Jeg har en fornemmelse af at højbede i træ bliver mere og mere populære i disse år. Prøv evt. at google ’Urban farming’ – der er bestemt noget i gang.

Mange husejere vælger at have et eller flere højbede frem for en stor urtehave – vi har gjort det samme.

Uanset hvor man bor, kan man have glæde ved at høste blomster eller grøntsager fra sin egen lille have. Har man bare en gang oplevet glæden ved  (og smagen af) en helt ny kartoffel fra sin egen have / højbed – så glemmer man det aldrig. Uanset hvor billigt man kan købe den samme vare i det lokale supermarked, er det meget sjovere at kunne høste selv – i det mindste i den tidlige sæson.

Et lille blomsterbed som dette er da hyggeligt !. Det bliver placeret på terrassen hvert forår, og når blomsterne visner, bliver det fjernet igen. Det er nemt og vi har vældig stor glæde af det i flere måneder.

Sommerblomster i højbed
Sommerblomster i højbed

Set ved et hotel: højbede på ben med krydderurter til anvendelse i hotellets køkken.

Krydderurter i højbed ved hotel
Krydderurter i højbed ved hotel

 

Skal man købe et højbed eller bygge selv ?

Det er ikke særligt svært at bygge et højbed selv, men hvis der er et krav om det skal ligne noget der er designet  på en arkitekt tegnestue, skal man måske købe et færdigt produkt frem for at stå at bakse med gamle brædder el. lignende ;-).

 

Hvor kan man købe højbede henne?

 • Plantetorvet har lige nu (17/4) tilbud på pallerammer til højbede, til kun 100 kr – Se det her
 • Plantetorvet.dk sælger højbede bestående af saml-selv pallerammer med 1000 L jord i en bigbag. Det er er faktisk en billig løsning  – Besøg Plantetorvet her.
 • Maxibag har nogle ret flotte højbede i lærketræ – besøg Maxibag her.

 

Hvordan skaffer man lige en kubikmeter jord … ?

Det lyder umiddelbart som et banalt spørgsmål, men det er tungt og det fylder. Laver man et højbed på f.eks. 2 meter i længden og en lille meter bredt og måske 30 cm jord i bedet, skal man faktisk bruge godt 1/2 m3 jord. Jeg tror den nemmeste løsning for de fleste, er at få leveret en bigbag med f.eks. 1000 Liter.

Plantetorvet.dk f.eks. sælger 1000 Liter højbedsmuld (med bl.a. 30% hestegødning) i bigbag – Køb højbedsmuld her

 

Højbed af trykimprægneret træ eller lærketræ

Hvis man har råd, vil jeg til enhver tid anbefale at man anvender lærketræ eller robinie. Så får man et højbed med stor holdbarhed og man er samtidigt helt fri for de kemikalier som man nu anvender i trykimprægneret træ, Hvorvidt kemikalier fra træ kan/vil finde frem til de grøntsager man dyrker i højbedet har jeg ingen anelse om – og det er klart at når man spørger eksperter på området omkring valg af materialer får man kun et svar. Spørger man de samme ekperter om hvad de selv har hjemme i haven tror jeg svareene bliver lidt mere blandede (Jeg kan i hvert fald huske en gammel diskussion i medierne omkring jernbanesveller og sandkasser)  😉

Dette højbed er fremstillet af trykimprægneret træ og har 8 stk.  3″ trykimprægnerede stolper gravet ca. 50 cm. ned i jorden.  Brædder er 1″ tykke og er fastgjort til stolper med bræddebolte og skruer. Stolper midt i kasse er forbundet med et tværgående bræt for at stabilisere konstruktionen. På toppen af kassen er monteret et høvlet trykimprægneret bræt – det er ‘luksusversionen’ og det er godt at sidde på 😉

hjemmebygget Højbed i trykimr. træ m. patina
Højbed i trykimr. træ m. patina

Tip: Med det tværgående bræt til at forbinde sider midt på kassen er der ikke absolut nødvendigt at grave stolper ned i jorden. Således vil det naturligvis være betydeligt nemmere at flytte hvis behovet skulle opstå.

Intet er gratis – heller ikke byggematerialer til højbede. Et bed som dette lavet i 1″ trykimprægnerede brædder og 3″ stolper med målene (l/b/h) 240/130/40 koster mellem 500,- og 1000,- kr. i materialeindkøb.

 

Højbed med kartofler i
Højbed med kartofler (13 planter !)

 

Højbed af belægningssten

For nogle år siden lavede vi et mindre højbed i belægningssten. Vi havde et mindre parti sten i overskud, så det var nærliggende at anvende dem til noget fornuftigt, frem for bare at aflevere dem på genbrugsstationen.

På grund af kassens ringe størrelse, har vi indtil videre kun anvendt den til at dyrke blomster i – og jeg tror aldrig den vil blive brugt til andet.

Sten blev lagt direkte på et lag grus (hvor der tidligere havde været en flisebelægning) – og der er ikke noget stikker ned under jord overfladen. Sten blev limet sammen med fliseklæb (beregnet til udendørs brug), og nu har den stået der i flere år uden problemer af nogen art (Jeg har endda haft lejlighed til at skubbe det en lille smule (med en drænspade) uden det skilte ad).

Det var alligevel ikke helt så enkelt som det umiddelbart kunne lyde: Disse belægningssten har ikke præcist samme størrelse. Målene svinger med nogle milimeter, og det er faktisk et problem når man anvender fliseklæb. Fliseklæb klasker helt sammen ved den mindste belastning (indtil det er tørt), og stenene følger med.

Næste gang tror jeg at jeg vil jeg anvende jordfugtig beton som bindemiddel – det kan bedre kompensere for unøjagtigheder … men det kræver også at man kan en smule ‘mure teknik’ 😉

Højbed i belægningssten
Højbed i belægningssten

 

 

højbed af sten til haven
Højbed i belægningssten

 

Højbed i belægningssten med Hawaiiblomst - Hibiscus
Højbed i belægningssten med Syrisk rose

Tip: Hvis du har behov for at forhindre katte i at grave og regere i dit højbed, kan du evt. købe armeringsnet i f.eks. Biltema. De måler 1200 x 800 mm og har en maskestørrelse på 100 mm. De er fine at se på og røre ved – og   de kan bare lægges ovenpå kassen uden at blive lagt ind i en egentlig ramme. Man kan også få alm. rionet (det man anvender ved beton støbning) med maskestørrelse på helt ned til 50 mm., men det er typisk noget stort grej at jonglere med (2 meter * 5 meter).

Rionet fra Biltema til højbed
Armeringsnet fra Biltema

 

 

(Visited 103 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Ulla Manstrup 6. juni 2016 at 22:51

  Hej vil man kunne bruge belægningsten til højbed, hvor der skal dyrkes grønsager. De er jo lavet af cement, der jo ikke er sundt

  Reply
  1. admin 7. juni 2016 at 17:55

   Hej Ulla,

   Belægningssten lavet af beton indeholder nok ca. 20-25 procent cement – og mig bekendt er cementen bundet til det øvrige materiale (sten/grus). Såfremt det var decideret usundt ville der måske være strikse regler / advarsler omkring terrasser af belægningssten i nærheden af urtehaver eller drivhuse – og det har jeg aldrig hørt om.
   Jeg tror ikke det er noget problem – men du får ingen garanti herfra 😉
   Prøv evt. at sende en forespørgsel til en fabrikant som f.eks. RBR eller IBF.

   mvh
   have-siden.dk

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *