Jeg er helt vild med granitskærver rundt omkring i min have og omkring huset. Udover at det ser godt ud, synes kattene at holde sig væk fra lige de områder hvor der ligger skærver. Imidlertid skal man skal ikke være alt for naiv omkring granitskærver !
Prøv at se her hvad der kan ske på mindre end et år (ca. 10 måneder):
Før:

Efter:

Hvad er der sket ?
Jeg ved det faktisk ikke – men jeg tror det er regnorme der har være på spil.Det er naturligvis ingen katastrofe, men det var jo ikke lige det der var meningen …
Et andet problem er at det fine rodnet på Kirsebærlaurbær har en tendens til omslutte de enkelte sten i en grad så det er vanskeligt at adskille fra hinanden – på sigt vil de nederste granitskærver sandsynligvis blive helt indkapslet i buskens rodnet. Bemærk at granitskærver her er lagt direkte oven på den muld som busken er plantet i (altså ingen filt eller noget til at holde de 2 lag adskilt) – og det var måske en fejl.
Det kræver ikke den store fantasi at regne ud hvordan dette kunne se ud indenfor bare en beskeden årrække. Det vil sandsynligvis blive dejlig muldjord med en irriterende mængde små sorte sten i.
Fibertex imellem jord og skærver ser ud til at afhjælpe problemet.
Efterfølgende har jeg (mest for et forsøgs skyld) haft alle skærver (dem under den ene busk) ude at ligge på det omkringliggende fliseareal, vasket dem med en vandslange og med rive og kost og en god del manuelt arbejde fået dem renset for jord og rodnet.
Skærver er lagt tilbage på et stykke Fibertex – og nu ser det fint ud igen !
Det var et større projekt og taget i betragtning at det kun handlede om 20-30 liter skærver fordelt på en lille kvadratmeter var indsatsen helt urimelig stor (En del timer).
Hvis jeg nogensinde får det samme behov, tror jeg at jeg vil skrælle laget med skærver af og erstatte dem med nye (forudsat at skærver stadig er populære i mit hovede). Det vil være langt hurtigere, og i denne målestok vil det ikke koste noget særligt.
Andre udfordringer med granitskærver
Selv om jeg ikke har så mange års erfaring med granitskærver, har jeg da fået øje på nogle problemer
- Det er faktisk muligt for græs og andet ukrudt at vokse op igennem laget af skærver – også selv om der er lagt et pænt tykt lag.
- Blade og grene som samler sig rundt omkring i små dynger er normalt ikke det store problem i en have, men når det er oven på et lag granitskærver er det ikke ‘bare lige’ at få samlet op. Måske er en havestøvsuger en god ide ? (Jeg har altid grinet af de mennesker der har sådan en – men her kunne den måske være smart ;-))
- Jeg har set folk strø granitskærver omkring en busk midt i en græsplæne. Det ser ok ud i starten, men jeg tror det er dømt til at blive en dårlig oplevelse !
- Små skærver pakker tættere end store (og gør det svært for ukrudt at vokse), men hvis de efter nogle år skal renses for jord og andet … så tror jeg at store granitskærver er at foretrække.
Hvis vores problemer aldrig blev større end udfordringer som disse – så skal vi nok ikke klage – men alligevel: hvordan skal jeg få gjort disse granitskærver synlige igen ? Her kan man jo hverken bruge kost eller rive …. !
Tip: En almindelig rotor plæneklipper med opsamler kan godt gøre nytte her. Pas på at rotor ikke kommer for tæt på granitskærver og sørg for at ingen dyr og mennesker befinder sig i nærheden (granitskærver kan blive slynget ud med voldsom kraft) !

Mine anbefalinger vedr. granitskærver:
- Læg kun granitskærver i skarpt afgrænsede områder (gerne fliser eller andet fast materiale på alle sider).
- Læg altid noget fibertex-lignende materiale mellem granitskærver og jord.
- Overvej allerede inden du lægger granitskærver hvordan du nemmest får dem væk igen. Det ser nemt ud at få leveret et par bigbags med nogle tons skærver … men overvej lige hvordan den modsatte operation skulle foregå hvis du af en eller anden grund skulle få lyst til det …
- Overvej at lægge søsten istedet for !
På trods af de små udfordringer jeg har med granitskærver, synes jeg alligevel de pynter i haven og at netop dette opvejer de ulemper der også er med små sten.
Du kan måske have glæde af denne mængdeberegner, og du kan købe skærver hos Grus Direkte
Har problemer med thuja i min granit. Kan ikke suge eller blæse deres nåle væk. De brænder heller ikke væk som blade gør. Har endnu ikke fundet en løsning. Øv
Når man bruger en løvsuger, så behøver man ikke suge de visne blade op. Det er meget nemmere at puste bladene væk.
Selvom der skulle komme lidt ukrudt op, så er det nemt at rykke det op. Jeg har kun haft stor glæde af granitskærver og har fået en have der er meget nem at holde fri for ukrudt.
Hej Grethe
Tusind tak for din kommentar – den var nyttig!
Har du prøvet at suge bladene op?. Er der en chance (risiko) for at den suger sten med op og dermed måske beskadiger maskinen?
mvh
have-siden.dk
Meget nyttig informationer. Rigtig gode indlæg og vil anbefale det til andre. Men ja det er desværre, hvad der sker med sådanne granitskærver i direkte muldjord. Altid en god idé at udlægge ukrudtsdug først og sørge for at beskære kanterne på ukrudtsdugen, så det ikke stikker op og ødelægger det smukke billede.