24 fantastiske forårsblomster til haven

Efter en lang vinter findes der næsten intet mere livsbekræftende, end at se de første tegn på forår i haven. De tidlige forårsblomster dukker op når vi har mest brug for dem, og fylder landskabet med smukke nuancer af lilla, blå, gul og hvid – triltrængt efter så mange måneder hvor grå har været den dominerende farve.

Nogle forårsblomster er ‘vilde’ og er måske nemmere at beundre i naturen fremfor at prøve at dyrke dem hjemme, men en lang række af de velkendte forårsblomster kan du uden problemer dyrke i krukker på terrassen, altanen eller hvor du har plads. Det gælder f.eks. klassikere som hyacint, krokus og tulipan.

I denne artikel finder du en samlet oversigt over 24 danske forårsblomster med navne og billeder, som inspiration til din egen forårshave.

24 fantastiske forårsblomster

Drømmer du om flere farverige forårsbebudere i haven eller krukkerne på altanen? Lad dig inspirere at planterne i listen herunder.

Akeleje

Akeleje forårsblomst

Akeleje er en stærkt undervurderet forårsblomst, hvis du spørger mig. Det er en tidlig forårsblomst som dog først starter sin blomstring fra maj måned. Det er en staude der hjertens gerne passer sig selv og generelt er enormt nem at have med at gøre uanset jord og mængde af sol/skygge. Det er en flittig krydsbestøver, og man ved derfor således ikke helt hvilken farve man kan forvente af nye planter. Akeleje kommer i forskellige farver, herunder lilla, hvid, lyserød, gul og flerfarvet.

Anemone

Anemone er en af vores mest velkendte forårsblomster, og hvem kan undsige sig at blive bare en smule blæst bagover, når man kører forbi eller træder ind i en skov, hvor skovens gulv er forvandlet til et hvidt blomsterhav i april-maj? Den hvide anemone hører især skovbunden til, men der findes flere forskellige anemone-sorter som byder ind med flere farver.

Tusindfryd

Tusindfryd, eller Bellis som den også kaldes, er endnu en af de mest velkendte forårsblomster. Er der en græsplæne er der typisk en Tusindfryd (eller 10) at spotte. Blomsten er en af de tidlige forårsbebudere og vi har glæde af den helt hen til efterårsmånederne.

Det er sjældent nødvendigt at købe Tusindfryd-frø da den ofte kommer frem af sig selv i græsplænen, men er du helt pjattet med de små hvide blomster kan det altså sagtens lade sig gøre at få lidt flere af dem ved selv at så.

Bjergknopurt

Bjergknopurt er stensikkert en forårsblomst vi alle kender, men det er formentlig kun en lille procentdel der kender dens navn. Den kan til forveksling godt minde lidt om en tidsel, men den er faktisk i familie med kornblomsten. Bjergknopurt er en staude (altså flerårig) og sætter sine fine blå/lilla blomster fra maj måned.

Dorothealiljer

Dorothealiljen er uhyre nem at forveksle med Vintergækken, men der er altså tale om to forskellige planter. Dorothealiljen blomstrer senere end Vintergækken, nemlig fra marts til april, og bliver oftest også en smule højere.

Engblomme

Engblomme er en staude der trives i åbne landskaber (deraf navnet engblomme), og som blomstrer fra maj-juli. Det er desværre en forårsblomst der er truet i naturen, og der er derfor ikke mange steder hvor den længere kan findes på naturlig vis. Er du nysgerrig på Engblomme kan du se et kort over hvor i landet den forekommer naturligt her, og hvilken udvikling der har været.

Erantis

Erantis er en af forårets absolut første blomster, og det er ikke uhørt at man ser de små gule blomster iklædt en kappe af sne. Fra januar-marts sætter Erantis farve på de tidlige forårsmåneder, hvor kun få andre blomster er at spotte, og den er ofte at finde i havens skyggefulde områder.

Forglemmigej

Forglemmigej er en spiselig blomst

Forglemmigej er en enkel og elegant forårsblomst der gør sin entré mellem april-juni. Den vokser gerne i skyggen blomstrer først på plantens andet år. Forglemmigej kan også bruges i madlavning – den har ikke voldsomt meget smag, men bruges til dekoration af især desserter.

