Opstammet kugleahorn i haven

Kugleahorn, Spidsløn, Acer platanoides ‘Globosum’

Kært barn har mange navne – men jeg tror at Kugleahorn er det mest anvendte for de opstammede træer jeg har sat i haven. Imidlertid er navnet decideret forkert, idet træet er en Løn  – og måske derfor burde hedde ‘Kugleløn’. Der findes masser af websites som beskriver forskellen på Løn og Ahorn så det vil jeg ikke bruge energi på her.

Hvor stor bliver en Kugleahorn?

Al ny vækst sker via nye skud, og selve stammen bliver som sådan ikke højere. Det vil sige de grene som er podet på stammen forbliver i den højde de er placeret. Hvis du oplever at træet bliver højere er det den nye vækst på toppen af kronen som skyder op, og hvis du synes at de nederste grene er lidt irriterende at færdes under fordi du støder hovedet ind i dem, er der ingen grund til at vente på det bliver bedre.

Stammen på en Kugleahorn bliver tykkere for hvert år, og kronen bliver større og større – både i højde og bredde, og på et tidspunkt føler du sikkert et behov for at beskære den.

En rigtig spidsløn kan blive 20-25 meter høj. Hvor vidt en kugleahorn vil kunne blive så høj ved jeg ikke, men hvis stammen er den selv samme som på en rigtig spidsløn, vil jeg tro at den kan opnå samme højde hvis den får lov!

Jeg har set kugleahorn med en kronehøjde på 4-5 meter plus stammen ca. 2 meter – så jeg vil mene at 6-7 meter bestemt er muligt (jeg ved dog ikke hvor lang tid det tager at nå denne højde). Den samme Kugleahorn havde iøvrigt en diameter på ca. 7 meter:

Kugleahorn med krone diameter på ca. 7 meter
Kugleahorn med krone diameter på ca. 7 meter
Denne kugleahorn havde ikke meget stamme ...
Denne kugleahorn havde ikke meget stamme …

Beskæring af kugleahorn

Det er helt normalt at beskære kronen efter nogle år – så man kan i høj grad selv kontrollere størrelse. Således kan man, næsten uanset hvor stor en have man har, have glæde af dette træ. Flere kilder udtaler, at beskæring bør foregå i det sene efterår.

På et par af de træer jeg havde købt hos Plantetorvet var nogle af de større grene begyndt at vokse ind i kronen – altså ‘den forkerte vej’. Jeg sendte en mail med billede til plantetorvet for lige at høre om det var noget jeg burde gøre noget ved. Svaret var at jeg i februar burde fjerne grenene. Jeg endte med at save dem af i midten af marts – og det ser ikke ud til at give problemer.

Hvor høje stammer kan Kugleahorn leveres med?

Jeg har træer med højden 200 og 220 cm., men man kan købe dem fra 120 til 240 cm.  Højde er naturligvis ikke helt ligegyldig hvis man skal færdes under kronen – og specielt når stammen nu ikke bliver højere over tid.

Pas på, Kugleahorn lukker helt af for solstråler!

Jeg købte Kugleahorn for at anvende dem som afskærmning mod aftensolen. Kronerne har været mange år om at få en størrelse hvor det har kunne realiseres, men lige nu kunne det godt tyde på, at 2019 bliver året.

Imidlertid er det allerede nu tydeligt at kronen lukker helt af for solen. Det er næsten umuligt at få et glimt af solen hvis en Kugleahorn er i sigtelinjen, og dette vil naturligvis blive endnu mere udtalt når kronen bliver endnu større. Jeg kan nu frygte at de afskærmer så effektivt at jeg i perioder ligefrem kommer til at savne aftensolen. Nå – bladene falder jo af når det bliver efterår … og  så kan man jo gå og glæde sig til det 😉

Kugleahorn i april måned. Det kan næsten ikke blive smukkere
Kugleahorn i april måned. Det kan næsten ikke blive smukkere

Jeg bliver helt høj af at kigge på dette skue. Nogle skud sætter blomster og blade, andre sætter kun blade.

