Det er ikke mange år siden, at kaktusser muligvis var de mest negligerede stueplanter i de danske hjem. Men ind kom den grønne bølge og pludselig var de minimalistisk udseende og lette-at-passe planter lige pludselig lidt federe at have. I dag ser vi således nærmest kaktusser over det hele, og det er nemt at komme med på kaktus-bølgen for de kan købes i alt fra supermarkedet til IKEA.
Har du fået en kaktus og er du ikke sikker på hvordan du skal passe den? Eller vil du bare gerne vide lidt mere om, hvad det er for et grønt væsen du har anskaffet dig? Så læs med herunder hvor du får tips og tricks til pasning af din kaktus.
Hvor stammer kaktusplanter fra?
Alle kaktusser stammer oprindeligt fra USA, og man kan finde kaktusser i det fri fra det nordlige USA ned til det sydlige Chile. I USA finder man typisk kaktusserne i stenørkener hvor rødderne graver sig ned under stenene og finder fugt, og i Andesbjergene kan man f.eks. finde kaktusser der vokser i 5000 meters højde. I Austalien blev de faktisk indført med det formål at bruge dem til hegn – hvilket nok har været ganske effektivt! I Europa så vi ikke noget til kaktusplanter før Christoffer Columbus tog en figenkaktus (Opuntia Ficusindica) med fra De Vestindiske Øer.
Der er lidt uenighed om hvor mange kaktusslægter der findes, et sted læste vi at der var omkring 200 slægter (hvoraf nogle har flere hundrede kaktus arter under sig, f.eks. Opuntia og Mammillaria slægterne), mens der f.eks. på Wikipedia nævnes det meget konkrete tal 111. Vi ved det ikke med sikkerhed, men vi kan nok sige at antallet af kaktusslægter er på den anden side af de 100.
Værd at vide om kaktus
[su_list icon=”icon: pagelines” icon_color=”#3a6b3e”]
- Alle kaktus er sukkulenter, men der findes mange sukkulenter der ikke tilhører kaktusfamilien
- Kaktusser kan, takket være deres tykke plantevæv, lagre vand i lange perioder, hvorfor de fra naturens side findes i vandfattige områder
- Hår og børster på kaktusser tjener faktisk et formål: nemlig at beskytte mod solen
- Det voksagtige overtræk nogle kaktusser har beskytter mod fordampning, ligesom cellesaften er slimet for at mindske fordampning
- Kaktussens torne er til for at beskytte mod tørstige dyr
- Kaktussens torne/børster sidder på små runde puder der kaldes “areoler”
[/su_list]
Pasning og pleje af kaktus
Når man siger at kaktusser er nemme at passe handler det måske i virkeligheden mest om, at de ikke skal have så meget vand. For det er nok på den front de fleste formår at begå et par grønne drab. Men at en kaktus ikke skal have meget vand er ikke nødvendigvis lig med, at den er nem at passe. Så spørgsmålet består, hvordan passer man en kaktus?
[su_list icon=”icon: pagelines” icon_color=”#3a6b3e”]
- Kaktusser skal placeres lyst og solrigt, og vil gerne stå i læ udenfor i sommerperioden (jo flere hår og pigge, desto mere sol kan kaktussen klare)
- Kaktusser skal helst stå køligt vinteren igennem (omkring 12 grader, er dette ikke muligt vil du højst sandsynligt ikke få blomster den efterfølgende sommer)
- De fleste kaktusser blomstrer i den tidlige sommer, og fra september vil de gerne stå køligt og vandes mindre.
- Alle kaktusser skal have veldrænet jord der er en blanding af sand, tørvemuld, grus, knust tegl, græstørv og kompost. Du kan naturligvis købe færdigblandet kaktusjord perfekt til dine planter.
- Kaktusser med torne, hår og vokslag vil gerne have kalk i jorden (bladkaktus vil ikke)
- For meget kalk i jorden kan resultere i klorose som ses ved afblegede og meget lysegrøn vækst.
- Hvor ofte man skal vande en kaktus afhænger af sæsonen: om sommeren skal den vandes regelmæssigt, og jorden bør aldrig tørre helt ud. Fra september måned kan du skalere ned på antallet af vandinger.
- Hvordan vander man en kaktus? Når du vander skal du lade være med at klatvande og i stedet vande den ordentligt igennem. Du kan lade kaktussen stå i et fad med vand så den selv kan suge vand op. Ved kun at vande fra oven kan du risikere at de nye, sarte rødder i bunden ikke får tilstrækkeligt fugt og tørrer ud.
- Kaktusser skal generelt ikke have så meget gødning.
