Har du hørt rygter om, at der findes folk med særlige magiske grønne fingre, der kan få køkkenaffald til at vokse på ny? Hvis du har, så har du hørt sandt.
Fænomenet hedder ‘gendyrkning‘ eller ‘regrow’, og det er en disciplin de miljøbevidste, selvforsynings-interesserede og økonomisk pressede har taget til sig, og fortæller om online.
Gendyrkning er en fantastisk ting. Det er både underholdende, terapeutisk og lærerigt .. Og helt ærligt, så er der da noget vidunderligt over, at kunne se noget man normalt ville smide ud, vokse ud på ny.
Følg med i mine gendyrk-projekter på min Instagram @sproutandharvest

Hvordan fungerer gendyrk?
At gendyrke betyder, at du tager en stilk, stump eller rod af noget, kommer det i vand eller jord, og lader det vokse videre. Naturen er fantastisk på den måde. En rod fra en grøntsag har så meget livskraft, at den ikke skal have andet end vand for at vokse videre – wauw. Hvis bare det virkede sådan på os mennesker 😉
Fordelene ved gendyrkning er …
- at du får fornøjelsen af at passe din egen mad
- at der er gode penge at spare på indkøb
- at du kan plukke løbende efter behov (det er f.eks. ikke altid, man har brug for et helt salathoved)
Ulemperne ved gendyrk er …
- at det tager tid for grøntsagen at vokse ud på ny
- at du ikke nødvendigvis får samme mængde ud af det, som da du købte grøntsagen første gang
Til gengæld er det grøn kærlighed hele vejen, økonomisk fornuftigt, ansvarligt og som sagt både underholdende og lærerigt.

Dette kan du gendyrke
- Forårsløg
- Selleri
- Spidskål og andet kål
- Citrongræs
- Hvidløg
- Salat
- Bok choi, pak choi
- Porrer
- Toppe fra gulerødder til salat
- ….

Jeg har før købt tre små blandede salater med lidt rod (ligesom purløg) i en lille potte. Jeg skar nogle blade af salaterne, som jeg skulle bruge, og lod rødderne stå. De voksede videre, og jeg plukkede igen.Jeg plantede senere rødderne i en større potte, og med jord, og jeg havde salat hele sommeren.
Hvor smart.det må prøves