Fuchsia er en prydplante med en stor popularitet her i Danmark, og det kan vist ikke undre nogen, da det er en fantastisk flot plante med de smukkeste blomster. Der findes et væld af forskellige Fuchsia sorter, og planen stammer helt tilbage til 1703 (siden da, har man i hvert fald haft kendskab til arten) og der findes omtrent 100 vildarter og hybrider, der primært er at finde i Sydamerika.

Du kan finde Fuchsia i flere forskellige farver, men det er de pink, rosa, hvid, lilla, blå og røde nuancer der går igen. En smuk og feminin blomst der pynter i enhver have. Du kan se billeder af en af de smukkeste Fuchsiaplanter jeg har set, herunder, samt læse mere om pasning og pleje af den.

smuk fuchsia plante med blomster

Pasning af Fuchsia

Overvintring

En Fuchsia er en flerårig plante som en staude, og du kan sagtens få den til at overvintre hvis du holder den fri for frost i de kolde vinter måneder – f.eks. ved at opbevare den indendørs i et drivhus eller havestue. Der findes nogle Fuchsia sorter, have fuchsia, der er vinterhårdføre og kan overleve udendørs hvis man blot dækker den lidt til. Hvis du har en have Fuchsia der skal overvintre skal du i efteråret, når jorden er så godt som udtørret, beskære den. Hvis du opbevarer Fuchsiaen indendørs kan du med fordel gøre det i et mørkt og frostfrit rum (5-10 grader), hvor du fjerner alle dens blade og kun vander en lille smule, så den ikke tørrer helt ud.

Når foråret kommer stiller du igen dine Fuchsiaer frem i lyset og potter dem om i frisk jord. Lad være med at stille dine planter ud, før du er helt sikker på der ikke længere er nattefrost.

 

jord til fuchsiaKøb jord velegnet til Fuchsia

Hvis du vil have en jord der er særligt specialiseret til Fuchsia kan du købe BestGreen plante & krukkejord. Dens sammensætning af udvalgte tørvekvaliteter og blandingsgødning gør den perfekt til netop denne plante.

Køb plantejord her

 

 

Lilla og pink fuchsia plante

Sådan passer du den

Din Fuchsia plante er generelt set en taknemmelig plante, og du vil formentlig finde den nem at pleje, hvis du blot overholder et par basale retningslinier for pasning.

Du kan dyrke den i en kasse, potte, ampel, krukke og i jorden. Sørg for at beskyt Fuchsiaen for den værste blæst, og for optimal vækst sørg da for, at din Fuchsia får et par timers sol dagligt (det kan variere alt efter hvilken Fuchsia sort du har; nogle kan stå i fuld sol og andre hel skygge).

I forhold til vanding skal du sørge for at din Fuchsia ikke bliver for våd eller for tør, og sørg for at du giver den gødning regelmæssigt om sommeren. For at holde blomstringen i gang på din Fuchsia bør du fjerne visne blomster, og checke om der er skadedyr eller sygdom på planten.

 

Træ, busk eller blomst?

Der findes så mange Fuchsia sorter at du kan få en Fuchsia mere eller mindre efter hvad dine præferencer er. Vil du have et opstammet Fuchsia træ, busk, en hængende Fuchsia eller skal den f.eks. være til espalier? Du kan få det hele, og der er mulighed for at lave en spændende samling af forskellige typer Fuchsia.

 

rød og lilla fuchsia sommerblomst

 

Stiklinger

Det er smartest at lave stiklinger af din Fuchsia om foråret, men du kan faktisk gøre det hele året rundt. For at lave stiklinger sætter du 2-3 bladpar  en fugtig og gødningsfattig jord som placeres lyst, lunt og ikke i direkte sol. Dæk det til f.eks. med en plastikpose der ikke rører bladene, og efter cirka en uge kan du begynde at løfte og fjerne overdækningen. Efterhånden som stiklingen vokser, udplanter du den i større potter med helt almindelig jord.

