Man behøver ikke at have ret meget have, før man i perioder trisser rundt og trimmer træer og buske med en grensaks og efterfølgende står med det irriterende problem at man skal af med afklip.
En lille smule kan nogle måske slippe af med i forbindelse med dagrenovation, men ofte er det lidt mere man står med. Så er det fedt at have mulighed for at putte det hele ned i en kompostbeholder, hvor det kan ligge og rådne op og hvorfra man på sigt kan hente det komposterede affald ud og lægge det tilbage som gødning i den have det kom fra.
Jeg har netop tømt min ca. 3 år gamle kompostbeholder fordi den var helt fuld – og så benyttede jeg lejligheden til at spule den ren og male den med noget træbeskyttelse.
Sådan bruger vi vores kompostbeholder
Som allerede skrevet bruger vi kompostbeholder til det afklip vi står med i forbindelse med de daglige / jævnlige ‘klippe-raids’. Dvs. der kommer en sjat i kompostbeholder i ny og næ. Nogle gange kommer vi endvidere hæk afklip i større portioner i beholder – men det er ofte så store mængder at det meste afleveres på genbrugsstationen. Herudover kommer visne potteplanter, rabarberblade, top fra kartoffelplanter, kasserede æbler, visne blade, græs … og sikkert meget mere i kompostbeholderen.
Desværre (!!) putter vi også større grene i kompostbeholder – det er nemt, bekvemt og samtidigt dumt. Det er dumt fordi lange (> 50 cm) grene ikke er så nemme at få ud når man står med en greb eller en rive. Det hele hænger sammen (det er vist en teknik bævere anvender 😉 ).
I og med at vi kun fylder mindre portioner i kompostbeholderen tror jeg ikke at der nogensinde foregår en kompostering som den man opnår ved stordrift (hvor der udvikles så meget varme, at man nogen gange må tilkalde brandvæsen for at slukke den brand der kan opstå).
Kan den færdige kompost bruges til noget?
Jeg ved ikke hvordan kvaliteten af den færdige kompost er, men jeg tvivler stærkt på at den egentlige forrådnelses proces afleverer energi og varme nok til at destruere de ukrudtsfrø som også havner i kompostbeholder. Kompost bliver ikke sort og forbrændt som det man henter på genbrugsstationen.
Imidlertid bliver volumen af det vi putter i kompostbeholder reduceret væsentligt, og det kan efterfølgende håndteres med en skovl – og det er sådan set nok for os.
Tip til kompostbeholder:
- Brug den kun til haveaffald (køkkenaffald kan tiltrække rotter og mus)
- Lav beholder rigeligt stor – gerne på en kubikmeter eller mere – så er der en chance for at affald kan nå at kompostere inden man er tvunget til at tømme den.
- Undlad at putte store grene i beholder. De rådner ‘aldrig’ væk, og de er utroligt irriterende at stå og bakse med når beholder skal tømmes (de får indhold til at filtre sammen). Hvis du alligevel putter større grene i kompostbeholder er det en rigtig god ide at klippe dem i kortere stykker på måske 20 cm.
- Sørg for at mindst en side af kompostbeholder kan afmonteres helt (Ellers er det nærmest håbløst at tømme den).
- Sørg for at kompostbeholder er åben i sider så der kan komme luft til forrådnelses processen (5 mm. afstand mellem brædder er vist passende)
- Sørg for at kompostbeholder er så lukket i sider at der er en chance for at vand og fugt kan blive inde i kompostbeholder. (5 mm. afstand mellem brædder er vist passende)
Sådan ser min ud:
Jeg siger det med det samme: Afstand mellem brædder er alt for stor, men sådan blev den altså lavet for år tilbage – og vi er trods alt rigtigt glade for den alligevel 😉
Kompostbeholder består af 6 stk 3″ trykimprægnerede stolper og et antal brædder. Tre af siderne er faste og den 4. side kan afmonteres således at det er muligt at komme til indhold når den skal tømmes igen. Den er 185 cm. lang, 85 cm bred og 140 cm. høj.
Alt træ er trykimprægneret og brædder er 1″ tykke. Jeg havde en forestilling om at den aftagelige side ville blive ‘skudt’ væk fra beholder når jeg fjernede ‘låsen’ – men det var slet ikke tilfældet. Jeg måtte pænt løfte sidebeklædning væk, og efterfølgende måtte jeg med stort besvær trække indhold ud med rive og greb. Derfor ville jeg ikke være bekymret ved at anvende lidt svagere brædder (f.eks. 3/4″).
De 3 stolper i den aftagelige side er forsynet med et lodret bræt indvendigt som forhindrer de aftagelige rammer i at falde ind i beholderen når den er tom. Når rammer er skubbet ind i de 2 huller imellem stolper bliver de forhindret i at falde ud af et 1″ vandret bræt som skrues fast på stolper udvendigt.






Vil gerne modtage jeres nyhedsbrev hvis i laver et TAK
Hej Bente,
Vi udgiver ikke noget nyhedsbrev – så vi må desvære skuffe dig 😉
Mvh
have-siden.dk