Lav selv en havelåge i træ

Det er ikke nogen vanskelig opgave at lave en ny havelåge i træ – næsten alle kan være med og prisen er rimelig!.

Den ret store låge jeg beskriver i dette indlæg har i materialer kostet ca. 500,- inklusiv stolper. Låge er 125 cm bred og måler 130 cm fra bund til top af bue.

Lågen er lavet i trykimprægneret træ og er efterfølgende malet med heldækkende træbeskyttelse i farven Grøn Umbra.

Jeg har lavet en bred havelåge fordi jeg får brug for at kunne få  nogle maskiner (lille gravemaskine og motorbør) ind i bag-haven. På sigt vil jeg nok lade hækken vokse ind over en del af lågen i hængselsiden, således at hul i hæk kommer ned på måske 60-80 cm.

Materialer og værktøj

Jeg har anvendt følgende materialer til havelågen:

  1. 2 stk. stolper 4″ * 4″, 2,40 meter lange (Til at bære låge)
  2. 6 stk. trykimpr. brædder 19 mm * 10 cm, 3 meter lange (beklædning af låge, skæres op til lister)
  3. 1 stk. 1″ * 5″ trykimprægneret bræt, 4,5 meter langt (‘Z’ formet skelet)
  4. 2 stk. stabelhængsler, 500 mm. lange (låge skal kunne åbnes … 😉
  5. 1 stk. glipfald (til at holde låge lukket)
  6. 8 stk. 6 * 80 skruer (skrue hængsel tap fast på stolpe)
  7. ca. 10 stk. 5 * 30 mm. skruer til udendørs brug (fastgøre stabelhængsel til låge).
  8. ca. 100 stk.  3,5 * 35 mm skruer til udendørs brug (skrue beklædning fast på ‘Z’ ramme).
  9. Træbeskyttelse / maling
  10. Nogle sække stolpebeton til at stabilisere den bærende stolpe i jorden
  11. Nogle kraftige brædder (stumper) for yderligere stabilisering af bærende stolpe.

Og jeg har anvendt dette værktøj:

  1. Fuksvans
  2. Bore/skrue maskine
  3. Stiksav
  4. Bordrundsav
  5. Kap-gearingssav
  6. Pælebor
  7. Skruetvinger

 

Inden du starter

Inden du går i gang med at fremstille havelåge bør du lige tænke over flg.:

  1. Hvilken vej skal havelågen åbne
  2. Højde og bredde på havelåge
  3. Hvilken beklædning (brædder, lister, ….)
  4. Er der en forside / bagside på havelåge (hvilken side af låge skal listebeklædning monteres på) ?
  5. Hvor tæt skal beklædning være
  6. Er du i stand til at sætte stolper i jorden præcist hvor du ønsker (En stor sten i jorden kan ødelægge hele planen).

[su_note note_color=”#ccf7d2″ text_color=”#141715″ radius=”9″]Husk at havelågen skal være mindst 1, og gerne 2 cm smallere end afstand imellem stolper for at kompensere for diverse skæve stolper.[/su_note]

Måske er det en god ide at sætte stolper i jorden inden du laver selve havelågen. En meget stor sten kan f.eks. tvinge dig til at flytte stolpe(r) og dermed måske også tvinge dig til at ændre mål på havelåge.

 

Sådan gør du

Stolper sættes i jorden

Den bærende stolpe (den hvor hængseltappe er monteret) bliver hårdt  belastet af at holde den tunge havelåge ‘i udstrakt arm’ år ind og år ud, og måske synes naboens børn oven i købet at det er sjovt at hænge i havelågen og bruge den som karussel?.

Hvor jeg bor har vi ler under muldlaget – masser af ler – og det er jo ganske fint når man skal sætte stolper ned, men hvis  du har sand i undergrunden har du en ekstra udfordring!. Hvis stolper placeres i et område hvor der ofte står vand er det nok endnu en udfordring.

Uanset hvad, er der er al mulig grund til at bruge alle tænkelige virkemidler til at sikre at stolpe bliver stående i den ønskede position. Ok, det handler bare om en enkelt stolpe, og hvis den viser sig at være ustabil er det da ikke umuligt at trække den op af jorden igen, men hvis den er sat i beton og måske også er en del af et plankeværk / hegn er det straks lidt mere omfattende.

Selve stolpen er jeg ikke så bekymret for, men jeg havde dog læsset 5″ * 5″ stolper på traileren inden jeg besindede mig og valgte 4″ * 4″.

