Hibiscus: Guide til pasning af Hawaiiblomst

Hibiscus er en populær indendørsplante, som flittigt danner nye blomster – dog lever de enkelte blomster sjældent mere end en enkelt dag. Oprindeligt havde den kun én farve, men der er siden dens ankomst til Europa blevet fremavlet sorter med andre farver (lyserød, gul, orange, hvid/beige) og både enkelte og fyldte blomster. Blomsterne er det helt store trækplaster ved Hibiscus, og det er nok de færreste blomster der minder nær så meget om troperne, som Hibiscus, eller Hawaiiblomst, gør det.

Man kan dyrke Hibiscus indenfor og udenfor, dog er den ikke vinterhårdfør, så man må tage den ind. Er det en udendørs Hibiscus man drømmer om, vil jeg anbefale at tage et kig på havehibiscus eller “syrisk rose”, som vi har skrevet om her. Her er en udseendesmæssig klon, som kan overvintre udenfor.

Pasning af Hibiscus

Lyserød Hibiscus

Vanding: I vækstperioden skal en Hibiscus vandes jævnligt og gavmildt. De mange blomster stiller krav til konstant væske, og du må derfor være flittig med vandkanden. Vækstperioden kan strække sig til vinteren, såfremt planten står ved stuetemperatur. Jo lavere temperatur du holder planten ved vinteren over, jo mindre kan du forvente at skulle vande.

Placering: Hibiscus er glad for lys, og både en syd-, øst- eller vestlig placering kan fungere. Placerer man den i en sydlig retning skal man være obs på om den får nok vand, da man her hurtigere risikerer udtørring og derved at planten smider knopperne. Dyrker du planten indenfor har du i sommermånederne også mulighed for at stille den ud.

Jord: Giv din Hibiscus en næringsrig jord (den må gerne indeholde sand og tørvemuld)

Gødskning: Giv gødning ugentligt i sommerperioden, men ikke mere end ca. hver tredje uge i vinterhalvåret. Efter du har beskåret og omplantet din Hibiscus bør du ikke give gødning før en 4-5 uger efter.

Overvintring: En Hibiscus kan sagtens overvintre. Lader du den overvintre ved stuetemperatur (og giver løbende vand og svag gødning) kan du se frem til blomster gennem vinteren. Stiller du den mørkt og køligt vil den ikke blomstre, men kan stadig overvintre og bringes i blomst den efterfølgende sæson.

Blomstring: Blomsterne kommer altid på de nye skud, og du vil sjældent have fornøjelsen af dem mere end en enkelt dag. Med rigeligt vand og næring vil den til gengæld sætte mange blomster!

Beskæring af Hibiscus

Omkring april måned bør man beskære, og sidenhen omplante når den er kommet i vækst, sin Hibiscus. Før man beskærer planten er det værd at overveje de små øje der sidder på hver gren (eller knopper, hvor ny vækst vokser fra) og hvilken vej de vender. Kort sagt;

  • Skærer man over et indadvendt øje: Væksten bliver mere kompakt
  • Skærer man over et udadvendt øje: Væksten bliver mere åben

Har man f.eks. med roser at gøre, skal man altid skære over et udadvendt øje, for at der kommer nok luftcirkulation i plantens midte. Når man beskærer sin Hibiscus giver man samtidig planten mulighed for at forgrene sig, og dermed blive større.

Formering af Hibiscus

Du kan bruge en Hibiscus grene til stiklingeformering. Stiklingerne skal være ca. 10-15 cm, og du bør fjerne de nederste blade så planten fokuserer på rodvækst, ikke vedligeholdelse af bladvækst. Kom stiklingerne i en potte med jord, og dæk dem med en plastikpose med et par huller i. Nogle uger efter vil de have slået rod, og du har fået en ny plante. Undgå at give gødning før planten er i god vækst.

Typiske problemer

Som barn havde jeg ofte Hibiscus stående i vindueskarmen, men det var sjældent de fik lov til at stå længe før lusene var all over them. Hibiscus angribes nemlig ofte af både bladlus og spindemider, og det kan være både svært og irriterende at få bugt med. Det bedste du kan gøre er, at forebygge luse-/mideangreb ved jævnligt at give din Hibiscus et brusebad hvor både grene og blade bliver rengjort.

 

Billeder: Floradania

3 kommentarer til “Hibiscus: Guide til pasning af Hawaiiblomst”

  1. Har overvintret en hibiscus der nu vokser med stammer på ca 1 m _ men ingen knopper. Hvad kan jeg gøre?
    Venlig hilsen
    Ena Schütz

  2. Hej
    Jeg har for første gang i mit liv fået en Hawaiblomst. I starten smed den knopperne selv om jeg vandede hver anden dag, men så prøvede jeg at sætte den i vandbad i ca en halv time hver anden dag, så den selv kan trække det vand den ønsker og det var bedre. Nu nyder jeg de smukke blomster som den flittigt forkæler mig med. Jeg har endnu ikke gødet den men kan forstå at det skal man så hvilken gødning skal jeg give den? Den har smukke dybrøde blomster men har nu også fået nogle lysegule knopper og i dag sprang 3 blomster ud, 2 røde og så en gul med rødlig farve inderst. Nu er jeg blevet nysgerrig på hvordan den samme plante kan komme med blomster i flere farver?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top