Ingen december passerer uden man har set en hel del til Euphorbia pulcherrima, også blot kaldet “julestjerne”. Her taler vi hverken om kager eller julepynt, men derimod den dekorative potteplante mange ynder at placere i vindueskarmene i de kolde måneder.
Med farver som postkasserød og hvid passer den perfekt ind i vores julemåned, og det er sjældent at vi herhjemme ser blomsten på andre tidspunkter af året. Rød og hvid er dog langt fra de eneste farver julestjernen fås i, og hvis du spørger os hvilken farve vi foretrækker, så hælder vi faktisk mere til de svagere og brogede varianter, som passer bedre ind i den skandinaviske minimalisme – men det er, naturligvis, subjektivt og en smagssag.
Udover rød og hvid fås julestjernen også i farverne rosa, fersken og forskellige brogede sorter. F.eks. sorter med navne som Paul Mikkelsen og Anette Hegg (mørk rød), Mikkeldawn og Mikkelpink (lyserød) samt White Ecke (hvid).
I Mexico og Guatemala hvor planten naturligt hører til, kan den blive op til 5 meter høj og står som stedsegrønt året rundt. Hertil hører det sig også at nævne, at julestjernen er en busk, ikke en blomst, og til manges overraskelse er julestjernens store blomster faktisk ikke blomster, men derimod højblade.
Blomsterne finder man i stedet i de små gullige knopper placeret i midten, som i sig selv ikke bidrager væsentligt til dets udseende. Den intense røde farve opnår julestjernen ved at stå i mørke i op til 14 timer om dagen, og dette forsøger producenterne at efterligne ved ganske enkelt at slukke for lyset under vækstfasen.
Men kan man, hvis man vil, forlænge levetiden på sin julestjerne til at holde til mere end bare julen, og hvordan passer man den bedst muligt? Det kommer vi ind på i denne guide.
I oversigten herunder kan du hoppe direkte til den sektion du ønsker ved at klikke på linket.
Pasning af julestjerne
For mange danskere er julestjernen, som nævnt længere oppe, en sæsonblomst, og dermed ikke en man dyrker og forsøger at forlænge levetiden på. Det kan hænge sammen med at den ikke er blandt de nemmeste stueplanter at passe, men måske er det i højere grad fordi den af de fleste af os betragtes som “julepynt”, og det pakker vi jo trods alt væk efter december.
Er man vild med julestjernen kan det dog sagtens lade sig gøre at forlænge levetiden, og endda få den til at blomstre igen, med den rette pasning.
Vanding
På trods af at julestjernen hører vintermånederne til her i Danmark, så er den faktisk lidt kuldeforskrækket. Når det kommer til vanding er det derfor vigtigt, at du vander med almindelig vand med stuetemperatur. Dette gælder også hvis du overbruser den med en vandflaske, som den i øvrigt er glad for at få. Læs vores tips til hvordan du bedst vander dine stueplanter.
Sørg for at holde jorden fugtig, ikke våd, og lad den aldrig tørre ud. Efter planten har blomstret færdig kan du reducere antal og mængden af vand der gives.
Lys
En julestjerne placeres bedst et sted hvor der er lyst, men ikke direkte sol. Mængden af lys planten får, har direkte indflydelse på bladenes farve. Den røde julestjernes farve opnås således ved, at lade planten stå i mørke i op til 14 timer om dagen. Hvis man ønsker at få ens julestjerne til at blomstre på ny, kan man opnå det ved at planten i en periode på 4 uger ikke får mere end 10 timers lys i døgnet.
I sommerperioden kan den godt stå udenfor på en lun og lys plads.
Jord
Man kan benytte ganske almindelig pottemuld med spagnum til julestjernen.
Gødning
Hvis man ønsker at forlænge levetiden på sin julstjerne kan man fodre den med gødning mindst én gang om ugen i sommerperioden, og ingen i vinterperioden.
Temperatur
Julestjernen tåler ikke kulde eller frost, og det anbefales derfor også at man ikke køber en der har stået udenfor – som man ofte ser de gør i mange supermarkeder, og generelt holder den ved stuetemperatur indenfor. I blomstringsperioden skal jorden også være stuetemperatur. Vær opmærksom på placering af planten, da en vindueskarm kan byde på for meget træk, og en hylde ved en radiator eller brændeovn kan få jorden til at tørre hurtigt ud.
Beskæring
Når julestjernen har endt sin blomstring kan man beskære den så der er omtrent 15 cm af stænglerne tilbage.
Formering af julestjerne
Alle planter kan formeres på den ene eller anden måde, og med julestjernen gøres det med topstiklinger. Stiklingerne tages med et par blade, og de skal skæres af om sommeren. Når man tager stiklinger eller beskærer planten vil man se at den “bløder” mælkesaft, og det får man standset ved at de afskårne stiklinger så hurtigt som muligt sættes i vand med stuetemperatur.
Herefter sættes de afskårne stiklinger i pottemuld uden tilsat gødning, og placeres et lunt sted med plastikpose over sig indtil man ser tegn på vækst.