[su_note note_color=”#ccf7d2″ text_color=”#141715″ radius=”9″]Note: Der findes rigtigt mange forskellige meninger om stolper i jord og hvordan man sikrer længst mulig holdbarhed. I mine ører lyder langt det meste rigtigt fornuftigt – men jeg har ingen mening om / erfaring med hvad der er optimalt – men jeg synes at tør stolpebeton er fedt at arbejde med når stolper skal placeres ;-)[/su_note]

Jeg brugte et pælebor til at lave hul til stolper, og lavede huller 1 meter dybe (pæleboret var ikke længere 😉 ). Den bærende stolpe fik 4 sække stolpebeton a’ 18 kg. ned i bunden af hullet, og herefter ler for resten. Endvidere satte jeg et par kraftige stumper terrassebræt (lærk) på 50 cm.  på 2 af stolpens sider (over beton og under jordskorpen). Hvis nogen/noget skal flytte på stolpen vil det kræve at disse brædder skal ‘møves’ igennem jord/ler – og det anser jeg for at være helt usandsynligt med mindre brædder er rådnet væk.

Jo flere af disse brædder der sidder på stolpen, jo mere jord skal der flyttes / skubbes hvis stolpen skal flytte sig (og jo større et ‘krater’ skal du lave i jorden for at få plads til det hele 😉 ).

Demo opstilling: Stolpe med brædder
Demo opstilling: Stolpe med brædder

Den anden stolpe blev sat i samme dybde, men fik kun ler omkring sig.

 

Havelåge fremstilles

Havelågens ‘skelet’ (form som et stort ‘Z’)  består af 3 kraftige brædder som i sig selv ikke har nogen styrke/sammenhæng – men når beklædning skrues på, bliver det en ganske stærk konstruktion. Husk at den nederste del af den skrå revle vender ind mod hængselside.

byg selv havelåge med mål
Havelåge med mål

Når du har skåret brædder til skelet og skal montere beklædning (lister/brædder) er det en fordel at selve skelettet er fikseret på et eller andet – f.eks. en stor plade i krydsfiner. Det gør hele processen meget nemmere, og man slipper for konstant at kontrollere om noget har forskubbet sig. Det er smart at skrue Z-brædder fast nedefra – så undgår man gemme + glemme skruer under beklædning (Lågen skal jo løftes fri af pladen på et tidspunkt … 😉 ).

gør det selv havelåge
Z-skelet og liste bundstop fikseret på bygningsplade

Jeg fremstillede lister ved at skære brædder på 3 meter op i 2 stk. på 1,5 meter, og efterfølgende ‘flække’ dem med en bordrundsav. 6 brædder blev således til 24 lister.

[su_note note_color=”#ccf7d2″ text_color=”#141715″ radius=”9″]Tip: Hvis du har fikseret Z-skelet på en plade, er det enkelt at fiksere endnu et bræt ‘under bund’ af låge. Dette bræt kan bruges som ‘bundstop’ for lister – det gør det nemmere at montere lister ensartet.[/su_note]

Start med at montere 2-3 lister: De 2 yderste og evt. 1 i midten. Herefter er det bare at fordele de øvrige brædder/lister så mellemrum er ensartet.

byg din egen havelåge
Afstandsklodser imellem lister kan være en hjælp til ensartet montering

Montering af hængsler og glipfald

Med div. skruetvinger, brædder og afstandsklodser placerer du havelåge præcist hvor den skal sidde imellem de 2 stolper.

Herefter er det bare at skrue hængseltappe og de forkrøblede arme fast på stolpe hhv. låge.

Når lågen kan hænge alene i hængsler, monteres glipfald.

En vigtig detalje

Hvis havelågen smækker i med et brag er der ikke så meget der kan forhindre den i at ‘rotere’ omkring hængseltappe – derfor er det vigtigt at der monteres et stopliste på stolpe modsat hængselside. Det er bare en lille liste der skrues fast på stolpen som vist her:

stopliste til havelåge
Stopliste forhindrer havelåge i at ‘rotere rundt’ og smadre hængsler og glipfald.

Maling

Det er naturligvis det nemmeste at male alle dele inden det skrues sammen til en færdig havelåge – specielt når der indgår mange slanke lister med små mellemrum – men når man er i fuld gang med at være kreativ er det ret svært at skubbe dette til side og så beskæftige sig med noget så kedeligt som maling og pensel … 😉

Havelåge med buet top

En havelåge der ‘bare’ er helt flad i toppen er ganske fin og er da langt den nemmeste løsning. Ønsker du en bue af en bestemt højde er du nødt til at lave lidt matematik for at bestemme radius i den cirkel der vil give den ønske bue.