Følfod

Følfod er en blomst mange vil kunne genkende som en grøftekantsblomst, da det er ofte langs veje den vokser herhjemme. På afstand minder den umiskendeligt om mælkebøtten, men der er altså tale om en selvstændig plante. Følfod blomstrer fra marts til april, og er således med til at sætte lidt farve på landskabet i årets første officielle forårsmåned.

Hornviol

Hornviol er en af forårets mest velkendte blomster, og den er let at forveksle med Stedmoderblomsten. Der er faktisk tale om to forskellige planter som har eget latinsk navn og som også varierer i størrelse. Hornviol er en flerårig staude og fra naturens side er den lilla, men der er udviklet sorter med flere forskellige farver. Den tåler let frost og kan således overleve i de tidlige forårsmåneder hvor frosten godt kan finde på at komme besøge i ny og næ.

Julerose

Julerose kaldes også for Nyserod og Helleborus, og det er, i min optik, en af forårets måske mest interessante blomster. Planten blomstrer helt fra december og frem til marts måned, og derfor må det siges at være en af de få blomster der kan bære os igennem en kold og, til tider, grå vinter, og frem til det sene forår når landskabet for alvor skifter til grøn. I mellemperioden står Julerosen som en vejr-stærk plante der kan klare både frost og sne, og som kan pynte gevaldigt i krukker og direkte i havens muld.

Krokus

For mange er krokus lig med forår, og det er uden tvivl en af de mest genkendelige planter. Der findes forskellige krokus-sorter, og blomstringsperioden vil variere alt efter hvilken man har. For de tidlige krokus kan man forvente blomstring fra slutningen af februar og frem til april.

Lungeurt

På afstand ser Lungeurt ikke ud af meget, men når man kommer tæt på er der ingen tvivl om, at den lille plante har noget helt særligt at byde på med sine blades print og blomsternes forskellige farver. Lungeurt er en staude der fungerer godt som bunddække og den blomstrer fra april-maj.

Martsviol

Martsviolen er en diskret lille blomst der ikke gør meget for at råbe op om sin tilstedeværelse. Det er en staude som fungerer bedst på skyggefulde placeringer, og den stiller ikke de store krav til jordbunden. Har du først en samling af martsvioler i din have er den let at dele til flere planter du kan fordele i haven.

Narcisser / Påskelilje

I marts og april breder de flotte gule farver sig i mange danske haver. Det er naturligvis Påskeliljens indtog, som for alvor markerer, at nu er foråret i gang. Påskeliljen fås i et væld af forskellige sorter, og det er en fornøjelse at gå på online shopping hvor man frit kan blande blomsterløgene. Løgene skal sættes i jorden i efteråret (omkring september), hvis du vil have blomster til foråret.

Perlehyacint

Fra april til maj dukker de små blå Perlehyacinter op, og det har i mange år været en af mine personlige favoritter blandt forårets forskellige blomster. I naturen ser vi dem hovedsageligt med deres genkendelige blå farve, men de findes faktisk også i nuancer af hvid, lilla, rosa og lyseblå. Det er en af de forårsblomster man uden besvær kan have i en krukke eller en potte, og særligt i en brun lerkrukke sidder farvekombinationen lige i skabet.

Persisk skilla

Den lille Skilla blomstrer fra slutningen af marts måned, og er en del af hyacintfamilien. På samme måde som med Perlehyacinten er dette en af de forårsblomster man med lethed kan dyrke i potter og krukker. Den trives bedst i halvskygge og skal holdes fugtig.

Primula

Primula kaldes også for ‘Kodriver’ og er en af de blomster man ofte spotter rundt omkring i haver og naturen, uden at de gør sig enormt bemærket. Der findes mange forskellige underarter som alle har deres særpræg – og jeg skulle hilse og sige at der er nogle fantastiske slags i blandt dem!

