Hyldeblomstsaft er en fantastisk frisk og læskende drik, især i de varme sommerdage, men i særdeleshed også velegnet som velkomstdrik til fester. Når du laver hyldeblomstsaft har du et væld af muligheder for at lave mange lækre varianter, alt efter hvilken smag du foretrækker. Du kan for eksempel lave en hyldeblomstsaft med ingredienser som ingefær, rabarber, jordbær, mynte, appelsin, æbler, citron, lime, pære m.m.

Klip stilke af hyldeblomsterne lige under kronen
Læg alle hyldeblomster i din skål
Vask og skær citronerne i skiver, pres lidt saft over hyldeblomsterne og placer citronskiverne ovenpå
Hæld sukker på hyldeblomsterne og citronskiverne
Hæld citronsyre på
Hæld 2 liter kogende vand i skålen og rør det hele rundt med en ske
Sæt låg på eller put film på gryden og sæt det i køleskabet i 3 dage. Sørg for at røre i skålen et par gange om dagen
Når de 3 dage er gået hælder du saften igennem et klæde for at fjerne urenheder
Hæld saften på flasker og opbevar den
Ingredients
Directions
Klip stilke af hyldeblomsterne lige under kronen
Læg alle hyldeblomster i din skål
Vask og skær citronerne i skiver, pres lidt saft over hyldeblomsterne og placer citronskiverne ovenpå
Hæld sukker på hyldeblomsterne og citronskiverne
Hæld citronsyre på
Hæld 2 liter kogende vand i skålen og rør det hele rundt med en ske
Sæt låg på eller put film på gryden og sæt det i køleskabet i 3 dage. Sørg for at røre i skålen et par gange om dagen
Når de 3 dage er gået hælder du saften igennem et klæde for at fjerne urenheder
Hæld saften på flasker og opbevar den
Holdbarhed
Som udgangspunkt er dette de grundlæggende ingredienser, men det afhænger jo som sagt af hvilken variant du vælger at gå efter. Hvis du vil have din saft skal have en lidt længere holdbarhed, altså konservering, er det en god idé at skylle flaskerne med atamon.
Du kan putte din færdige saft i fryseren (øger holdbarheden markant) eller i køleskabet (her kan den holde sig ca. 1 uge). Når du skal drikke saften skal du være obs på, at den er koncentreret, og at du derfor bør blande den op med 4-6 dele vand.
Hyldeblomstsaft som festlig drink
Til festlige lejligheder kan du peppe din hjemmelavede hyldeblomstsaft op med vodka eller gin som en god cider, champagne, snaps og drink. Uden alkohol kan det også blive til en lækker juice, og hvis du blander hyldeblomstsaften med danskvand i stedet for vand, for en lækker sparkling vand. Et tip er at fryse bær ned (hindbær og jordbær) og bruge dem som smagsgivende isterninger.
Hvis man er kreativ med opskriften kan man måske også lave en hyldeblomstsaft i en yoghurt eller yoghurtis variant, eller en lækker is med hyldeblomstsaft smag, lidt som en god sodavandsis.
Find hyldeblomsten på den rigtige årstid
Skal du ud og købe hyldeblomstsaft i butikkerne ender du ofte med at betale en god pris for det, uanset om det er økologisk eller ej. Har du lyst og overskud til det, kan der altså være flere fordele ved at lave din hyldeblomstsaft selv.
Hvornår og hvilken sæson skal man så lave hyldeblomstsaft? Hvis du skal lave det selv, skal du ud og høste hyldeblomst på den korrekte årstid, nemlig i juni/juli. Hylden vokser vildt i marker, parker og skov, så det er bare om at gå ud og kigge.
Hyldeblomstsaft er fra hyldens hvide blomster og hyldebærsaft er fra hyldens røde bær, som giver den røde saft. Begge dele smager i øvrigt lækkert koldt såvel som varmt. Der findes også rød hyld, og det kan du også lave hyldeblomstsaft af. Har du din egen hyld i haven er det jo bare om at gå i gang med det samme!
De gode egenskaber
Hyldeblomsten er også kendt for at have helbredende egenskaber og naturmedicin. Den er både vanddrivende, sveddrivende, udrensende, beroligende, og slimløsende. Man kan derfor argumentere for, at denne saftevand bestemt ikke er det værste man kan indtage.
Tilpasning af sur og sødhed
Sur og sødhedsgraden i hyldeblomstsaft er en smagssag, og du har selv fuld kontrol over forholdene. Hvis din hyldeblomstsaft er for sød putter du mere citronsyre, citron eller vinsyre i. Hvis du laver en variant uden bliver det meget sødt. Hvis du har lavet saften alt for sur så tilføjer du mere sukker i, hvad end du har puttet alm. sukker, rørsukker, farin, sukrin, stevia eller lignende i.
For en light udgave
Det er muligt at lave en light hyldeblomstsaft med mindre sukker i end normalt, jeg kender dog ikke umiddelbart til en opskrift på hyldeblomstsaft helt uden sukker. For at lave en hyldeblomstsaft udgave der er mere venlig over for diæter (paleo, LCHF eller andre low carb kure) eller diabetikere, kan du bruge sukkererstatning. Nogle af de mest brugte sødemidler til sukkererstatning er Stevia og Sukrin. Helt sundt, sukkerfrit og lav på kalorier bliver en velsmagende hyldeblomstsaft dog nok aldrig.
Gæring
Gæring er noget der kan ske mens din saft står og trækker, hvis den gør det, så skal man koge den igennem igen. Farven kan skifte og der kan komme bundfald. For at undgå gæring kan du fryse din saft ned i flasker, men hvis du f.eks. putter vingær i kan det blive til en lækker dessertvin. Hvis den gærer for meget bliver det til hyldeblomsteddike.
Skal der virkelig bruges 15 kg sukker eller 1,5 kg
Der skal selvfølgelig kun bruges 1,5 kg! Der er vidst lige et komma der er forsvundet – tak for at gøre os opmærksomme på det 🙂
Hvordan undgår man bundfald i flaskerne selvom man har siet saften rigtig
grundigt og igennem et fint filter af stof ???
Tak hvis der er nogen der har et godt råd 🙂
Jeg plejer efter at hældt saften fra, at hælde 1flaske vodka på og lade de stå 3-4 dage . Dejligt til sommer drinks .
Det lyder skønt, tak for tippet! 🙂
Hej Have Side
Tak for en rigtig god og oplysende side, I gør det helt fantastisk.
Rigtig lækker opskrift, det er fantastisk med de ressourcer man kan hente gratis i naturen og lave lækre nærende fødevarer! Jeg har en lækker alternativ opskrift på hyldebærsaft, som er helt sund, lækker og sukkerfri I kan læse mere her: ditlandkoeb.dk/hyldebaersaft/ det er lækkert med e rigtig varm kop hyldebærsaft en kold efterårdag som i dag.
Med venlig hilsen
Thomas Pedersen