Buens højde er det man kalder pilhøjde, og den måles vinkelret fra midten af den korde som afgrænser bue. Det lyder måske lidt teknisk, men det er ikke så vanskeligt.

Radius er bestemt af denne ligning: (Pilhøjde/2) + ( (Korde * Korde) / (8* Pilhøjde) ).

Jeg har en låge der er 125 cm bred, og ønsker en pilhøjde på 15 cm.

Radius = (15/2) + ( (125 * 125) / (8 * 15) ) = 137,5 cm.

Lav en markering på den miderste liste hvor buens top skal være. Cirklens centrum skal være 137,5 cm under buens top, midt i den midterste liste. Det er faktisk en smule under lågens nederste kant på min låge – dvs. ‘passerens’ ene ben skal placeres uden for lågen – igen er det nemt hvis det hele foregår på en stor plade – alternativt må man hekse lidt med nogle ‘forlænger-ting’ 😉

Lav en liste der er 137,5 cm lang og med denne liste og en blyant kan man nu tegne buen. Buen skæres nemmest med en stiksav.

gør det selv havelåge
Klar til at save havelågens bue med en stiksav
Låge monteret på stolpe
Låge monteret på stolpe … men der er endnu ikke hul i hækken 😉

Her billeder taget i marts måned 2021:

 

 

 

 

40 kommentarer til “Lav selv en havelåge i træ”

  1. kan de samme stolper sættes ind i mur, og hvilke bolte vil du anbefale.
    Mine 2 låger skal stå over flisebelægning men jeg har murværk

  2. Hejsa,super flot havelåge.

    Jeg skal til at lave en der er 190 cm høj, der bliver sat stolpe på 10×10 cm i hver side, men skal der også sættes en stolpe vandret i toppen af de to lodrette stolper når lågen bliver 190 høj for at afstive mere,(vil det ikke se underligt ud med en stiver i toppen hvis den skal bue der som din?)den skal være helt lukket med brædder så man ikke kan kigge igennem

    Vh

    1. Enig – det vil se tosset ud med en overligger!

      Jo bredere du laver låge jo større belastning vil der være på stolpe med hængsler.
      Hvis stolpe er stærk nok og plantet solidt i jord burde det være ok at undlade overligger.
      Evt. kan du måske opgradere til 5″ stolper?

      Held og lykke 😉

  3. Nikolai Arndt

    Jeg kan se at du har undladt at bruge hullet i stabelhængslet til bræddebolten.
    Hvad er dine overvejelser for og imod?

    Jeg har brygget 2 låger der 120 cm brede og 110 cm høje samt 1 der er 100 cm bred og 110 cm høj og skal til støbe og montere.

    Jeg har fundet nogle fine stabelhængsler i sort i Jem&Fix der er 385mm.

  4. Hurtigt spørgsmål. Hvad er reglen omkring bredde på låge og “hulmålet” mellem stolperne? Jeg skal selv til at bygge en lign. i weekenden og jeg har 112,5 cm mellemrum mellem stolperne. På forhånd mange tak

    1. Hej Jens,
      Der er måske en tommelfingerregel som er almindeligt anvendt – men den er jeg i så fald ikke bekendt med. Min egen tommelfingerregel går på at låge skal være ca. 15 mm. smallere end hul mellem stolper.
      Når vi taler om en havelåge i træ er det typisk ‘billigt’ trykimprægneret træ der anvendes. Ofte er det ret skævt og derfor vanskeligt at måle præcist.
      Hvis stolper er lige og de står præcist lodret og din låge er præcist rektangulær, vil jeg mene at en låge som er 15 mm. smallere vil være fint.
      Det er en god ide at måle afstand mellem stolper flere steder (top, midte og bund).

      Held og lykke med projektet 😉

      mvh
      have-siden.dk

      1. Tak for det. Jeg er meget inspireret af det look. Kan godt lide at du har flækket brædderne så det er ca 5 cm brede stave.

        Tak for en god side.

