Kirsebærlaurbær ‘Etna’ som hækplante

Jeg har i flere år været en stor beundrer af kirsebærlaurbær. Jeg bliver simpelthen i godt humør bare ved at se på dem – næsten uanset årstiden. De står næsten altid og skinner med deres fine ‘voksbelagte’ grønne blade, og i perioder har de endda små fine blomster – og nye hurtigtvoksende skud i massevis giver endnu et løft til oplevelsen.

Da vi med vores kære nabo blev enige om at sætte en hæk i skellet og naboen helt uopfordret foreslog Kirsebærlaurbær – så huggede vi til uden betænkningstid.

Den eneste usikkerhed var hvilken sort vi skulle vælge.

Efter en del google aktivitet faldt valget på ‘Etna’.  Valget varprimært begrundet i at Etna skulle være fuldt hårdfør – og så de smukke bronzefarvede nye blade (som dog skifter til grøn efter nogen tid – nyd dem i den tid de er der !)

kirsebærlaurbær etna
Kirsebærlaurbær Etna med bronzefarvede nye blade

Her er Etna fotograferet i slutningen af Maj måned. Der bliver sat nye skud i en imponerende mængde:

skud på kirsebærlaurbær etna
Kirsebærlaurbær Etna

Året efter ovenstående billede blev taget sætter de samme planter masser af blomster samtidigt med de nye skud. Det er smukt og det dufter fantastisk!

 Er Etna fuldt hårdfør ?

Min erfaring siger ja ! Jeg har nogle kirsebærlaurbær Rotundifolia som har været hårdt ramt (brune blade i foråret) af vinterkulde og blæst. Etna buske som stod lige ved siden af havde stort set ingen brune blade.

Kirsebærlaurbær har 2 vækstperioder

Kirsebærlaurbær har 2 vækstperioder. Den første starter lige i begyndelsen af Maj og er langt den kraftigste – man kan ikke tage fejl !. Den anden periode er ikke nær så udtalt. Nogle planter (Samme sort, samme hæk) springer den helt helt over og andre sætter nye skud på forskellige tidspunkter.

Har du en Kirsebærlaurbær hæk som du ønsker at klippe, vil jeg mene at starten af Juni måned og slutningen af September er de optimale tidspunkter.

Kan man selv formere kirsebærlaurbær ?

Svaret er ja – og jeg har selv prøvet det. Man kan tvinge en gren ned i en urtepotte (Læg f.eks. en flise eller lignende oven på grenen) og sørg for at grenen har jordkontakt hele tiden. På et tidspunkt sætter grenen rod, og man kan herefter klippe forbindelsen til moderplanten. Man får en plante der er helt magen til moderplanten, men  det kræver en god del tålmodighed. Efter et par år er planten blevet ca. 40 cm. høj.

blomster på kirsebærlaurbær
Etna kirsebærlaurbær i slutningen af maj måned

Kirsebærlaurbær sætter endvidere bær som kan blive til planter hvis de får de rigtige betingelser.

Røde bær på Laurbær (Etna)
Røde bær på kirsebærlaurbær (Etna)

Jeg hiver en gang imellem kirsebærlaurbær op af jorden under min ligusterhæk – og det kan kun være bær der er havnet der og er begyndt at etablere sig. Hvis jeg får tilstrækkeligt rod med op af jorden, planter jeg dem normalt i en potte – jeg nænner ikke at smide dem ud – men man kan ikke vide hvilke egenskaber planten har.

Bærrene er iøvrigt giftige, beske og smager ikke godt – men fortæl alligevel dine små poder at de ikke må spise dem. … og ja, jeg har selv smagt et rødt bær 😉

Køb Etna kirsebærlaurbær her

Hvis du ikke har tid til at vente på en egenproduktion og ønsker du hurtigst muligt at få en meget smuk hæk, kan du købe Etna kirsebærlaurbær hos plantetorvet.dk. Man kan i skrivende stund købe dem i størrelser fra 40 til 175 cm.  – så der er betemt mulighed for at få en hæk etableret ‘i en ruf’.

Køb Etna kirsebærlaurbær her

100 Stk. Etna

Vi besluttede at købe 100 stk. Etna hækplanter i potter med en højde ca. 15 centimeter.  Da hækken er ca. 40 meter lang, svarer det til en afstand mellem planter på 40 cm. – altså 2,5 hækplante pr. meter. Dette er langt mindre end leverandørens anbefaling på 6-8 stk. pr. meter, og her i foråret 2014 ser jeg ikke noget problem i denne beslutning.

Jeg tror ikke at man stadig kan købe Kirsebærlaurbær i denne størrelse – men så går det jo også noget hurtigere at få en etableret hæk.

