Mange husejere drømmer om at have et rigt fugleliv i haven – sådan har vi det i hvert fald selv. Der er noget beroligende over at gå en tur i haven, eller sidde og slappe af i en havestol alt imens fuglene lystigt kvidrer i trætoppene. Solsortens smukke sang leder tankerne hen på lange, lyse sommeraftener hvor vejret er mildt og duften af grill hænger i luften.

Fuglene bringer liv og glæde i haven, til en sådan grad at mange af os er villige til at bruge en pæn sjat penge på smarte vandbade, årlig fodring og søde fuglehuse i håbet om at skabe rammerne til en lille fugle familie. De er ganske enkelt underholdende og stemningsskabende.

Solsorten underholder med sin smukke morgensang
Solsorten underholder med sin smukke morgensang

 

Hus og have men ingen fugle

Der er dog ingen garanti for, at du med et huskøb automatisk får fugle i haven. Fuglene er der hvor der er gunstige forhold; mad, drikke og et godt skjul i form af beplantning.

Haver der er placeret ved større naturområder såsom skove, vil generelt have et rigere fugleliv end f.eks. huse i byen. Hvad du har i din have er heller ikke uden betydning, for fuglene er mad naturligvis alfa omega, og derfor er en have fyldt med naturlige mad depoter naturligvis at foretrække. Mad depoter skal ses som planter med frø, knopper, frugt og insekter.

 

Placer et foderbræt i haven

Og her kan du naturligvis gøre dit for at tiltrække fuglene; nemlig ved at placere et foderbræt et attraktivt sted i haven. Vær indstillet på, at fodring af fugle forpligter, og er du først begyndt at bringe mad til dem på et foderbræt skal du gøre det konsekvent – også om vinteren. På samme måde skal du også sørge for, at et vandbad aldrig er tomt, hvis du først beslutter dig for at stille det frem. Hvorfor? Fordi fuglene hurtigt vænner sig til, let at kunne finde mad og drikke.

gråspurv drikker vand
En gråspurv drikker vand fra et vandbad

 

Hvilke fugle kan man forvente at se?

Hvilke fugle der kan gå hen og blive stamgæster i din have afhænger naturligvis af, hvor tæt på større naturområder dit hus ligger i, og hvor gunstige forhold der er i haven. Men de mest naturlige fuglearter at have i haven er solsorte, blåmejser, gråspurve, musvitter, bogfinker, husskader, skovspurve, husskader m.fl. Du kan få hjælp til at identificere de typiske havefugle på denne side.

 

10 gode råd til dit foderbræt

  1. Et foderbræt bør være overdækket så maden holdes tør
  2. Kantlister forhindrer at maden ryger ned (det sker alligevel, men kantlister minimerer det)
  3. Rengør af og til, så eventuelle ekskrementer ikke spreder sygdom (Brug fx en spatel, lille børste eller kniv)
  4. Placer det på en stolpe så katte har svært ved at kravle op (fx af metal)
  5. Har man kat bør foderbrættet placeres i frit rum, så katten ikke kan ligge på lur ved siden af
  6. Hold duer, krager og skader væk fra foderbrættet ved at sætte stortmasket net eller tremmer op på siderne
  7. Store foderbrætte tiltrækker flere fugle, og det øger interne stridigheder fuglene imellem (overvej derfor at placere flere mindre foderbrætte rundt om i haven hvis du har plads)
  8. Gå efter fedtrig fuglemad med masser af energi såsom solsikkekerner, jordnødder og lignende
  9. Jo mere tørt fuglemaden er, desto større er behovet for adgang til drikkevand
  10. Naturlige skjulesteder (buske og træer), gør din have mere attraktiv for fugle

 

Her kan du købe dit foderbræt online

 

 

Find inspiration til dit nye foderbræt

Hvis du er vild med at dekorere haven, eller blot vil holde den i en bestemt stil er du heldig – for der er nemlig rigtig mange forskellige slags foderbræt at vælge imellem. Se igennem galleriet herunder hvor vi har fundet en masse forskellige slags til dig, og de kan alle købes online. Du finder links til alle produkterne når du klikker på de enkelte billeder.

[justified_image_grid preset=20 exclude=4381,4386,4389]
(Visited 133 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *