Vi har tidligere – med stor succes – haft kartofler i højbed. Vi satte 13 (!) kartofler og havde stor glæde af at høste friske kartofler i en forholdsvis lang periode.
I år (2014) forsøger vi gentage succesen.
Det er ikke økonomi der driver ‘projektet’ – faktisk tror jeg, at det i det lange løb er markant billigere at købe kartofler i det lokale supermarked – men fornøjelsen ved at høste (og spise naturligvis) nye kartofler fra egen have er så stor, at dette overskygger alt andet.
Som omtalt her har vi besluttet at dyrke kartofler i 2 forskellige højbede, og endvidere skal kartofler lægges i jorden med så stort et tidsmæssigt mellemrum, at perioden med ‘nye kartofler fra egen have‘ gerne skulle være dobbelt så lang som ellers.
Uden de store undersøgelser købte vi 2 forskellige kartoffel sorter i Jem og Fix: Folva og Ballerina. Vi har ingen viden om / hukommelse vedr. specifikke kartoffel sorter – så den ene kartoffel sort kan indtil videre være lige så god som den anden.
Helt tilfældigt satte vi Ballerina kartoflen i det ene højbed d. 12 April og Folva kartoflen i det andet højbed d. 6 Maj. Vi havde en forventning om at de kartofler vi satte i jorden først også ville blive dem vi skulle høste først. Imidlertid ser det ud til at gå præcist modsat !
I dag (d. 9 Juni) er Folva næsten dobbelt så høje som Ballerina. Hvorvidt højde på planter er en pålidelig indikator for plantens udviklingsstadie ved jeg ikke, men da de høje planter også er begyndt at danne blomsterknopper tyder det på at Folva har fået et markant forspring til Ballerina.
Der indgår hverken systematik eller videnskab i projektet, så der kan sikkert være mange årsager til denne store forskel: Jord, vanding, sol, temperatur, selve kartoflen … og meget mere. Imidlertid ser det dog ud til at perioden med nye kartofler bliver dobbelt så lang – dog i omvendt rækkefølge af det forventede 😉
Hvis man er meget interesseret i Danske kartofler og sorter kan man læse mere hos Danske Kartofler.
Hvordan kan man hyppe kartofler i højbed ?
Kartofler kan ikke tåle sollys – i det mindste så længe de vokser. De bliver grønne og giftige.
Derfor skal man hyppe kartofler (trække jord op omkring planten så de kartofler, der dannes i jordskorpen dækkes til igen). Det er en overkommelig proces når kartofler vokser i urtehaven, men når de nu vokser i en kasse med begrænset plads er det problematisk. Vi valgte simpelthen at lægge et ekstra lag jord ned omkring kartoffelplanterne.
Hvis man kan beskytte kartofler mod sollys på anden vis, tror jeg bestemt at dette vil være helt fint – halm kunne måske være et alternativ ?
Kartofler og vanding
Jeg har læst at kartofler skal vandes meget tit for at væksten ikke skal gå i stå. Vi har været meget flinke til at vande, men på trods af dette synes jeg at jorden er ret tør hver gang vi høster. Der er sandsynligvis flere grunde til dette: Jorden er ret let (Jeg savner mulighed for at købe noget almindelig muldjord med noget ‘gods’ i), vandet siver måske nemt / hurtigt ned til det normale jordlag og så har sommeren 2014 været helt ekstrem med hensyn til sol og mangel på regnvand.
Genbrug af kartoffelplante !
Vi har bestemt os for at prøve at genbruge kartoffelplanter i år !
Det lyder som et udsagn der er politisk korrekt her i 2014 😉
I min barndom blev jeg ganske ofte sendt over til en lokal hobby kartoffelavler for at hente kartofler til aftensmaden. Han havde så fin og løs en jord i urtehaven, at han med en havegreb kunne vippe kartoffelplanten (ikke grave den op) og herefter fiske de kartofler som var tilpas store ud. Når de største kartofler var fjernet, lod han planten falde på plads igen. Jeg vil tro at han ved denne manøvre fik planten til at vokse videre, og dermed fik udnyttet de sidste kartofler når han nogle måneder senere vendte tilbage til ‘genbrugskartoffelen’.
Enhver der har prøvet at grave kartofler op, har formentligt set at der er ganske mange helt små kartofler på planten, som er for små til at blive anvendt. Hvorfor ikke udnytte potentialet i dem ?
Hvorvidt jorden i vores højbede tillader os at vippe planter op og efterfølgende lade dem falde tilbage igen ved jeg ikke … men det skal da prøves.
Efterfølgende har jeg prøvet at slå al jord af en plante og sætte den tilbage i jorden igen (med masser af vand) – og det ser ud til at gå fint. Planten ser ud til komme fint igang. Dvs. det her med at vippe kartoffelplante (som er lidt svært i et højbed) kan tilsyneladende ændres til, at man sætter planten tilbage i jorden igen.
