Jacaranda træ

Det ville være intet mindre end magisk, at have et kæmpe, prægtigt lilla blomstrende træ stående i sin have – eller endnu bedre, en hel allé! Desværre har vi her i norden, ikke helt samme muligheder for at dyrke disse træer, men det skal da i hvert fald ikke afholde os fra at prøve (man er vel have optimist). Det tætteste vi farvemæssigt kan komme på et Jacaranda træ, ville måske være en Wisteria (også kaldet blåregn)?

Nå men .. Jacaranda er, udover at være brugt som navn på hotel, spa og resorts verden over, et fantastisk smukt lilla træ, der dekorerer byer og lande i de sydlige egne. Jeg var så heldig at spotte en hel masse af dem i Lissabon forrige sommer. Jeg var ikke klar over, at det var et Jacaranda træ fra start, men af hele den perlerække af blomstrende Jacaranda træer der stod med frøkapsler – var der kun én frøkapsel der endnu ikke var åbnet og frøene fløjet væk. Den frøkapsel tog jeg naturligvis med hjem, og først efterfølgende fandt jeg ud af, hvad det var for et træ.

Jacaranda træ i Lissabon, Portugal
Jacaranda træer på Madeira – Kilde: Mindevaerdigt.dk

 

Jacaranda frø

Der skulle bruges godt med kræfter og en skarp neglesaks, for at åbne frøkapslen op. Da det skete, fløj det rundt med disse små fjerlette frø med “vinger”. Jeg havde ingen idé om hvordan man bedst mulig skulle så disse Jacaranda frø, så jeg gjorde det bare. I jorden med dem, og minsandten om der ikke efter nogle uger kom en flot spire op som du kan se herunder:

I et varmt og lyst klima vokser det lille Jacaranda træ glimrende, så har man en udstue eller lignende er det gode vækstvilkår for træet.

De første rigtige blade på Jacaranda

 

Efter 1 år, og nogle hårde perioder i en for lille potte ser Jacaranda træet ud som herunder. Det er omkring 30 cm højt, smider bladene vældig ofte og har nogle lidt spøjse grene der åbner sig på midten, som du kan se på det nederste billede.

Efter 1 år ser Jacaranda træet sådan her ud

Lilla bonsai træ

Det er eftersigende ikke muligt, at få et Jacaranda træ til at blomstre i det klima vi har her i Danmark. Derfor har jeg fundet det næste projekt: et Wisteria bonsai træ. Jeg har altid været fascineret af bonsai træer, og da jeg så dette billede af en Wisteria som bonsai træ blev jeg simpelthen så imponeret – tænk at det kan lade sig gøre! Så .. Hvis man ikke kan få en Jacaranda må man jo gå efter det næstbedste – så længe det er lilla 😉

Jeg har set man kan købe 3 stk blåregn for ca. 80 kr hos Plantetorvet, så jeg tænker det er et godt sted at starte.

 

 

7 kommentarer til “Jacaranda træ”

 1. Jeg har også haft held til at få hjembragte frø af Jacaranda til at spire og har nu en ca. 2 m høj, ranglet plante, hvor stammen – 1-1 1/2 cm i diam – er helt træagtig. Jeg havde den i stuen i vinter, men hele sommeren i haven. Kan den klare at blive i haven i vinter eller skal den ind igen?

  Svar
 2. A Pro pos blåt i haven: Jeg har 4 gange forgæves forsøgt at få Tibets blå valmue til at gro mere end en sæson i min have. Har forsøgt flere voksesteder, såvel I halv sol under et lille let opstammet grantræ, som op ad en lægemur begge steder med veldrænet jord. Hvordan kan det mon lykkes?
  Mvh Lone

  Svar
 3. Hej
  I april mdr.2016 besøgte jeg Malagas Botaniske Have. Jeg hjembragte en frøkapsel fra et Jacarandatræ til Danmark og til min store overraskelse spirede 25 planter frem efter såning endda ret hurtigt.
  Igår klippede jeg alle planterne ned, da der på bladstænglerne sad en hvid klistret perlerække som senere efterlod stænglerne brune og sprækkede. Nu kan jeg se det samme på det sidste billede på siden her lige inden fotoet af det lille blå bonsaitræ.??? Hvad er det? Jeg sprayer nu mine planter med sæbevand og håber det bedste.
  Hvad er jeres erfaring med ovenstående? Skriv gerne tilbage til mig.
  Tak
  Med venlig hilsen
  Tove

  Svar
  • Hej Tove
   Sådan ser jacarandatræer ud. Det gør mit også, og det har absolut ingen dyr på sig. De har det klistrede lag på grenene, så klip dem ikke ned pga. det.

   Svar
 4. Hej, jeg har det som dig. Har fået et bonsaitræ , og er helt bidt af bonsai.
  Har altid haft have, men nu på mine gamle dage, kun en lejlighed, som er lys og
  god. Kan man få en blåregn til at gro indendørs. Skal jeg begynde med et lille
  skud, som du skriver, eller kan man købe det som træet på billedet.
  Venlig hilsen Grethe

  Svar
  • Hej Grethe,
   Ja det er noget af en omvæltning at gå fra hus og have til lejlighed, men man kan heldigvis komme rigtig langt med en lejlighed alligevel. Jeg har desværre ikke så meget erfaring med blåregn endnu, men jeg er netop ved at forsøge at så frø – ingen har dog spiret endnu. Men selv hvis jeg får det til at spire vil der jo gå mange mange år før det ser ud som på billedet, så det kan nok være en fordel at købe træet som det er hvis det er muligt. 🙂

   Svar

Skriv en kommentar