  5. Hej

    Kan man lave et forhavehegn på 2,5 meter bredt, og ca. 80 cm højt. efter samme model det skal være med lodrette brædder, så man kan se igennem. Altså med et z og kun to stolper ned i jorden, en i hver ende.
    Mvh

    1. Hej Johnny,

      Der er fundamental forskel på en låge og et hegn. Lågen hænges op i en (1) side, og den har tendens til at blive ‘træt’ i siden modsat hængsler (derfor den diagonale stiver).
      Et hegn bliver hængt op på stolper i begge ender og har egentligt ikke brug for en diagonal stiver. 2 stolper og 2-3 vandrette brædder burde være nok. Hvis du er bange for at hegn bliver tungt/træt på midten kunne du evt. montere 2 diagonale stivere. Disse stivere skulle forankres i bunden af hegnet ved stolper og mødes på midten i toppen af hegnet.

      God fornøjelse.

      mvh have-siden.dk

    1. Hej Marie,

      materialer kan købes i en helt almindelig tømmerhandel (f.eks. XL-Byg, Stark, Bygma, Lavpris træ, Silvan)

      mvh

      have-siden.dk

  6. Kenneth Lindholm

    Hej

    Jeg skal i gang med at lave en havelåge, og synes at den du har lavet her, er super fin.

    Har dog lige lidt spørgsmål inden jeg skal på indkøb 🙂

    Skal Z´et ikke sættes sammen med noget, dyvler eller andet ? Eller skal de blot ligge tæt når beklædningen skrues på ?

    Hvilke dimensioner har Z brædderne i cm ?

    Jeg regner med at bruge 19x100mm trykimp. brædder til beklædningen.

    Mvh
    Kenneth

    1. Hej Kenneth,

      ‘Z’ skal ikke sættes sammen med dyvler eller andet. Det er beklædningen der fikserer ‘Z’. Sørg for at der er skruer alle steder hvor beklædning og ‘Z’ er i kontakt.
      Jeg anvendte 1 tomme gange 5 tomme til ‘Z’ – det er ca. 2,5 cm gange 12,5 cm.
      Alternativt vil jeg mene at 2,5 cm. gange 10 cm. fint kunne anvendes.

      Den beklædning jeg anvendte var også 19*100 mm. trykimpr. brædder – blot flækkede jeg brædder

      1. Den fortvivlede

        Hej,
        Vil det sige at det ikke er nok at skrue listerne i de 2 vandrette brædder? Mener du også at der skal skrue i z’er hvor de har kontakt med Listerne, således at der bliver en diagonal linje med synlige skruer? Det vil jeg gerne undgå – kan z’et i stedet ikke limes og skrues sammen?

        1. Hvis du har et stort problem med at sætte skruer i den diagonale del af ‘Z’ er der bestemt mulighed for det.
          Det handler om at sikre sig mod at diagonalen ‘skrider’ når låge belastes (som hvis f.eks. et barn kravler op på låge)-
          Hvis du – med et stemmejern – laver et hak på f.eks. 15 mm. i hvert af de vandrette dele af ‘Z’ således at diagonalen griber ind i de 2 hak vil det være en meget stærk konstruktion og det vil kun kræve ganske lidt (få skruer og evt. lim) at fiksere diagonalen.

          Held og lykke!.

  7. Hej, tak for en udførlig gennemgang! Ift Z’et er det så en nødvendighed at hængslerne er monteret på de vandrette dele af Z’et? Eller kan man lade Z’et fylde hele lågen (ift stabiliteten) og lade hængslerne være monteret på lågen mellem de vandrette dele af Z’et (hvilket selvfølgelig vil kræve et par ekstra brædder)? Mvh Jan

    1. Hej Jan,

      Hængsler er næsten nødt til at sidde på vandrette brædder – ellers er det vanskeligt at få skruer i de forborede huller i hængsel til at ramme noget ordentligt træværk.
      Det vandrette bræt behøver ikke være en del af ‘Z’ – bare brættet sidder ordentligt fast på resten af konstruktionen.
      Hvis du f.eks. vil sætte et stalddørsgreb på låge, kunne dette også fint sidde på et ekstra vandret bræt.

      mvh
      have-siden.dk

  8. Hej
    Tak for en god vejledning. Har nu lavet både låge og nedstøbning af stolperne. Nu er jeg bare kommet i tvivl om hborlænge stolperne skal stå inden jeg sætter lågen på. Det er jo alligevel lidt af en belastning.
    Vh Mikkel

  9. Hej Sørgen

    Super godt indlæg! Jeg skal selv til at bygge en havelåge, men i lidt mindre format.