Sådan plantede vi hækken

Hækken blev bestilt i efteråret 2011, og inden levering sørgede vi for at gøre et ½ – 1/1 meter bredt bælte klar til de nye planter. .

Alt hvad der stod i dette bælte blev fjernet, og jorden blev gravet godt igennem. Pæle blev banket i jorden midt i skellet, og der blev spændt en snor ud imellem pæle så vi havde noget at styre efter. Vi skar en pind til i en længde som svarede til det mellemrum der var beregnet til at være imellem planter.

Husk at plante de nye planter i samme dybde/højde som den tidligere har vokset i. Hvis jorden er tør kan man vande en smule, men typisk er der ikke behov for dette i efteråret (her uge 40).

 

Sådan passer vi hækken

Efter 2,5 år er hækken endnu ikke så høj at vi overhovedet overvejer at klippe den – og det er begrænset hvad den har krævet af pasning. Den er blevet vandet i de første sæsonner hvor sommeren har været ganske varm og tør. Herudover har vi sørget for at luge ukrudt væk, og skære græskanter fra græsplanen væk så  hækplanter ikke skal kæmpe med andre planter om vand og næringsstoffer. Herudover gøder jeg let hver måned i perioden 1. Maj til 1. September. Gødning er bare ’standard’ NPK-gødning fra det lokale byggemarked.

Sådan vokser hækken

Ved plantning var hækplanter ca 15 cm. Høje. Alle 100 planter er kommet fint igang, nogle vokser dog betydeligt mere end andre.

Her er planter på vej til deres 2. sæson:

kirsebærlaurbær som hæk
Kirsebærlaurbær ‘Etna’ April måned 2013

Her 2,5 år efter, er de største hækplanter ca. 60 cm. Høje og brede – og de er vokset helt sammen med deres naboer. De mindste planter er ca. 30 cm. høje og brede, og de er endnu ikke vokset helt sammen med naboer. Det ser ud til at være jordbund og nærtliggende træer der bremser væksten hos de mindste hækplanter.

Der er en tydelig udvikling på blot 2 måneder:

kirsebærlaurbær som hæk
Kirsebærlaurbær Etna ultimo Juni 2013
Kirsebærlaurbær som hæk Ultimo Maj 2014
Kirsebærlaurbær Etna ultimo Maj 2014

Den 24 September 2014: De største planter måler ca. 115-120 cm i højden og ca. det samme i bredden.

Kirsebærlaurbær Etna som hæk, Ultimo September 2014
Kirsebærlaurbær Etna ultimo September 2014
Kirsebærlaurbær som hæk Etna Sankt Hans 2015
Kirsebærlaurbær Etna Sankt Hans 2015

Hu Hej hvor de vokser !

Her i sensommeren 2014 må jeg konstatere at hækken vokser rigtigt fint – og den er kun lige begyndt !

Jeg har en anden lille Etna hæk der blev plantet i 2012 og består af blot 7 planter. De blev købt med en størrelse på ca 50-60 cm.:

Laurkirsebær Etna Juli 2012, ca 50 cm. høje
KirsebærlaurbærEtna Juli 2012, ca 60 cm. høje
Laurkirsebær Etna September 2014, ca 180 cm. høje
Kirsebærlaurbær Etna September 2014, ca 180 cm. høje (og 180 cm. brede)Laurkirsebær Etna September 2014, ca 180 cm. høje Kirsebærlaurbær Etna September 2014, ca 180 cm. høje

Det er en ganske imponerende vækst på godt 2 år!

Jeg har endvidere endnu en kirsebærlaurbær (ja, jeg er altså ret glad for kirsebærlaurbær 😉 ), som jeg er ret sikker på også er en Etna. Den måler i dag 230 cm både i højde og bredde.

Kigger du efter en hæk der vokser langsomt og samtidigt er et smukt alternativ til Liguster ?

Så kunne Bærmispel måske være løsningen. Prøv at checke mit Læs indlæg om Bærmispel her – jeg synes det er et meget interessant alternativ til f.eks. Liguster !!

Klipning af Etna

Som et forsøg klippede jeg lidt i hækken med en elektrisk hækkeklipper – og det ser umiddelbart lidt skidt ud !. Blade bliver nærmest flået i stykker og de bliver brune hvor klipperen har hærget. Den er endvidere vanskelig at klippe med en elektrisk hækkeklipper, fordi de store blade ‘hviler’ oven på klipperens skær, og selv om klipper måske er beregnet til at klippe tykke grene, er buskens blade så brede, at det er svært at få ‘lokket’ grenen ind til skæret.