Kugleahorn / spidsløn frugter er ved at blive dannet i Maj måned
Kugleahorn / spidsløn frugter er ved at blive dannet i Maj måned

Lige om lidt bliver kronen en massiv grøn halvkugle …

Kugleahorn, nye blade i April
Kugleahorn, nye blade i slutningen af April – smukt !.

Købe Kugleahorn med klump, potte eller barrods?

Jeg har pt. 5 Kugleahorn stående i haven. 2 af dem er købt med rod i en stor potte (10-20 liter)  (afhentet i den lokale planteskole), og de 3 andre med barrods (leveret med fragtmand).

Jeg vil til enhver tid anbefale at købe med klump/stor potte hvis det er muligt. De fleste planteskoler har dem, og de kan da transporteres på en trailer hvis man har lyst til det.

Tip: Hvis træer rager mere end 1 meter ud over bagsmækken skal de afmærkes på behørig vis – læs mere her …. ellers kan man risikere at få en hilsen fra færdselspolitiet … !

De træer som blev hentet med potte var stort set i ‘fuld vigør’ fra dag 1, medens barrodstræer ser ud til at bruge i hvert fald den første sæson på at etablere et rodnet og derfor ikke har det store overskud til at sætte nye grene.

Hvordan et træ leveret med barrod overhovedet er i stand til at gro og levere næring til både stamme og de ret lange grene, er endnu et mysterie. Træets rødder var ved levering relativt korte og kraftige som fingrene på en hånd og stort set blottet for finere rødder (og naturligvis også helt uden jord). Umiddelbart så det noget dødt ud … men der var bestemt liv !

Alle mine 5 træer har det fint i dag.

Kugleahorn med efterårs farver
Kugleahorn med efterårs farver

Hvornår kan man plante kugleahorn?

Hele året – bare ikke om vinteren er det friske svar – i hvert fald hvis træ købes med potte eller klump!

Efteråret er naturligvis den bedste tid: Fordampningen fra blade er minimal, og træer kan nå at udvikle noget rod inden vinter og frost sætter en stopper for alting, og så er træer rimeligt ‘klædt på’ til næste sommer – hvor de dog jævnligt bør hjælpes med vanding.

Hvis du køber barrodsplanter kan det ikke anbefales at plante på andre tidspunkter end efteråret (jeg tvivler i øvrigt på at man kan købe barrods træer på andre tidspunkter).

Vi købte de 2 træer i potte på en varm sommerdag, de blev plantet umiddelbart efter vi havde fået dem hjem, og så blev de hjulpet med vand resten af sommeren – det var der ingen problemer i.

Køb dine kugleahorn her

Hvis du foretrækker at få leveret dine nye kugleahorn direkte til døren med fragtmand, kan du købe dem hos plantetorvet. De bliver leveret i en meget robust indpakning, og roden (hvis barrod) er ekstra godt beskyttet mod indtørring. Det er nemt, og det fungerer !

Der er ofte ret stor rabat ved køb af flere træer, så det kan måske være ulejligheden værd at tale med de øvrige beboere i nabolaget ?.

[su_button url=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=18583&bannerid=16253&htmlurl=https://www.plantetorvet.dk/p/78435/alletraeer-kugleloen-kugleahorn-acer-platanoides-globosum” target=”blank” background=”#1e9734″ size=”7″ icon=”icon: shopping-cart”]Køb kugleahorn her[/su_button]

Sådan plantes Kugleahorn

Kugleahorn har i høj grad brug for støtte de første år. Kronen er i sig selv  et voldsomt vindfang, og om træet er leveret med klump eller som barrod er helt ligegyldigt – den kan ikke stå oprejst i blæsevejr uden hjælp.

Plantetorvet.dk har en rigtig fin video her: Plant store træer i haven. Lær hvordan (Se video nederst på siden). Den barrods kugleahorn, der bliver plantet i video har iøvrigt betydeligt finere rodnet end de træer jeg i sin tid købte – det ser godt ud (se 5 minutter inde i video) !

Lav et hul på ca 1 * 1 meter og 1/2 meter dybt. Tilbered en eller flere  trillebørfuld god jord og plant træet med masser af vand.

Sæt 2 granrafter eller lignende ned på hver side af træet (Nord og Syd for træet) og bind træet fast til rafter med dertil beregnede stropper. Husk at stropper skal tilses mindst en gang om året. Stropper må ikke være så stramme at de gnaver sig ind i træets bark (og stammens diameter bliver selvsagt en del større hvert år).

Stropper som disse har jeg god erfaring med. Det fungerer fint at skrue en træskrue igennem stroppen – og et søm vil sikkert være lige så godt:

Kugleahorn støttet af pæle og stropper
Kugleahorn støttet af pæle og stropper

Vær endvidere opmærksom på at træet skal plantes i den rigtige dybde. Man skal lige kunne se det lille svaj på stammen der hvor den går fri af jorden.

Dette er en af mine kugleahorn – den mest harmoniske og kugleformede:

Min egen kugleahorn, d. 30/7 2014. Krone måler 180 cm. i diameter og 130 cm i højden.
Min egen kugleahorn, d. 30/7 2014. Krone måler 180 cm. i diameter og 130 cm i højden.

Støtte til lidt mere etablerede træer

Når træ er lidt mere etableret, er det tid at vænne træ fra støtten højt oppe på stammen. Gartnerne på Fredensborg gør således (dog ikke en kugleahorn):

Allé træ i Fredensborg. Støtter placeret lavt. Bemærk sæk/pose med vand
Allé træ i Fredensborg. Støtter placeret lavt. Bemærk sæk/pose med vand

Træet hjælpes med vand i sådan en pose /sæk:

 

Disse vandingsposer / sække anvendes flittigt i Fredensborg
Disse vandingsposer / sække anvendes flittigt i Fredensborg

Sygdomme i kugleahorn

Grundlæggende mener jeg at mine kugleahorn trives fint, men i de sidste par år har jeg i sensommeren set at blade bliver belagt med noget der kunne minde om svamp:

Svampelignende vækst på blade i sensommeren
Svampelignende vækst på blade i sensommeren

På nogle træer er det meget udtalt, på andre træer er der intet selv om de står ganske tæt på hinanden. Jeg ved ikke hvad det er og i og med at jeg kun ser det lige før blade begynder at visne, tillægger jeg det ikke den store betydning.

13 kommentarer til “Opstammet kugleahorn i haven”

 1. Vi plantede for knap 10 år siden en hel masse kugleahorn og nogle er vokser helt vildt (stammen&kuglen) imens andre er gået i stå ?
  De står i samme forhold så forstår ikke ?

  Og til noget virkelugt mærkeligt.
  Et af de træer som i alle årerne har vokset og stået så flot gik pludselig hen og “visnede” – ingen nye skud og barken på stammen flækker så barken står vandret ud og selve stammen er synlig.
  På stammen kan man se at den ligesom er flækket helt fra bunden af.
  Det ser virkeligt underligt ud.
  Håber du har en god forklaring…..

 2. Susan Alagic

  Jeg overvejer disse træer til afskærmning mod nabobygning, som er i flere etager. Men jeg frygter, at de frugter som kugleahorn/spidsløn danner, giver de en masse små nye træer, som man konstant skal luge væk??
  Et andet spørgsmål er, om bladene får smukke røde/orange/gule efterårsfarver?
  På forhånd tak for svar!
  Mvh Susan

 3. Hej.
  Vi har fået plantet 4 stykker kugleahorn træ i vores indkørsel. Hvor store bliver rødder og kan de hæve fliserne eller gør dem skæve? :S
  -rija

 4. Lisbeth Rasmussen

  vi har i en boligblok nogle flotte kugleahorn, som er enormt store i omkreds og så afgiver de noget fedtet stads, som sidder på bladene og på alt andet i nærheden. Det kunne minde om honning. Der er tillige mange hvepse i træerne, som lever af “honningen”.

  Hvad kan vi/jeg gøre?

  1. Hej Lisbeth,
   det fedtede stads er honningdug, altså afføring fra bladlus, som suger plantesaft fra træerne. Overskuddet løber lige igennem, og ja, det er populært hos hvepse.
   Gøre ved, tjae….Det er jo ikke træerne som sådan der er problemet, men det, at de har fået bladlus. Bed lusene om at rejse sydpå…sprøjtegift bryder vi os jo ikke om at bruge, slet ikke på hele træer i det offentlige rum.

 5. Jeg har en række kugleahorn som nu er vokset sig store og flotte, men de skygger for meget i haven Sidste år beskar jeg dem så kronen blev mindre med det resultat at i år har de bare skudt helt vildt i vejret som giver endnu mere skygge. Mit spørgsmål er hvordan jeg kan holde dem nede i tilpas størrelse så de er smukke uden at blive for store??
  Mvh Bente

  1. Hej Bente,

   Vi har desværre ikke en løsning på den udfordring du står med. Jeg tror du er nødt til at bide i det sure æble og beskære dem når behovet opstår.
   Lige om lidt (1-2 år) står vi sikkert selv i samme problem – og hvis vi til den tid oplever det samme skal vi nok skrive om det.

   mvh
   have-siden.dk

  1. Hej Henriette,

   Jeg ved det desværre ikke – men som jeg husker det var de massivt tilstede ved Fredensborg – måske er der en læser der kan bidrage med information?

   mvh

   have-siden.dk

 6. Kirsten Overgaard

  Vi har i et hjørne i en lille have en fin kuleløn ( Acer platanoides Globosum ) under den har vi en lille hyggekrog. Den er nu efter min mening blevet temmelig stor, og skygger en del for aftenlyset. Osv.
  + bladene har fået noget der ligner svamp. ( især de nye skud ) Jeg vil gerne have min mand til at beskære den nu. Men han siger det er helt forkert ( og problematisk ) og vil vente til bladene af faldet af.
  Er der evt sygdom i træet når nogen af bladene er belagt ?

  Mvh. Kirsten Overgaard

  1. Hej Kirsten,

   Ser I den samme svamp som er vist på det nederste billede i indlægget?
   Jeg har set den svampevækst de sidste par år, men da den kun dukker op i sensommeren / efteråret tager jeg det ret afslappet.

   Lige nu (31/7) ser jeg faktisk det samme på nogle blade (både store og små) på et enkelt træ.

   Mine træer er endnu ikke blevet så store at de skal klippes, men de er meget tæt på. Jeg ville ikke have skrupler over at beskære dem løbende hen over sommeren – men det optimale tidspunkt skulle være i efteråret.

   mvh

   have-siden.dk

 7. Vedr. hvorfor stammen ikke vokser i højden, som du i din udmærkede artikel, kalder lidt af et mysterie:

  Al ny vækst på faktisk alle planter, sker fra skudspidserne. Hvis du sætter en prik maling på et træ i haven, vil du over årene se at denne prik stort set ikke flytter sig opad. Måske en lille smule, men absolut ikke ret meget.
  På dine kugleahorn sker al ny vækst også fra knopperne på grenene. Nye grene vokser ikke ud af stammen.

  -mads

  1. Hej Mads,

   Din forklaring køber jeg helt uden forbehold – det lyder rigtigt og logisk. Det er skønt når man får en enkel og logisk forklaring på et problem man har tumlet med i årevis!

   Tusind tak for dit input -)

   mvh
   have-siden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top