    Jeg kan dog ikke få din tegning til at passe helt. Du viser at højden imellem top og bund af Z’et er 81 cm? Det må betyde at bredden af lågen er 81cm+18cm=99cm ? Med mindre du ikke har brugt en vinkel af 45grader i dit Z ?
    Mvh

    1. Hej Jørgen,

      Den skrå afstivning er lavet så den går fra det ene hjørne til det andet hjørne.
      Det skal nok passe der ikke er 45 grader i ‘Z’ … men det er heller ikke noget krav.

      mvh
      have-siden.dk

    1. Hej Louise

      Med plantning af stolper vil jeg tro det tog en lille dag – måske 5-7 timer.

      mvh
      have-siden.dk

    2. Anne Tackmann

      Jeg har en havelåge hvor det øverste bræt et råddent af ælde og hærværk. Jeg vil bygge lågen og bruge mål og måske bare lave en lavere låge. I påtænker at bruge lærketræ. Senere grunde den og male den.
      Er der andet træ der er bedst?
      Mvh Anne

      1. Hej Anne,

        Jeg tror bestemt at lærketræ er fint og holdbart (og sikkert også dyrt?).
        Du kunne også anvende mere eksotisk træ (Mahogni f.eks.) – men jeg ville til enhver tid anvende trykimprægneret træ!.

        mvh
        have-siden.dk

  10. Jeg elsker gode vejledninger til gør det selv manden / kvinden :O) skal selv til at lave en double port, hvor kan man finde en god vejledning til det.

  11. Kim Sartou Jensen

    Hej have-siden.
    Spørgsmål..
    Hvor meget afstand er der imellem de 24 lameller til havelågen.
    Er de 24lameller kun skruet fast i toppen og i bunden af havelågen..
    Hilsen.
    Kim Sartou Jensen.

    1. Hej Kim,

      Der er ca. (!) 7 mm. imellem lameller. Det er vanskeligt at lave 100% præcist når man anvender billigt trykimprægneret træ. Brædder som blev flækket var ikke helt lige og heller ikke lige bredde.
      Det handler om at fordele det du har så ensartet som muligt – og jeg synes der er plads til lidt variation uden at det skæmmer lågen.

      Skruer: Jeg satte også en skrue hvor lister lå oven på skråstiver.

      mvh

      have-siden.dk

  12. Preben Harder

    Hej. Tak for god instruktion. Jeg har et “hul” mellem huset og trægarage på 170 cm. Kan jeg lave en så bred låge og hvor høj skal den være for at hindre vindsus om i haven?

    Jeg tænkte at jeg ville forankre den ene stolpe i huset med bolte og den anden side med stolpe i jorden.

    1. Hej Preben,

      Det er godt nok en bred låge du har på tegnebrættet – men det burde være muligt hvis stolper og hængsler er kraftige nok (Find nogle lange hængsler – gerne 75 cm.). Er det ikke muligt at anvende en 3. stolpe og så lave et egentligt stakit i den ene side – måske 50-75 cm bredt? Jeg kunne umiddelbart forestille mig at det ville se bedre ud, og det vil i hvert fald være en mere robust konstruktion (Overvej lige hvilken effekt det har på låge når naboens børn bruger din låge om karussel. Det er store kræfter, der er i spil!)

      Det er meget vanskeligt at vurdere hvordan vind opfører sig når den møder forhindringer. Jeg har f.eks. en læmur på ca 2 meters højde – og der er ofte ret kraftig vind lige der hvor jeg havde forventet muren ville give læ!
      Jeg tør overhovedet ikke give et bud på højde / læ – du må prøve dig frem!. Jeg har dog en ide om at en helt tæt beklædning på stakit/låge fungerer dårligere end en delvis åben beklædning.

      Held og lykke – og vend gerne tilbage med dine erfaringer … 😉

      mvh
      have-siden.dk

      1. Preben Harder

        Hej
        Jeg har taget din skepsis til efterretning og har besluttet at lave en låge nøjagtig som din på 125 cm og så bruge ideen med den 3. stolpe.
        Når jeg er færdig, sender jeg info og billede :-))

        mvh. Preben Harder

  13. Endelig en ordentlig forklaring på materiale forbruget til en låge. Det bør nok nævnes at når hængslerne skal monteres på lågen, skal der hives i det øverste hængsel og trykkes på det nederste. Eller kan man komme ud for at lågen hænger.

    1. Hej Søren,

      Hvis der er luft imellem hængseltap og hullet i den lange hængseldel har du helt ret.

      mvh
      have-siden.dk

  14. Super fedt 🙂
    Kunne ikke selv finde en havelåge, der passede i præcis de mål som passede til vores hus. Her er man udover dette problem.
    Mvh.
    Malthe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top