Da jeg en dag op til jul stod i butikken “Urban Outfitters” faldt jeg over den fineste “Grow it Bonsai Trees” æske, som er en lille vækstpakke til dem der kunne tænke sig et Bonsai træ. Selvom den var alt for dyr (over 150 kr), så kunne jeg alligevel ikke lade være med at købe pakken – dels fordi det kunne være et sjovt projekt, og dels fordi jeg godt kunne tænke mig at få et par bonsai træer herhjemme.
“Plant, water, grow” … I årevis!
Pakkens punchline hedder “Plant, water, gro”, og det kan man bestemt ikke sige er en løgn. Men det giver lidt det indtryk, at man lynhurtigt kan få sig et bonsai træ, og alle der ved hvad et bonsai træ er vil vide at det er en løgn.
Medmindre man går ud og køber et fuldvoksent bonsai træ, så går der jo årevis før ens bonsai træ får den størrelse og det udseende man har drømt om. Så der er ikke tale om et “easy fix” med et Bonsai grow kit, der er tale om årevis hvor man skal passe og pleje det, og hvor man skal tilegne sig den viden samt de nødvendige redskaber for overhovedet at kunne få Bonsai træet til at overleve og se ud som man ønsker. Medmindre man kører alternativ bonsai dyrkning som jeg har gjort her.
Hvis man giver en sådan bonsai vækstpakke væk i gave, så er der altså alligevel tale om en forpligtende gave som det nok langt fra er alle kan og gider holde liv i. Men for en plante-elsker vækker det jo ganske vist begejstring. 🙂
Det indgår i bonsai vækstpakken
Når man køber denne halvdyre bonsai vækstpakke får man:
- 4 blandede poser med bonsai træ frø
- 5 nedbrydelige potter
- 5 jord-blokke
- 5 pinde til identifikation
- Vejledning

Men hvilke bonsai træer kommer der ud af det?
Når man læser om dyrkning af bonsai træer fremgår det tydeligt, at det er essentielt at vide hvilken sort træet er. Hvis man ikke ved hvilken sort det er, hvordan skal man så kunne give det de rette vækstvilkår, og passe det ordentligt?
Her har der været lidt for meget marketing og lidt for lidt botaniker ind over vækstpakken, for der står ikke et eneste ord om hvilke sorter der er puttet i frøposerne. Det er ganske enkelt bare “blandede bonsai frø”.
Det er dog meget sødt at de har givet pinde med i pakken, som man normalt vil bruge som en identifikations-pind til hvilken sort det er – i dette tilfælde tjener de dog ikke rigtig noget formål 😉
Men men..
Der er ikke meget hjælp at finde på nettet omkring denne vækstpakke, men jeg fandt dog et gammelt forumindlæg på en engelsk side, hvor en fyr havde skrevet at det var disse frø der var i pakken:
- Atlas-Ceder (Cedrus Atlantica, Cedar træ)
- Japansk Kryptomeria (Cryptomeria Japonica, Sugi træ)
- Pinus Excelsa (fyrretræ)
- Langnålet himalaya fyr (Pinus roxburghii, fyrretræ)
- Thuja Orientalis (Ifølge Wikipedia hed Thuja orientalis tidligere Livstræ, men nu har det fået sin egen slægt der hedder Platycladus orientalis. Nåletræ)
- Ædelgran
Om han fik en æske hvori sorterne var noteret ved jeg ikke, og før alle mine bonsai frø spirer (hvilket jeg ikke tør satse på de gør), kan jeg ikke sige om det passer. Men det er det bedste udgangspunkt jeg har, lige nu.
Hvad skal man gøre med det?
Med i pakken medfølger der en lille vejledning, og det kan jeg egentlig godt lide – i hvert fald når man er nybegynder ud i bonsai kunsten (og ikke med sikkerhed ved hvilke træer der er). Denne vejledning er ganske simpel:
- Kom jord-blokkene op i potterne, og hæld en dl vand i hver (det tørre jord svulmer herefter op og fylder potten ud)
- Kom indholdet fra frøposerne i potterne – de skal ligge ca. en halv cm under jorden
- Kom en pose over potterne (jeg har brugt et minidrivhus i plast) og placer dem i et et rum med naturligt lys, ingen direkte sol og en temp. mellem ca. 13-16 grader i 3 uger.
- Efter de 3 uger skal potterne placeres i køleskab ved ca. 5 grader i 3-6 uger
That’s it. Vejledningen nævner ikke noget om hvad man skal gøre, hvis der f.eks. er frø der spirer før de har været i køleskab, hvordan de skal passes efterfølgende eller andet. Det er op til ens botaniske moderinstinkt at finde ud af 😉
Hvad er status på bonsai træerne?
Mine bonsai frø har i dag stået 2 uger og 6 dage i et lyst og køligt rum. I morgen var planen at de skulle i køleskab de næste 3-6 uger, men jeg har netop set, at der var kommet mug på potterne de står i. Det siger jo lidt sig selv at det kan ske, når de skal vandes, stå i et køligt rum med pose eller anden dække på, og i potter der suger fugt.
Jeg har derfor lavet et lidt risky træk, nemlig at komme jorden over i andre potter – oven på / let blandet med almindelig pottemuld. De kommer ikke i køleskab i morgen, for jeg kan ikke se hvordan det skal kunne gå godt, når de står i fugtig jord.
Indtil i dag er der et enkelt frø der har spiret – jordens mindste bonsai træ tror jeg godt man kan kalde det! Se selv på billedet til højre herunder:

Jeg er nu helt og aldeles usikker på, hvorvidt der kommer flere små spirer op end den enkelte, nu hvor jeg har måtte potte dem om og rode rundt i jorden. Det er i hvert fald, som jeg ser det, et skidt udgangspunkt for frøene.
Jeg håber naturligvis at der vil komme mange flere spirer, og at den der er kommet op, vil overleve. Jeg lover at opdatere løbende her, men du kan også følge mig på Instagram på @Sproutandharvest. Og til dig der har købt eller overveje at købe dette gro-kit, så vil jeg anbefale dig at bruge almindelige potter i plastik i stedet for dem der følger med. 🙂
Opdatering efter halvanden måned
Jeg havde håbet på at kunne fremvise en masse billeder af spirende små bonsai træer in spe, men det er desværre ikke situationen. Jeg fik kun det ene frø til at spire, og det døde desværre fra den ene dag til den anden. Jeg er sikker på at uheldet med muggen på potterne og ompotningen har haft betydning for udfaldet, men det er jo svært at bevise.
Mit første forsøg med dette Bonsai Grow Kit er derfor ingen succes. Men jeg var så heldig at få selvsamme pakke i forsinket julegave, så jeg har endnu et forsøg. 🙂
Del din bonsai-viden
Har du haft denne bonsai vækstpakke, eller andre gode erfaringer med at dyrke bonsai træer fra frø? Så smid endelig en kommentar med et par guldkorn til os bonsai-begyndere 🙂