9 smukke grønne planter til stuen

Havde du for få år tilbage spurgt mig hvad jeg syntes om grønne stueplanter, så havde mit svar nok været at jeg syntes de var lidt kedelige og at det f.eks. var langt federe at nørkle med gendyrk, grøntsager og lignende. I dag er min holdning til de grønne planter indendørs helt anderledes, og jo flere jeg kan presse ind på den begrænsede plads jeg, desto bedre.

Leder du efter inspiration til nye grønne planter du kan have indendørs? Så kig med herunder hvor vi kommer med et par bud på gode grønne planter der kan pifte stuen op.

Mølplante, Plectranthus

Mølplante Plecthranus
@Sproutandharvest

Mølplanten er personligt en af de grønne stueplanter jeg har formået at holde flottest længst tid, med mindst indsats. Jeg nusser normalt enormt meget om mine planter, men mølplanten har vitterligt ikke brug for meget, så den passer for det meste sig selv. Derudover er det enormt nemt at tage stiklinger – du klipper ganske enkelt bare en lille stump af, sætter den i vand og efter lidt tid vil den have ny rodvækst og kan plantes i jord.

Giv den lidt gødning i vækstsæsonen (sommer), og bliver væksten for vild eller ujævn klipper du bare grene af som det passer dig – de kommer hurtigt igen!

Der findes flere forskellige varianter i Plecthranus-sorten, og jeg ved ikke præcis hvilken en denne er – det kan være ulempen ved at modtage stiklinger fra andre. Du kan læse mere om Mølplanten her.

Pilea Peperomioides

stiklinger af pilea peperomioides
@Sproutandharvest

Er der en grøn stueplante man kan sige jeg har specialiseret mig i, så er det Pileaen. Antallet af Pileaer vi har passet, dyrket, videresolgt og eksperimenteret med overstiger langt de 200 styks, og vi har faktisk også skrevet en temmelig udførlig guide til pasning af Pileaen.

Selvom Pilea-feberen har raset i et par år er interessen stadig enorm – og det er bestemt ikke for sent at hoppe med på bølgen. Så er du på udkig efter en nem, grøn stueplante så er Pileaen et godt bud. Den kan klare overraskende hårdhændet behandling, og er der noget den er utilfreds med vil du hurtigt se det på bladenes fasthed og farve.

Gummiplante, Ficus Elastica Robusta

Ficus Elastica Robusta
En lille version af gummiplanten @Sproutandharvest

Har du en tendens til at glemme hjemmets grønne eksistenser, så er gummiplanten et godt forslag til en ekstremt nem grøn stueplante du kan holde. Det er en af de mest taknemmelige planter jeg har stødt på, da den hverken stiller store krav til lys eller vand. Derudover er den jo både minimalistisk og dekorativ, og så kan den faktisk også blive et par meter høj (nok lige lidt større end de fleste foretrækker, men alligevel).

Gummiplanten findes i flere forskellige varianter heriblandt den grønne som set her (ficus elastica robusta), den mørkegrønne med rødlig vækst (ficus elastica abidjan), og den spættede version hvor ny vækst er svagt lyserød (ficus elastica variegata). Jeg har selv både Robusta og Variegata og må erkende, at Robustaen har været meget lettere at holde glad og tilfreds.

Parasolblad, Schefflera

Schefflera parasolblad
@Sproutandharvest

Stor og lille, helt grøn, med gule afmærkninger eller med hvide afmærkninger. Scheffleraen fås i flere forskellige varianter, og det er en af de grønne stueplanter du nok har kunne spotte i manges hjem igennem din opvækst. Hvorfor? Ganske enkelt fordi den kræver meget lidt, kan stå i skyggen og alligevel være flot og grøn år efter år.

Da jeg besøgte den underskønne plantebutik Wildernis i Amsterdam, var det en hvid-spættet Schefflera jeg forelskede mig i og tog med hjem, og det er også den du ser på billedet herover.

Fittonia

Fittonia
@vaxtarkiv

Fittonia er en af de planter du kan få i forskellige farvevarianter, hvoraf grøn kun er en af dem (de fås f.eks. også i lyserød/rød). Den grønne synes jeg dog personligt er ekstraordinær flot, med de intense grønne blade og hvide striber der skarpt optegner årene. Den passer ganske enkelt perfekt ind i den skandinaviske plantemode.

Spathiphyllum wallisii, Fredslilje

fredslilje
@kiusankappale

Fredsliljen er, ligesom Gummiplanten du vil møde længere nede, også på listen over de grønne stueplanter du næsten ikke kan tage livet af. Den vil så frygtelig gerne vokse og brede sig, og så elsker den de mere skyggefulde placeringer i rummet – en værdsat egenskab for dig som mangler lidt liv i stuens mørkere hjørner.

Pilea mollis ‘Moon Valley’

Pilea Mollis
@_.__margot__._

Pilea Mollis er en af de grønne stueplanter der i de forkerte omgivelser kan se enormt kedelig ud, men når den placeres i den rette farve potte og f.eks. op mod hvide farver, så lyser den grønne farve op. Det spektakulære ved Pilea Mollis er dens tekstur som næsten ligner fløjl – man får helt lyst til at køre fingeren over bladet. Jeg har endnu ikke været i et hjem hvor jeg har set en Pilea Mollis, modsat f.eks. Monstera Deliciosa som man næsten kan spotte fra ethvert stuevindue man kører forbi. Altså en glimrende lille grøn stueplante, til dig som gerne vil gå en anden vej end alle de andre.

Sophora Prostrata

Sophora Prostrata
@Sproutandharvest

Hvis man kan tale om forelskelse når det kommer til planter (og det vil jeg da bestemt sige man kan), så betegner det nok meget godt mit første møde med Sophora Prostrata. Den Bonsai-lignende plante med miniature blade og krogede grene blev et øjeblikkeligt ‘must have’, og selvom det i dag er mere end 10 år siden jeg først stødte på den, så vækker synet af den stadig varme følelser.

Er du på udkig efter en elegant og skulpturel interessant grøn stueplante, så kan dette være et godt bud på hvilken plante du skal have fat i. Sophora Prostrata kan dog ikke lide at tørre ud, så har du en tendens til at glemme gåturen med vandkanden i hjemmet skal du måske gentænke denne som plantevalg.

Peperomia Polybotrya ‘Raindrop’

Peperomia Raindrop
@Sproutandharvest

Jeg kan ikke tælle antallet af gange, jeg på Instagram har set folk forveksle Peperomia Raindrop med en Pilea Peperomioides – og det skal ikke lyde arrogant, for jeg forstår helt og holdent hvorfor. De to planter ligner utrolig meget hinanden, men tager man et nærmere kig kan man godt se forskellene, det kan du læse mere om og se billeder af her. Med sin smukke grønne farve og de dråbe-formede blade er dette endnu et godt bud på en grøn plante til stuen der næsten kan stå som et lille kunstværk i sig selv.

Har du en favorit når det kommer til grønne stueplanter? Så smid gerne dit bud i en kommentar herunder.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top