En guide til Fuchsia

En af havens mest elegante blomster må siges at være Fuchsia, der med sine drypformede og farverige blomster har vundet stor popularitet i ind- og udland.

Man har haft kendskab til Fuchsia siden 1703, og planten stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika hvor den vokser i bjergene. Her får den ikke meget varme, men til gengæld masser af lys. I dag kan man finde mange forskellige Fuchsia-varianter, og der findes omtrent 100 vildarter og hybrider, der primært er at finde i Sydamerika. Fælles for alle de Fuchsia der dyrkes er, at de stort set alle er meget rige på blomster — til stor fornøjelse for os haveejere!

Dansk Fuchsia Selskab har i øvrigt udnævnt den 26. juli til at være “Fuchsiaens dag”.

Fuchsia farver

Hængefuchsia i lilla og rosa

Farverne pink, rosa, lilla og hvid er klassisk for Fuchsia, og én plante har som regel to farver på samme blomst: enten røde og lilla eller røde og hvide. Man kan også få Fuchsia både med enkelte og dobbelte blomster — sidstnævnte er altså virkelig et spektakulært syn, hvis du spørger os.  Se selv, på billedet herunder:

rød og lilla fuchsia sommerblomst

Skulle der ikke allerede være nok valgmuligheder, så kan man også finde Fuchsia som hængende blomster, buske og små opstammede træer. Vi har hovedsageligt selv dyrket Fuchsia i ampel, altså hængende, og opstammet.

Grundet plantens popularitet er det intet problem at finde den i havecentre og supermarkeder, men den kan også købes online, bl.a. hos Plantetorvet.

Pasning af Fuchsia

blomsterknopper fuchsia

Vanding

I vækstsæsonen skal Fuchsia vandes regelmæssigt, og planten tåler ikke udtørring mens den danner knopper eller blomstrer. Tørrer den ud vil man risikere, at den smider blade og blomster i protest, men den bør heller ikke stå i vand i længere tid. En hængende Fuchsia bør, under blomstring, vandes dagligt og Fuchsiaer i almindelige plastikpotter kan vandes med et par dages mellemrum. Vær opmærksom på, at planter der gror direkte i en lerkrukke uden glacering har brug for mere vand.

Lys og temperatur

For en Fuchsia er det vigtigt, at lys og temperatur hænger sammen. Får den mindre lys tåler den lavere temperatur, og får den mere lys tåler den mere varme. Det betyder derfor ikke helt så meget om man sætter den i øst, vest, nord eller syd. I sommerperioden trives den godt mellem 15-20 grader, og i vintermånederne skal den stå køligt i ca. 5-10 grader. De fleste Fuchsiaer trives dog bedst uden for meget direkte sol om sommeren og er heller ikke glade for varme drivhuse.

Som udgangspunkt tåler Fuchsia ikke frost, men der findes vinterhårdføre sorter (også kaldet Havefuchsia) der kan overvintre udenfor.

Jord

Almindelig pottemuld

Gødning

I plantens vækstperiode (forår-sommer) sættes der for alvor kog på blusset, og derfor skal der noget næring til. I denne periode bør man give planten gødning ca. en gang om ugen. Havefuchsiaer kan man med fordel give en almindelig gødning i foråret og igen når blomstringen starter.

Fuchsia overvintring

Blandt de mange forskellige Fuchsia sorter er der også variation i deres evne til at overvintre. Som udgangspunkt kan Fuchsia ikke overvintre i det danske klima, men der findes det der kaldes for “Havefuchsia” som kan klare de lavere temperaturer. Mange af vores vintre er ganske milde, så er du i tvivl eller har du bare lyst til at prøve, så er der intet i vejen for at give det et skud. En anbefaling vil her være, at dække din Fuchsia med hø, bark eller lignende over vinteren, ligesom det også kan hjælpe at plante den dybt til at starte med.

smuk fuchsia plante med blomster

Formering af Fuchsia med stiklinger

Drømmer man om flere Fuchsiaer er det ganske simpelt at formere planten ved hjælp af stiklinger fra nye skud. Fuchsia er nem at dyrke på denne måde, og Fuchsia stiklinger vil stort set altid klare sig bedre end frø. Det ideelle tidspunkt at gøre det på er i foråret, men det kan i princippet gøres året rundt, men det skal gøres på skud uden blomster.

For at lave stiklinger skæres et stykke af de nye skud og sætter dem i vand med stuetemperatur. Efter ca. 2 uger har de dannet nye rødder, og er klar til at blive pottet om i egen potte.

Man kan også godt sætte stiklingerne direkte i jorden, det kræver bare at man er lidt mere obs på at jorden ikke bliver for tør så rodvæksten ødelægges. I denne situation tager man samme type stiklinger og placerer dem i en fugtig og gødningsfattig jord, som placeres lyst, lunt og ikke i direkte sol. Her kan man dæk potterne til med plastikposer med ventilationshuller, for at holde på fugtigheden.

Sygdomme & skadedyr

Som alle andre planter kan din Fuchsia også blive udsat for sygdom, gule blader der falder af, skadedyr, lus og larver. Hvis det drejer sig om bladlus kan man som udgangspunkt forsøge at fjerne dem med fingrene eller skylle dem med vand.

En af de nyere problemer er fuchsiagalmide som har gjort sit indtog gennem Europa i de sidste par år. I 2017 blev der gjort fund af miden i bl.a. Holland, England og Tyskland.  Man kan afhjælpe problemet dels ved ikke at tage (eller importere) stiklinger med hjem fra andre steder i Europa. Selve miden kan ikke ses, men den efterlader tydelige skader i form af deforme stængler, blade og blomster (kilde: fuchsia.dk). På nuværende tidspunkt er der intet middel der kan løse problemet, og derfor er angreb afværget ved at Fuchsia-ejere helt og aldeles har måtte bortskaffe sig med deres samling.

