gang i nogle forsøg med LED vækstlys.

En ny chance under vækstlys

Jeg havde ikke de store forventninger til Chili-projektet, men hvad søren – jeg havde plads til den store krukke og den blev sat direkte under min kraftige LED vækstlys lampe. De øverste blade er ca 50 cm. fra lampen, så den var – og er – fuldt eksponeret for lys fra LED lampen.

Således ser chili ud når den blå LED vækstlys er tændt … lidt spooky:

Chili Habanero Orange under LED vækstlys
Chili Habanero Orange under LED vækstlys

Jeg har sat en timer på lampen, så den er tændt i perioder á 2 timer efterfulgt af 2 timers pause fra 06 om morgenen til kl 20 om aftenen. Dvs. totalt får den fuld (blå) belysning 8 timer om dagen. Jeg har kun 1 LED lampe, og som nævnt bruger jeg den til et forsøg (med både baby Pilea og voksen Pilea) hvor behovet for lys ikke er så stort – derfor kun 8 timers lys pr. dag.

Chili planten kunne sikkert godt tåle mere lys – men den må nøjes ….

… og den glædelige udvikling

Det viste sig ret hurtigt at frugter fortsatte deres udvikling, og den satte oven i købet nye blade. I starten af november høstede vi de første ca. 10 frugter (de er stærke og har en frugtagtig smag) og her medio november er der 10 mere.

Nu bliver det spændende!

Jeg har netop (20/11 2015) opdaget at den har en fin lille blomst (den er faktisk svær at finde) – og der er mange flere på vej. Om den også kan sætte frugt har jeg ingen anelse om (blomster uden bier …. kan det fungere ?) – men det vil tiden vise (Den skulle angiveligt være selvbestøvende, så det burde være nok at ryste plante en gang imellem).

Chili Habanero Orange blomst og knopper
Chili Habanero Orange blomst og knopper

Habanero skulle angiveligt kunne producere blomster og frugter i mange år hvis plantens vilkår er gode. Læs evt. om Habanero her (Engelsk). Hvis den overlever vinteren (hvad alt tyder på) bliver den sandsynligvis flyttet udendørs til næste sommer og tilbage under LED vækstlys igen til efteråret.

 

 • 4/1 2016: Af en eller anden grund faldt alle blomster med den lille stilk af på alle blomster. Ikke en eneste blomst blev til en frugt. Måske har jeg gjort en fejl ved kun at have det blå lys tændt. Nu har jeg tændt for både blå og røde lamper – og så venter jeg bare på den næste bølge af blomster. Planten ser iøvrigt ud til at stortrives og sætter masser af nye blade.
 • 7/1 2016: Det går stærkt det her: Nu er der pænt mange små blomster på vej igen (det er kun 1,5 måned siden den sidst satte blomster … VILDT!). Spændende om den denne gang vil sætte frugt nu hvor både rødt og blåt lys er tændt.
 • 17/1 2016: Planten ser ud til at trives fint i den mørke vinter.
Chili Habanero Orange d. 17/1 2016
Chili Habanero Orange d. 17/1 2016 (Krone har en diameter på 80 cm.)

 

 • 31/1 2016: Chili har vildt mange blomster, men jeg har problemer med at vækste ny-såede Chili planter under LED lampen – de bliver for ranglede. Jeg har tidligere haft success med netop Chili – kun belysningstiden er ændret. Derfor øger jeg pr. 31/1 2016 lys-periode fra 8 timer om dagen til 14 timer (06 -> 20)
 • 13/2 2016: Skruer lidt mere op for lyset. Lampe er nu tændt fra kl. 06 -> 22 (16 timer pr dag).
 • 16/2 2016: Der sker ting og sager! Chili har stadig mange (!) blomster – 100-200 tror jeg – og der er stadig masser af knopper. Blomster hænger betydeligt længere på planten end det første hold blomster – men rigtigt mange falder af efter nogen tid … BORTSET FRA 1 ENKELT 😉 Jeg netop spottet den første Chili Habanero Orange som er opfostret under LED vækstlys midt i den mørke danske vinter. Den ligner en ubetydelig grøn ært – både på størrelse og farve – men det føles kæmpestort 😉
 • 17/2 2016: De små Chili frugter er svære at spotte – men nu har jeg faktisk fundet 3 stk. Det ligner en epidemi 😉
 • Chili Habanero Orange frugt i februar måned - det er stort ;-)
  Chili Habanero Orange frugt i februar måned – det er stort 😉

