Kan man dyrke Jacaranda træ i Danmark?

Har du rejst til lande som Portugal, Sydafrika eller Australien har du måske været så heldig at opleve Jacaranda træet i blomst. Et træ der, når det blomster, står med en lilla trækrone og pynter dets omgivelser så enormt. Hvis ikke, har du noget til gode!

Fra en frøkapsel i Lissabon

For en del år siden rejste jeg en sommer til Lissabon og oplevede for første gang Jacaranda træet. På det tidspunkt vidste jeg ikke det var det, men af hele den perlerække af blomstrende Jacaranda træer der stod med frøkapsler, var der kun én frøkapsel der endnu ikke var åbnet og frøene fløjet væk. Den frøkapsel tog jeg naturligvis med hjem, og først efterfølgende fandt jeg ud af, hvad det var for et træ.

Drømmen med frøkapslen var naturligvis at så og dyrke et lilla blomstrende træ i Danmark. Velvidende at det formentlig ikke ville kunne lade sig gøre Det ville være intet mindre end magisk, at have et kæmpe, prægtigt lilla blomstrende træ stående i sin have – eller endnu bedre, en hel allé! Desværre har vi her i norden, ikke helt samme muligheder for at dyrke disse træer, men det skal da i hvert fald ikke afholde os fra at prøve (man er vel have optimist). Det tætteste vi farvemæssigt kan komme på et Jacaranda træ, ville måske være en Wisteria (også kaldet blåregn)?

lilla jacaranda træ
Jacaranda træ i Lissabon, Portugal
Jacaranda træer på Madeira
Jacaranda træer på Madeira – Kilde: Mindevaerdigt.dk
frøkapsel jacaranda træ
Jacaranda frø

Der skulle bruges godt med kræfter og en skarp neglesaks, for at åbne frøkapslen op. Da det skete, fløj det rundt med disse små fjerlette frø med “vinger”. Jeg havde ingen idé om hvordan man bedst mulig skulle så disse Jacaranda frø, så jeg gjorde det bare. I jorden med dem, og minsandten om der ikke efter nogle uger kom en flot spire op som du kan se herunder:

jacaranda træ spirer

I et varmt og lyst klima vokser det lille Jacaranda træ glimrende, så har man en udstue eller lignende er det gode vækstvilkår for træet.

jacaranda-trae-spirer
De første rigtige blade på Jacaranda
jacaranda-trae-spire

Efter 1 år, og nogle hårde perioder i en for lille potte ser Jacaranda træet ud som herunder. Det er omkring 30 cm højt, smider bladene vældig ofte og har nogle lidt spøjse grene der åbner sig på midten, som du kan se på det nederste billede.

jacaranda-grene
Efter 1 år ser Jacaranda træet sådan her ud
jacaranda-trae-grene

17 kommentarer til “Kan man dyrke Jacaranda træ i Danmark?”

  1. Ja, jeg er så lidt kedelig i forhold til andre her i kommentarerne. Jeg købte nogle frø, men var ikke særlig heldig med at få dem til at spire. Jo, en enkelt eller to, men de gik til igen.
    Kan man godt holde Jacaranda træet indenfor hele året?

    1. Jacaranda tåler ikke frost, så jeg vil råde dig til, at tage dem ind om vinteren.
      Jeg har mine inde, året rundt.
      Jeg har 3 stk.
      2 på ca. 70cm, og et jeg er ved at Bonzai’e.
      Lige nu smider de blade og grene, og ser ud som om de er døde, men de kommer igen til foråret.
      Giv ikke op!

      1. Hej Anette,
        Har du haft held med blomster på dine Jacaranda-træer?
        Jeg har et stort et på godt 2 meter, som jeg også har stående inde nu, da det ikke var glad for den danske blæst. Men blomster er der ikke at se…

      2. Lisbeth Lynghøft

        Hej Anette – jeg har 5 smukke jaccaranda planter lavet fra frø jeg fandt i Los Angeles kan du anbefale En video, en side eller noget fra nettet til hvordan man kommer igang med det ? Så du skrev at du var igang selv – bedste hilsner Lisbeth

  2. Man kan dyrke prinsessetræ herhjemme. Det er et stort træ, med klaser af blå blomster – kunne være en ‘erstatning’ for jacaranda i Danmark.

  3. Bjarne Boye Sørensen

    Jeg havde en frøkapsel med hjem fra Sevilla fra Jacarandatræerne i 2017. Fik en plante ud af frøene og minsandten om den ikke i dag den 20 april 2022 er ved at springe ud med fine lyseblå blomster. Den har stået i en uopvarmet udestue hele tiden.

  4. Jeg har også haft held til at få hjembragte frø af Jacaranda til at spire og har nu en ca. 2 m høj, ranglet plante, hvor stammen – 1-1 1/2 cm i diam – er helt træagtig. Jeg havde den i stuen i vinter, men hele sommeren i haven. Kan den klare at blive i haven i vinter eller skal den ind igen?

  5. A Pro pos blåt i haven: Jeg har 4 gange forgæves forsøgt at få Tibets blå valmue til at gro mere end en sæson i min have. Har forsøgt flere voksesteder, såvel I halv sol under et lille let opstammet grantræ, som op ad en lægemur begge steder med veldrænet jord. Hvordan kan det mon lykkes?
    Mvh Lone

  6. Hej
    I april mdr.2016 besøgte jeg Malagas Botaniske Have. Jeg hjembragte en frøkapsel fra et Jacarandatræ til Danmark og til min store overraskelse spirede 25 planter frem efter såning endda ret hurtigt.
    Igår klippede jeg alle planterne ned, da der på bladstænglerne sad en hvid klistret perlerække som senere efterlod stænglerne brune og sprækkede. Nu kan jeg se det samme på det sidste billede på siden her lige inden fotoet af det lille blå bonsaitræ.??? Hvad er det? Jeg sprayer nu mine planter med sæbevand og håber det bedste.
    Hvad er jeres erfaring med ovenstående? Skriv gerne tilbage til mig.
    Tak
    Med venlig hilsen
    Tove

    1. Bente Stenfalk

      Hej Tove
      Sådan ser jacarandatræer ud. Det gør mit også, og det har absolut ingen dyr på sig. De har det klistrede lag på grenene, så klip dem ikke ned pga. det.

      1. Anita Tranberg

        Hej Bente
        Jeg har et jacaranda træ der er omkring 1 1/2 meter højt. Det er lidt over 1 år gammelt. Men stammen er meget tynd og det gør den meget dingel. Er det normalt , kan jeg gøre noget for at få stammen lidt kraftigere og skal jeg klippe den ned? Den har ikke haft blomster endnu.
        Mvh
        Anita

  7. Grethe Dochedahl

    Hej, jeg har det som dig. Har fået et bonsaitræ , og er helt bidt af bonsai.
    Har altid haft have, men nu på mine gamle dage, kun en lejlighed, som er lys og
    god. Kan man få en blåregn til at gro indendørs. Skal jeg begynde med et lille
    skud, som du skriver, eller kan man købe det som træet på billedet.
    Venlig hilsen Grethe

    1. Have aspiranten

      Hej Grethe,
      Ja det er noget af en omvæltning at gå fra hus og have til lejlighed, men man kan heldigvis komme rigtig langt med en lejlighed alligevel. Jeg har desværre ikke så meget erfaring med blåregn endnu, men jeg er netop ved at forsøge at så frø – ingen har dog spiret endnu. Men selv hvis jeg får det til at spire vil der jo gå mange mange år før det ser ud som på billedet, så det kan nok være en fordel at købe træet som det er hvis det er muligt. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top