Jalapeño, en af de nemmeste chilier du kan dyrke

Jalapeno chiliplante

De sidste to chilisæsoner har jeg forsøgt at dyrke Jalapeño uden held. Ikke fordi planterne ikke blev til noget, det gjorde de i den grad – men fordi de blev inficeret af spindemider. Det har været dødsårsagen til mange af mine chili- og peberplanter lige siden jeg valgte at dyrke en agurkeplante indendørs. Dette år er første år hvor min Jalapeño chili er nået til det frugtproducerende stadie, uden at være inficeret – så jeg krydser fingre for succesen fortsætter hele sæsonen igennem.

Til gengæld er den meget lille i forhold til tidligere år, formentlig på grund af beskæring og fordi sommeren endnu ikke har været specielt sommerlig. Regn, regn og mere regn er jo ikke chiliplanternes favoritvejr, så væksten foregår ikke i rekordfart. Til gengæld sætter den frugt, og det har jeg givet den lov til efter noget tid. Skal jeg nå at få nogen chilier ud af det, så må jeg lade den sætte blomster selvom den ikke er så stor endnu.

En Jalapeño chiliplante kan blive op til 1 meter høj hvis den får lov, men min er nok nærmere 25 cm høj og placeret i en relativt lille potte. Til en lejlighed er det fint, og fordi vi i år har så mange forskellige chilisorter i gang, er der heller ikke behov for et kæmpe udbytte fra hver plante, som en større plante vil give. Så alt i alt hænger det godt sammen.

jalapeño plante

 

Nem plante, stort udbytte

Jalapeño planten omtales som en af de nemmeste chiliplanter du kan dyrke, og det er måske fordi den er produktiv og ikke har høje krav til temperaturen før frøet spirer og frugt-produktionen starter. Altså er det en chili de fleste vil kunne dyrke enten udenfor hvis vejret tillader det, eller indendørs på en solrig plet.

Jalapeño-frugten i sig selv er verdenskendt – de fleste kender navnet og ved hvad det er, og det er populær spise verden over. Syltede Jalapeños er en vældig populær opskrift, men de kan også grilles, fyldes med indhold eller spises helt friske – oftest er det den grønne variant der bruges, men lader man den modne til rød bliver de lidt sødere. Jalapeño chilier er stærke men ikke ekstremt stærke, og de fleste vil derfor kunne bruge dem i køkkenet på den ene eller anden måde.

Forslag til opskrifter, som jeg helt sikkert vil teste af i løbet af sæsonen:

jalapeño plante med blomst

Overvintring af Jalapeño

Jeg ved ikke med dig, men jeg synes det kunne være fedt ikke at starte forfra med nye planter hver sæson. At kunne arbejde videre med nogle der allerede har fået en god stamme, og beskære dem så de bliver endnu mere produktive og robuste.

Derfor håber jeg på at kunne overvintre min Jalapeño i år. Sidste vinter havde vi god succes med at overvintre chilier under LED vækstbelysning, til en sådan grad at de også satte frugter vinteren igennem. På den måde kan man få lavet en samling af ens favorit chilisorter, jeg håber det lykkes – og dette indlæg opdateres med udviklingen efterhånden som planten vokser og tiden går. 🙂

 

Køb dine frø her

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top