- Et lag grus i toppen af potten sikrer, at rodhalsen på kaktussen ikke udsættes for nær så mange sygdomsangreb da vandet render igennem og halsen forbliver tør.
[/su_list]
Tips til omplantning af kaktus
At ompotte en kaktus er sjældent en stor fornøjelse. Men det ændrer ikke på det faktum at de faktisk har brug for omplantning i ny og næ. Så her får du et par tips til hvordan du kan omplante med succes:
[su_list icon=”icon: pagelines” icon_color=”#3a6b3e”]
- Når du tager kaktussen ud af dens gamle potte skal du passe på rødderne, som kan være vokset fast på indersiden af potten.
- Små kaktusser skal omplantes cirka hver 2. eller 3. år, og store kaktusser skal have ny jord cirka hver 3. eller 4. år.
- Kaktussen skal stå i samme dybde i den nye potte som den gjorde før, og den nye potte skal max være 2-3 cm større.
- Sørg for at den nye jord er gennemfugtet, og gennemvand efter du har pottet om.
- For at undgå torne i fingrene kan du evt. tage en klud som du vikler om kaktussen (hvis den er stor nok) og holder i enderne for at løfte planten. Er det en lille kaktus kan du bruge spisepinde.
- Kaktusser foretrækker lerpotter da vandet fordamper hurtigere, modsat plastikpotter som holder på fugtigheden.
- Når du har ompottet skal du ikke vande igen før jorden næsten er tørret helt ud
- Beskyt planten mod stærk sol de første 10 dage efter du har omplantet
- Giv ikke gødning i 6 uger efter du har omplantet
[/su_list]
Del dine gode råd og tips til pasning af kaktus
Er du en erfaren kaktus-ejer og har du erfaringer der kan gavne andre? Så tøv ikke med at smide en kommentar herunder.
Der er mange som eftersøger midler mod de første aggressive insekter og andet kryb i sokkulenter og kaktus.
Det første gode råd er: Støvsug blidt med mikro mundstykke dine planter hver søndag hele vinteren.
Vand dine planter på samme ugedag. Om vinteren en gang om ugen for kaktus – 2 gange for blad planter og sokkulenter. Vand aldrig overdrevent. Hellere for lidt end for meget.
Når der er vandet overalt, sprøjtes hver plante blive over med en blanding af 50/50 Atamon og vand. Det er naturens eget konserveringsvæske mod utøj.
Opdages små buskede mystiske vækster eller andet mystisk som kan være sygdoms- eller bolig fugt baseret: Tag planten med ud i badeværelset og med en våd opvaskebørste “børstes” planten lidt på blade og stængler.
God fornøjelse.
Hej . Jeg har en kaktus som er knækket . Det knækkede stykke satte jeg i vand i min kolde udestue, hvor det stod vinteren over. Troede at det ville gå til , men det har det strålende. Kaktusstykket sat en masse blomster gennem hele sommeren og bliver ved.
Den er flot grøn og har også “unger”.
Kan den have lavet en anden slags rødder som udelukkende tåler vand eller hvad er der mon sket?
Vh marian
Hej
Jeg har en kaktus, som skrumper. Jeg vender lidt 1 gang ugentligt. En enkelt gang har den fået mere vand, ved at stille potten i vand og selv lade den suge op.
Den står i lerpotte i en vindueskarm med radiator.
Har jeg mon undervandet den?
Og hvor meget bør jeg mon vande.
Det er en kaktus med diameter ca 20 cm, og 25 høj ca.
Mvh Rikke
Jeg har brug for lidt hjælp! Jeg har ved sidste vanding af min kaktus opdaget at der er larver i min kaktus jord, jeg troede i første omgang, at det var sørgemyg, men det har planteskole afkræftet via billeder
Jeg vander kaktussen hver tredje uge om sommeren hvilket er det vi ved købet blev anbefalet, ligeså snart den vandes pibler larverne frem, efter et pr dage trækker larverne sig ned i jorden igen.
Har i en ide om hvad det er og hvorfor de kommer og hvad jeg kan gøre?
Hej jeg har en kaktus som pludselig gik helt fra hinanden.der er ikke noget at se på den .kun lige hvor de skulle sidde i jord er de helt tomme .har jeg givet for lidt vand i sommer ? Eller måske for meget.kan jeg evt pante dem igen selvom de er helt tomme i bunden af planten også den som falde af
Hvis den er grøn plant den i kaktusjord , den danner hurtig nye rødder , hvis den var rød , smid den ud .
Hej, jeg har en kaktus, som har siddet oven på en anden kaktus. Nu er den nederste kaktus død. Den øverste sidder på en pind og har nok fået vand igennem den anden kaktus, som var nedenunder. Hvordan får jeg den anden kaktus, som sad øverst til at slå rødder ?