I dag (d. 14/8 2014) kom vi ved et uheld til at tage en af ‘genbrugsplanterne’ op. Der var en ret pæn høst: Ca. 10 stk mindre kartofler. Jeg vil tro at denne plante er blevet høstet første gang for ca. en måned siden – så det er egentligt ret fint synes jeg. Den blev efter denne høst sat tilbage i jorden igen – måske kan vi høste en 3. gang 😉
Efterfølgende (d. 17/8 2014) har vi gravet den aller første genbrugsplante op igen (Den gav et noget magert udbytte ved 1. høst) – og det var super opløftende: Der var masser af kartofler under den – oven i købet i pæne størrelser. Jeg er ikke længere i tvivl: En kartoffelplante kan høstes flere gange. Man kan behandle planten hårdt når man graver den op første gang og nemt få den til at gro videre, hvis den plantes med det samme og den får masser af vand. Jeg tror dog at en nænsom behandling ved 1. høst bliver belønnet ved 2. høst.
!
Denne artikel i Politiken er ret interessant. Bemærk underteksten til billedet vedr.
Bemærk endvidere at der i samme paragraf står at man kan fylde mere jord i sækken og at dette vil få planten til at danne endnu flere kartofler !
Det er utroligt så megen information der kan støves op omkring noget så enkelt som en kartoffel 😉
Fotos fra kartofler i højbed
22 Juni 2014: Der er stadig ikke meget vækst i Ballerina kartoflen. Jeg er begyndt at mistænke jorden for ikke at indeholde nok næringsstoffer. Da jeg lavede højbed sidste år fyldte jeg spagnum i kassen – og næsten ingen almindelig havejord. I den anden ‘afdeling’ i den samme kasse (samme jord / spagnum) har vi bl.a. sået radisser. Disse er netop blevet kasseret alle sammen. De dannede næsten udelukkende bladvækst og ingen radisse / rod.
Vi har også sået persille i kassen – og det ser ud til at gå fint.
Den første høst (d. 6 Juli 2014).
Den 24/7 2014
Vi har snart høstet halvdelen af Folva planterne. Nogle giver et rigtigt stort udbytte, andre noget mere beskedent. Langt de fleste planter er sat tilbage i jorden igen efter vi har plyndret dem for de større kartofler. Folva er en rigtig god kartoffel.
Ballerina kartofler ser stadig utroligt sløje ud (Jeg har aldrig set så kummerlig en kartoffelplante før), men der er faktisk kartofler under dem. Også her har vi høstet ca. halvdelen. Udbyttet er noget beskedent, kartofler er meget faste i kødet og de har tendens til at koge ud.
Den 14/8 2014
Vi har nu høstet 1. gang fra alle Folva planterne (og ved et uheld endvidere en Folva genbrugsplante – se ovenfor).
Høsten af Folva har været en ubetinget success. Skrællen kan stadig gnubbes af med fingrene, de smager super godt og de koger ikke ud.
Høsten af Ballerina har været en skuffelse – måske påvirket af for let jord uden næringsstoffer. Planterne ligner alle en mindre katastrofe. Kartoflerne er meget faste, smagen er slet ikke på højde med Folva og de koger ret nemt ud.
Sensommer – 21/8 2014
Som vist nedenfor ser alle Folva kartoffelplanter nu lidt trætte ud – men der er stadig liv 😉
Alle kartoffelplanter, som står tilbage, er ‘genbrugsplanter’ – men efter min bedste erfaring ser kartoffelplanter altid således ud på denne tid af året – genbrug eller ej.
Ja … der er masser af liv. Høst nr. 2 er tæt på at være lige så god som 1. høst på denne plante.
Kartofler smager stadig som nye kartofler (de er jo nye), og man kan stadig skubbe skrællen af med en tommelfinger.
Den 24/9 2014
Årets sidste nye kartofler er netop gravet op af jorden – og på de fleste kan man stadig skubbe skrællen af med en tommelfinger. Det skal retfærdigvis siges, at det faktisk kun var 1 plante ud af 4 der gav noget der kunne bruges (størrelse). Til gengæld gav den forbavsende godt:
Planten har været helt vissen i nogle uger, så væksten har vel været stoppet i lige så lang tid.
I 2015 skal jorden tilsættes noget kompost fra genbrugspladsen, der skal lægges Folva i begge højbede og alle planter skal sættes tilbage i jorden efter 1. høst. Jeg glæder mig allerede 😉
Jeg ved ikke hvor du bor, men har du mulighed for at skaffe noget hestegødning så læg et lag på 10 cm. Lad det ligge til forår bland det godt sammen inden du ligger dine kartofler. Du vil blive forbavset over resultatet . HEL og lykke
Hej Niels,
Tak for tippet – jeg må se om jeg kan finde nogle heste 😉
mvh
have-siden.dk
Hvor meget jord har I i højbedene til kartoflerne?
Hej Line,
vi har godt 30 cm. jord.
mvh
have-siden.dk