Er du nysgerrig på Primula vil jeg anbefale at vende snuden (hvis ikke fysisk så digitalt) mod England, hvor Primulaen siden den Viktorianske æra har fanget haveentusiasterne der udstiller dem i Primula teatre (se billede her). Det synes jeg er en enormt fin måde at give opmærksomhed til en plante der let kan smelte ind i omgivelserne med andre blomster.

Snepryd

Ved første syn vil Snepryd nemt kunne forveksles med Skilla, men vi har at gøre med to forskellige løgplanter. Snepryd er typisk at se i farven blå, men de kan også findes i både hvid og lyserød. Den blomstrer omkring april måned, og står flot i kombination med andre løgplanter såsom Perlehyacint, anemoner og violer.

Skovsyre

Skovsyre er bestemt ikke en af naturens mest prangende blomster, men den kan nu alligevel gøre et imponerende indtryk når der er nok af dem samlet ét sted. Planten vokser i skov og krat, og bliver ikke mere end 10 cm høj. Den kan derudover bruges i madlavning, og kommer i bl.a. grøn og røde farver.

Stedmoderblomst

Stedmoderblomsten er en af de mest dekorative forårsblomster vi har, og den kan fås i en lang række forskellige farvekombinationer. I foråret vil du stort set altid kunne købe dem billigt i bakker i supermarkederne, men du kan altså også så dem selv fra frø. Udover at Stedmoderblomsten er vældig dekorativ, så er den også flittigt brugt til at pynte f.eks. desserter og er altså spiselig.

Tulipan

Tulipanen er en af forårets mest fascinerende blomster, takket være den enorme variation der er i blomsternes udseende. At shoppe tulipanløg på, føles lidt som at være et barn i en slikbutik – alle de valgmuligheder! Tulipaner kan plantes i krukker såvel som direkte i haven, og dette gøres bedst fra september til november, hvorefter de typisk vil blomstre omkring april-maj.

Vibeæg

Vibeæg er en helt unik forårsblomst, grundet sit yndefulde mønster som nærmest fremstår ternet. Den syner ikke af meget ved det blotte øjekast, men detaljerne ved denne blomst er altså noget udover det sædvanlige. Vibeæg fås i farverne bordeaux og hvid og det er fra april-maj at den sætter blomst.

Vintergæk

Vintergækken er forårsblomsten vi alle er vokset op med, og sammen med Erantis er det en af de tidligste blomster vi får fornøjelsen af. Alt afhængigt af hvordan vinteren har været, vil vintergækken dukke op og blomstre fra februar til april. Vintergæk skal helst plantes i september måned, og i 7-10 cms dybde.

[su_divider top=”no” style=”dotted” size=”1″]

Forårsblomster efter farve

At indrette sin have efter farvepaletten er en glimrende måde at strukturere sine blomsterbede på, så havens samlede indtryk giver ro. Hvis du er ved at finde ud af hvilke blomster du skal have i din forårshave, har vi opdelt de forskellige forårsblomster efter de farver de kommer i, i listen herunder.

Blå forårsblomster

  • Forglemmigej
  • Perlehyacint
  • Skilla
  • Hyacint
  • Bjergknopurt
  • Lungeurt
  • Akeleje
  • Snepryd
  • Krokus
  • Stedmoderblomster
  • Hornviol
  • Primula

Hvide forårsblomster

  • Anemone
  • Påskelilje/Narcisser
  • Tusindfryd/Bellis
  • Vibeæg
  • Hyacint
  • Tulipan
  • Vintergæk
  • Akeleje
  • Skovsyre
  • dorothealilje
  • Persisk skilla
  • Krokus
  • Julerose
  • Stedmoderblomster
  • Primula

Lilla forårsblomster

  • Vibeæg
  • Hyacint
  • Tulipan
  • Bjergknopurt
  • Lungeurt
  • Akeleje
  • Martsviol
  • Krokus
  • Julerose
  • Stedmoderblomster
  • Hornviol
  • Primula

Lyserøde forårsblomster

  • Hyacint
  • Tulipan
  • Akeleje
  • Primula

Gule forårsblomster

  • Erantis
  • Tulipan
  • Følfod
  • Engblomme
  • Krokus
  • Stedmoderblomster
  • Hornviol
  • Primula

FAQ

Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top