Høstanemone

Der var engang hvor høstanemonen var fast inventar i vores have. Det var dengang hvor der var kilometervis af bede, en stor urtehave og generelt alt for meget der skulle passes i forhold til hvad tiden var. Men flot, det var det. Siden da har jeg måtte finde høstanemoner andre steder, såsom i Charlottenlund Slotspark og Bispebjerg Kirkegård – steder hvor der er rigeligt med plads til den smukke sensommer blomst, der elsker at brede sig.

 

Høstanemone & blomstring

Høstanemonen er som navnet afslører, en del af anemoneslægten. Det er en stor, mangfoldig og frodig staude der blomstrer sent på året. En høstanemone består af høje stivstiklede oprette planter, der langsomt breder sig ud til siderne – og den er rigtig glad for at gro! Som regel begynder din høstanemone først at blomstre fra omkring juli, men så har du også glæde af den helt indtil oktober måned. En blomstringstid på 3 måneder sent på året er også en af dens styrker, da det er et tidspunkt hvor der kun er få andre blomster udendørs, der er lige så kønne.

En høstanemone kommer i en række farver og et væld af nuancer: alt fra hvid til sart rosa, mørk purpurrosa og blåviolet. Alt afhængigt af hvilken høstanemone sort du har, vil højden variere mellem 50-140 cm.

 

Pasning af en høstanemone

Generelt set er høstanemonen ikke en krævende blomst at have i haven. Høstanemonen foretrækker at være placeret steder hvor der er lyst eller halvskygge, i kølig og næringsrig jord hvor fugtigheden bliver bevaret. Den kan ikke tåle tør jord, så her skal du være opmærksom.

Flot lyserød høstanemone

 

Flytning, deling & formering af høstanemone

En høstanemone elsker at vokse, og du vil muligvis stå i en situation før eller senere, hvor du bliver nødt til at flytte eller dele den (Enten pga. pladsmangel, eller fordi du vil have denne smukke blomst flere steder i haven).

Din høstanemone skal flyttes i foråret så dens rødder kan nå et etablere sig inden det bliver vinter. Det er en hårdfør blomst der sagtens kan klare vinter så snart dens rødder har fået ordentlig fat, men du kan også dække den til om vinteren for en sikkerheds skyld. En høstanemone gror fint i skovbund eller ganske almindelig havejord, men den fortrækker dybmuldet næringsrig jord.

Skal du beskære din høstanemone kan du med fordel tage en spade og grave dele af planten op. Husk at få gravet dybt ned og få alle rodstumper med – ellers vokser din høstanemone gladeligt videre. På samme måde er det altså nemt at få en rodstikling af en høstanemone.

Hvid høstanemone som bunddække i skoven

 

Høstanemone sorter

Der findes en række forskellige slags høstanemoner, som varierer i højde og farve. Her er nogle af de mest kendte og populære sorter.

  • Königin Charlotte: sart rosa, 100-120 cm
  • Honorine Jobert: Hvid, 100-120 cm
  • Whirlwind: Hvid, 80-100 cm
  • Rubra: Mørk rosa, 80 cm
  • September charm: Sart rosa, 60 cm
  • Praecox: Sart rosa, 80 cm
  • Splendens perfecta: Mørk rosa 50 cm

 

Køb din høstanemone online

Hos Plantetorvet.dk forhandler de en lang række forskellige sorter af høstanemonen. Du kan f.eks. finde Praecox, Pamina, Prinz Heinrich, Whirlwind, Königin Charlotte og September Charm. Prisen er ca. 50 kr pr styk, så det må siges at være en billig blomst du vil få glæde af de næste mange år.

Køb din høstanemone her

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.