Fuchsia i madlavning

Flot fuchsia

I Sydamerika findes der en særlig Fuchsia art, Fuchsia magellanica som får bær på, og disse bær kan der laves marmelade af. Så denne type Fuchsia er rent faktisk udstyret med spiselig frugt der i Chile kaldes for chanchitos, og kan bruges i mad.

I følge Camilla Plum kan man bruge blomsterne fra Fuchsia i salat, kandisere og pynte desserter, og frugterne kan syltes eller spises råt. Fuchsiaen er ikke giftig, men vær dog obs på at planten kan være sprøjtet hvis den købes fra en butik.

Læs mere om Fuchsia

Der findes rigtig mange Fuchsia entusiaster i Danmark og verden rundt, så man kan derfor være stensikker på, at der er både foreninger, fuchsiahaver, gartnerier, udstillinger m.m.

Hvis du er interesseret i foreninger, udstillinger, gartnerier og fuchsiahaver kan du kan med fordel tage et nærmere kig på:

Lynguiden til Fuchsia

Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder at vi tjener en lille kommission hvis du handler hos en webshop vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

15 kommentarer til “En guide til Fuchsia”

  1. en Fuchsia der står på 1 lukke altan på første sal kan det over vinter der ude ?

    Fuchsia er noget større en basketball i diameter hvor meget skal den klippes ned ?

  2. Jeg har en Fuchsia med stamme på ca 120 cm, den var så flot da jeg hentede den fra plantehotel (skal lige sige at det er vores første sommer vi har haft den, vi har vandet gødet og passet den fint og flot var den…
    Efter en forlænget weekend hjemmefra, nåede den at udtørre trods “smarte” vanding flasker, var skaden sket. Vi vandede godt da vi kom hjem. Den ser meget trist ud og mange blade er faldet af…hvad gør jeg for at den kommer sig?

  3. Bær på fuchsia Rosalien,,, ? undre mig ikke set det før. det er “saftholdige små bær” skal de pilles af eller blive ???

  4. Karin Andersen

    hvordan slipper jeg af med alger på mine fuchsia planter, de er meget gamle men det pynter jo ikke når stammen er helt grøn af alger?

    1. Hej Karin, nej det kan du have ret i måske ikke er det mest dekorative. Har du en opstammet Fuchsia hvor stammen ikke kan undgå at blive kigget på, kan du prøve med en våd klud eller blid svamp at vaske det af (det har jeg aldrig selv prøvet, så du må være pioner hér). Er det ikke en opstammet Fuchsia kan du måske begynde at nippe planten mere, for at opfordre til ny vækst og dermed et mere ‘fuldt’ udseende som fjerner fokus fra stammen.

  5. Gødes ca hver anden uge hvis I krukke og mens den er i vækst, udplantet i have 2 gange om året, forår og start august (der findes et par sorter der kan overleve på friland), gule blade er som regel pga mangel på næring. Vil gerne have (næsten) fuld sol men kan godt tåle relativt meget skygge, knopper der falder af er typisk for undervanding, men kan også ske ved overvanding (hvis rødderne står i vand rådner de og plantens mulighed for at optage vand og næring mindskes hvorefter den først smider blomsterne i forsøg på at overleve, ved udtørring er det igen forsøg på overlevelse bare uden rod råd)

    1. Tak for tips. 🙂 Vi vil mene vanding hver anden uge er lige i underkanten for vækstperioden, men det afhænger selvfølgelig helt og holdent af placering, både med hensyn til krukke/friland og syd/øst/vest/nord.

  6. Inge-Lise Lindstrøm

    Hvorfor får min Fushsia gule blade? den har mange knopper, men ikke så mange blomster som da jeg fik den d. 14.6 jeg har gødet den en gang med Weibulls flydende næring.
    På forhånd tak. Mvh Inge-Lise

    1. Hej Inge-Lise, ja det er altid super ærgerligt når en plante begynder at “hænge lidt med mulen” efter man har fået den og den stod så flot. Gule blade er typisk et tegn på enten over- eller undervanding, eller ubalance i næringen. Du nævner intet om hvor de gule blade er. Er det ny vækst eller gammel vækst? Svaret på dette kan være en hjælp til at opklare om den f.eks. mangler bestemte næringsstoffer.

  7. Annette Rading

    Jeg har samme problem, blomsterknopperne ligner store balloner, trykker jeg på dem lyder der et “knald”, men de folder sig ikke ud alligevel.
    Lader jeg dem være, smider planten dem af, uden de er foldet ud, kedelig plante!
    Hilsen fra Annette.

  8. Marion Lindgren

    Jeg har blevet given en fuchsia til Morsdag fyldt med knopper der vrimler frem hele tiden- men få åbner sig , og de falde af hele tiden. Jeg har givet gødning en gang siden og vander med måde,bladene er fint grønt og det står i et lyst sted og ikke direkte sol .Mon jeg gøre noget forkert.
    Venlig Hilsen Marion Lindgren.

    1. Det er svært at sige præcis hvad der er galt med din Fuchsia, uden at kunne se planten og dens omgivelser. Hvad vi ved er, at Fuchsia ikke tåler udtørring og at de generelt kræver meget vand i vækstperioden for at vedligeholde deres blomsterrigdom. Måske har du ikke vandet helt nok.

      Du skriver du modtog planten som gave, og her kan der for en periode også være tale om akklimatisering. Altså at planten lige skal finjusteres til de nye temperatur- og lysforhold.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top