Guldranke er en af de mest populære hængeplanter, og ikke uden grund – den kan overleve i rum meget begrænset lys, holder sine farver flot og kan håndtere mere forsømmelse end de typiske stueplanter. Perfekt til en ny planteejer!
Den fine Guldranke, eller på latin, Epipremnum Pinnatum, har grønne hjerteformede blade med gullige stænk. Dens grene klatrer fra naturens side, og det er derfor oplagt at plante den i en hængepotte, men mange binder den op og lader den vokse vildt. Uanset om du har den i en potte hængende fra loftet, lader den slænge sig ned fra en hylde eller binder den op, så er der altså tale om en plante der er rigtig nem at have med at gøre, og som er modstandsdygtig overfor skadedyr. Derudover er den faktisk også kendt (og testet) for at være en plante der renser luften.
Guldranke pasning
En Guldranke er let at få til at trives og kan klare en pæn del forsømmelse fra ejers side. Hængeplanter har en tendens til at blive lidt ranglede, og hvis det sker med din Guldranke kan du knibe de nye skud af, som vil resultere i en mere busket vækst.
- Lys: Halvskygge med inddirekte lys. Guldranke kan sagtens klare en placering i skygge, men hvis du gerne vil se planten vokse kan en skyggefuld placering resultere i langsom vækst, sparsomme stængler og blade langt fra hinanden.
- Temperatur: 18-14 grader
- Vanding: Lad jorden tørre let ud mellem vandinger og reducer vanding i vintermånederne
- Gødskning: Du behøver kun gøde i plantens vækstperiode fra marts-august. Her kan du gøde ca. hver anden uge
- Jord: Almindelig pottemuld er fint
- Ompotning: Guldranke vil udvikle luftrødder hvis den får behov for mere støtte, og det er et tegn på at du enten bør omplante eller beskære den.
Formering af guldranke
Med en Guldranke sker formering nemt ved hjælp af stiklinger, og dem kan du tage på alle tider af året. Alt afhængigt af metoden der bruges (du kan også formere vha bladknopstiklinger, almindelig aflægning og luftaflægning) og placeringen den får, vil der gå mellem 1-3 år fra stikling til fuldt udvokset plante.
Metoden er ganske hurtig og simpel:
- Klip en topstikling af et nyt skud
- Placer stiklingen i lun jord (ca. 20 grader) eller vand med rumtemperatur
- I jord skal du sørge for at holde fugtigheden oppe så ny rodvækst ikke tørrer ind, så hold jorden let fugtig indtil du ser ny vækst. Placeres den i vand kan du se hvornår ny rodvækst udvikles, og når det sker kan du ompotte den til jord
Om du vælger jord eller vand til formering er en smagssag, og en vurdering af hvor god du selv er til at holde øje med jordens fugtighed. Personligt synes jeg, at vand kan være en rigtig god løsning, så man er sikker på rodvækst holdes fugtig, og at man samtidig kan se røddernes udvikling.