 

Sygdomme & skadedyr

Som alle andre planter kan din Fuchsia også blive udsat for sygdom, gule blader der falder af, skadedyr, lus og larver. Hvis det drejer sig om bladlus kan du som udgangspunkt forsøge at fjerne dem med fingrene eller skylle dem med vand.

 

Fuchsia i madlavning

I Sydamerika findes der en særlig Fuchsia art, Fuchsia magellanica som får bær på, og disse bær kan du lave marmelade af. Så denne type Fuchsia er rent faktisk udstyret med spiselig frugt der i Chile kaldes for chanchitos, og kan bruges i mad.

I følge Camilla Plum kan du bruge blomsterne fra din Fuchsia i salat, kandisere og pynte desserter, og frugterne kan syltes eller spises råt. Fuchsiaen er ikke giftig, men vær dog obs på at planten kan være sprøjtet hvis du køber den fra en butik.

 

 

Læs mere om Fuchsia

Der findes rigtig mange Fuchsia entusiaster i Danmark og verden rundt, så du kan derfor være stensikker på, at der er både foreninger, fuchsiahaver, gartnerier, udstillinger m.m.

Hvis du er interesseret i foreninger, udstillinger, gartnerier og fuchsiahaver kan du kan med fordel tage et nærmere kig på:

blomsterknopper fuchsia

Flot fuchsia

Køb Fuchsia

Hvis du er interesseret i at købe Fuchsia planter til din egen have eller udstue, kan du kigge forbi nogle af ovenstående links, eller f.eks. Plantetorvet hvor de også har et lille udvalg af planterne til salg.

 

(Visited 7.026 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. kristensson 22. juni 2018 at 16:43

  Bær på fuchsia Rosalien,,, ? undre mig ikke set det før. det er “saftholdige små bær” skal de pilles af eller blive ???

  Reply
 2. Karin Andersen 10. maj 2017 at 16:31

  hvordan slipper jeg af med alger på mine fuchsia planter, de er meget gamle men det pynter jo ikke når stammen er helt grøn af alger?

  Reply
 3. Strains 26. august 2016 at 4:20

  Gødes ca hver anden uge hvis I krukke og mens den er i vækst, udplantet i have 2 gange om året, forår og start august (der findes et par sorter der kan overleve på friland), gule blade er som regel pga mangel på næring. Vil gerne have (næsten) fuld sol men kan godt tåle relativt meget skygge, knopper der falder af er typisk for undervanding, men kan også ske ved overvanding (hvis rødderne står i vand rådner de og plantens mulighed for at optage vand og næring mindskes hvorefter den først smider blomsterne i forsøg på at overleve, ved udtørring er det igen forsøg på overlevelse bare uden rod råd)

  Reply
 4. Inge-Lise Lindstrøm 19. juli 2016 at 9:46

  Hvorfor får min Fushsia gule blade? den har mange knopper, men ikke så mange blomster som da jeg fik den d. 14.6 jeg har gødet den en gang med Weibulls flydende næring.
  På forhånd tak. Mvh Inge-Lise

  Reply
 5. Annette Rading 14. juli 2016 at 19:52

  Jeg har samme problem, blomsterknopperne ligner store balloner, trykker jeg på dem lyder der et “knald”, men de folder sig ikke ud alligevel.
  Lader jeg dem være, smider planten dem af, uden de er foldet ud, kedelig plante!
  Hilsen fra Annette.

  Reply
 6. Marion Lindgren 17. juni 2016 at 8:37

  Jeg har blevet given en fuchsia til Morsdag fyldt med knopper der vrimler frem hele tiden- men få åbner sig , og de falde af hele tiden. Jeg har givet gødning en gang siden og vander med måde,bladene er fint grønt og det står i et lyst sted og ikke direkte sol .Mon jeg gøre noget forkert.
  Venlig Hilsen Marion Lindgren.

  Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *