Lavendel guide: Dét skal du vide om at dyrke lavendel

En af havens mest velkendte blomster er lavendel, som udover at se formidabel ud også er rig på nektar, og dermed giver tiltrængt mad til vores sommerfugle og insekter. I sommermånederne juni til august blomstrer lavendel smukt og spreder sin duft til stor glæde for haveejerne.

I middelhavsområderne er lavendel vildtvoksende, og hvem har ikke set de imponerende billeder af lavendelmarkerne i Provence? Et drømmesyn uden lige. Herhjemme vokser lavendelplanten under lidt andre vilkår, men er stadig en staude (altså flerårig plante) der kommer igen år efter år. I vintermånederne forholder den sig stedsegrøn, og den bliver 30-60 cm høj.

Hvordan passer man lavendel?

Lavendel er i det store hele ikke en krævende plante. Sørger man for optimale forhold fra start samt en strategisk beskæring hver sæson, kan man have stor succes med at dyrke dem i mange år. Der findes både lilla og hvid lavendel, samt andre varianter der er både mere og mindre hårdføre.

Ikke overraskende er lavendel en sol-elskende plante, og en varm plads i haven er derfor at foretrække. Den kræver veldrænet og humusfattig jord, så vandet nemt kan trænge igennem og rødderne ikke står pakket ind i fed, fugtig muld. Man kan sagtens dyrke lavendel i potter, dog skal man bare være opmærksom på enten at isolere potten til vinteren, eller flytte den – f.eks. til et drivhus (behøver ikke være opvarmet). I potter har jorden lettere ved at fryse, og det beskadiger altså plantens rødder. Graver man planten ned i haven har man ikke det samme problem. I Danmark fryser bladene ofte væk om vinteren, og året efter kommer der ny vækst.

Formering af lavendel

Det er muligt at formere lavendel med frø, men det er langt mere effektivt at gøre det med stiklinger. Stiklingerne bør tages i det sene forår eller efterår hvor ny vækst dannes, og pottes i en humusfattig og veldrænet jord. Er du ikke sikker på fremgangsmåden kan vi anbefale videoen herunder, som trin for trin forklarer hvordan man tager lavendelstiklinger med succes.

Hvornår skal lavendel klippes ned?

Det bedste tidspunkt at beskære lavendel på, er når planten har afblomstret. Her kan man klippe ca. 1/3 af væksten. Inden vinteren for alvor sætter ind vil planten have vokset ca. 2 cm efter at være blevet beskåret, og det er et godt udgangspunkt for at få en flot og sund lavendel til året efter.

Står man efter noget tid med en ranglet og lidt nøgen lavendel, kan man grave den op og plante den på ny – her er tricket at sætte den så langt ned i et hul at 10-15 cm stikker op. Ved at gøre dette vil der dannes nye rødder, og planten vil igen blive busket i sin vækst.

Hvad kan man bruge lavendel til?

Lavendel bliver brugt til alverdens forskellige ting takket være dens kraftige duft. Du kan bl.a. finde lavendel i parfumer, olie, eddike, krydderiblandinger, te, sukker, duftposer og som en spiselig blomst i madlavningen. Mens planten blomstrer kan man samle blomsterstilke og tørre dem, de kan også benyttes til blomsterkranse.

Her kan du købe lavendel

Lavendel er en af de planter man hvert år kan købe i supermarkederne til en billig penge, men er du ude efter en bestemt variant eller vil du bare gerne prøve noget andet må du formentlig enten besøge en planteskole eller shoppe online. Vi kan anbefale Plantetorvet hvor du bl.a. kan købe populære lavendel-sorter som Munstead, Hidcote og Dwarf Blue.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top