  1/3 2016: Der er nu 4 chilifrugter – alle i en pæn størrelse (ca. som mirabelle blommer) og der er stadig masser af knopper og blomster. Jeg har beskåret planten en del – den fyldte simpelthen for meget (vingefang på omkring 1 meter)

 • 23/3 2016: Der er kun ganske få blomster tilbage på planten, og der er ialt 5 chili frugter på vej. Den ene frugt er begyndt at få farve. Denne Habanero chili må være lidt krævende: Der har været mindst 100 (jeg tror mere på 200) blomster på den plante i denne sidste blomstringsfase – og så er der kun 5 frugter. Jeg har sået andre chili (sort ukendt) omkring nytår – og selv om de kun lige er begyndt at blomstre, ser det ud til at langt de fleste umiddelbart sætter frugt.
 • 5/4 2016: 4 af 5 chilifrugter er flotte orange. Jeg har beskåret den et par gange i løbet af vinteren, og en ny blomstringssæson er startet på det der nu er tilbage af planten – det er da imponerende som den vil sætte blomster!. Nu hvor jeg har andre planter at sammenligne med, er det meget tydeligt at blomster er markant mindre på Habanero.
 • 10/4 2016: Jeg har besluttet at høste frugter og minimere planten markant og give den en mindre potte der er til at håndtere. Den fylder simpelthen for meget!. Planten flyttes udendørs ved samme lejlighed.
  • Habanero Orange før / efter beskæring
   Habanero Orange før / efter beskæring
  • Habanero Orange, høst April 2016
   Habanero Orange, høst April 2016
   Habanero Orange - stærke sager!!
   Habanero Orange – stærke sager!!

   .
   Jeg har naturligvis lige testet en mindre smagsprøve, og jeg kan da oplyse om at varen matcher de beskrivelser jeg har læst!. Den er vanvittig stærk, og jeg kan kun opfordre til at være ekstremt påpasselig ved håndtering af frugter og frø. Husk handsker og mælk.

 • 28/7 2016: Den har uden problemer klaret en kraftig beskæring og er i fuld gang med væksten. Jeg vil tro den har 20-30 frugter og måske 100 blomster/knopper.
 • Habanero Orange ultimo juli 2016.
  Habanero Orange ultimo juli 2016.
 • 1/10 2016: Efter en pragtfuld sommer med masser af sol og en god chilihøst er Habanero’en kommet tilbage til LED vækstlampen – nu sammen med 24 andre chili planter!. De fleste planter har blomster, og en del har frugter – både modne og ikke modne. Samtidigt er en UFO lampe nu placeret så den deltager i chili belysning. Dvs. jeg har nu 2 lamper på tilsammen ca. 200 Watt til at belyse planter placeret på en fuld størrelse krydsfiner plade (122 * 244 cm) – og så er der ikke plads til meget mere på det bord!.
 • 20161004_chilibestand_x800
led lampe til vækstbelysning
Sådan ser LED lampen ud

Lampen jeg anvender, kan købes hos MrPerfect

 

 

3 kommentarer til “Kan man dyrke chili med LED vækstlys?”

 1. Flot forsøg, selv om du nok valget den forkerte lampe for at få mange frugt, min erfaring er en fuldspektrum vækstlys lampe med hvide og rød/IR dioder (fx. quantum board lamper) giver meget bedre resultat end de “pink” (rød+blå dioder). Har altid oplevet en stor høst gennem hele vinteren med mine chili planter. Bruger 2 x 220Watt QB over 6 store planter med godt resultat. 🙂

 2. Richard Schrøder

  spændende at læse dine erfaringer, og fedt at du tager dig tid til at køre forsøget over flere sæsoner. Jeg vil osse købe noget værkslys, og overvintre mine chillier.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top