Efterflg. kan jeg se at planten tilsyneladende prioriterer at sætte nye blade hvor den er blevet beskåret

Kirsebærlaurbær Etna klippet med hækkeklipper - det ser skidt ud.
Kirsebærlaurbær Etna klippet med hækkeklipper – det ser skidt ud.

Man skal lidt tæt på hækken for at se de skader klipperen har lavet på bladene – men overordnet set er det stadig en meget smuk plante !

Er planten blevet for stor?

Hvis din laurbær er blevet for stor – og måske alt for stor – har vi god erfaring med at beskære buske kraftigt. Nedenstående billeder viser en laurbær (dog ikke Etna!). Det første billede viser laurbær umiddelbart efter beskæring (30/5 2016), og det næste billede den samme plante 1 år og 12 dage senere (12/6 2017). Det er en ret imponerende udvikling.

Hvis det handler om en hæk og du er ked af at den skal være helt nøgen hen over sommeren, kan du måske klippe de 2 sider med 1 års mellemrum.

10 kommentarer

 1. January 1, 2018

  Tamar Reply

  Meget flot skrivet. Kan de trives i en stor plantekasse?

  • January 6, 2018

   admin Reply

   Jo – det kan de da godt – jo større jo bedre!

   mvh
   have-siden.dk

 2. October 2, 2017

  Sandra Reply

  Hej
  Vi er i gang med at kigge på en ny hæk og vil gerne have kirsebærlaurbær.
  Vi har fået et godt tilbud på Rotundifolia, men er blevet oplyst om på en planteskole, at denne sort aldrig vil blive tæt, hvilket vi undre os lidt over.
  Er det også din erfaring med denne sort, og har du evt. nogle billeder af dine Rotundifolia?

  Mvh. Sandra

  • October 3, 2017

   admin Reply

   Hej Sandra
   Jeg har nogle få Rotundifolia ved min indkørsel (den plante som blev kraftigt beskåret (vist nederst i indlægget) er en af dem) – og de er absolut helt tætte. Søg evt. på google og se masser af billeder af store flotte og tætte Rotundifolia.

   mvh
   have-siden.dk

 3. June 19, 2017

  SUSANNE CHRISTIANSEN Reply

  Vi har en gårdhave ved vores vinkelhus hvor vi har plantet en laurbær der bliver klippet firkantet hvert år. Første gang i juni/juli mdr. og om nødvendig
  igen i okt/nov. den står sammen med en kristtjørn der også klippes firkantet hvert år dog først i dec. mdr. når jeg også skal bruge lidt til juledekorationer. Vi køber nu 3 stk. laurbær til vores børn og disse skal gro mod vejen til fuld størrelse og lukke af for indkig. En plante der varmt kan anbefales. Mvh Susanne Christiansen

  • June 19, 2017

   admin Reply

   Hej Susanne

   Dejligt med en læser der også holder af Kirsebærlaurbær 😉

   mvh
   have-siden.dk

 4. June 13, 2017

  Hanne Poulsen Reply

  Vi har en flot laurbærhæk, som er ca. 125 cm høj med en masse nye flotte skud. Vi vil gerne beskære den ned til 80 cm højde. Kan vi gøre det nu?
  Hækken er 8 år gammel og har været let beskåret flere gange. Skal man normalt beskære den 2 gange om året? I skriver først i juni og sidst i september. Er det for sent nu og skal vi vente til september?
  Mvh
  Poulsen, Aarup

  • June 13, 2017

   admin Reply

   Hej Hanne
   Jeg klipper mine 2 gange om året – umiddelbart efter vækstperioder er overstået. Jo længere tid der går imellem beskæringer jo mere brutal ser beskæring ud, men jeg kan ikke se andre problemer ved det.
   Jeg ville ikke have nogen skrupler over at beskære den hårdt fra 125 til 80 cm. lige nu!

   mvh
   have-siden.dk

 5. November 12, 2014

  Kell Jensen Reply

  Inspirerende artikel om kirsebærlaurbær som hæk. Vi har en ca. 20 meter hæk af denne type ud mod lille stikvej. Den er ca. 1,80 meter høj og breder sig godt i bredden. Det er nødvendigt med beskæring/klipning. Dette er gjort nogle få gange, men mit spørgsmål er: Hvornår er det bedst at klippe denne hæk??
  Venlig hilsen
  Kell Jensen

  • November 12, 2014

   admin Reply

   Hej Kell,

   Tak for din kommentar. Min erfaring med klipning af Kirsebærlaurbær er, som du måske kan læse af indlægget, noget begrænset, så jeg støtter mig til eksperter og har besluttet mig for at det skal ske i starten af Juni og slutningen af September – dvs. 2 gange om året (For at tage hensyn til de 2 vækst-perioder).

   Mvh

   have-siden.dk

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*