Flittiglise: Sådan passer du sommerblomsten

En af de populære blomster til sommerhavens krukker er den fine Flittiglise, Impatiens walleriana på latin, der med sine forskellige nuancer af rød, lyserød, hvid og lilla bringer et farverigt indslag i enhver have eller vindueskarm. Det er noget af en kravleplante, så den kan fint fungere som let bunddække, men er lige så yndig i en krukke – enten stående på jorden eller hængende.

Foruden de forskellige farver og nuancer fås Flittiglise også med brogede blade og dobbeltblomster. Generelt må man sige, at planten lever op til sit navn – den er meget flittig når det kommer til at blomstring, at vokse og formere sig. En sand fornøjelse at have med at gøre.

Pasning af Flittigliste

  • Vanding: Vand jævnligt i sommermånederne, hellere lidt for meget end lidt for lidt (Hænger den med bladene er den tørstig)
  • Gødskning: Ca. en gang om ugen i sommerperioden
  • Placering: Kan placeres i syd, øst og vest. I sommermånederne kan den godt klare en nordlig placering (taber den bladene mangler den højst sandsynligt sol)
  • Jord: Almindelig pottemuld, evt. opblandet med sand
  • Beskæring: Der er som sådan intet behov for at beskære Flittiglise da den forgrener sig ganske naturligt. Men er den blevet for stor kan man ganske enkelt nippe grene af hvor der trænges. Det vil typisk gøre planten mere busket.

Formering af Flittigliste

Fra april til september kan du uden besvær formere din Flittiglise ved hjælp af stiklinger. Det er en af de nemmeste blomster du kan give dig i kast med, fordi planten så hurtigt danner ny rodvækst. Klip et par centimeter af et nyt skud, lige over to ‘øjne’ (der hvor nye blade vokser ud) og sæt stumpen i vand. Når du ser rodvækst kan du plante den ud i egen potte eller direkte i jorden.

Formering med frø

Flittiglise er en af de sommerblomster jeg tydligt husker som barn, på grund af dens frøstande. Når frøene er klar kan man med et meget let tryk på frøstanden høre et knæk, og herefter kommer frøene ud. Når man sår planten fra frø kan det gøres allerede fra februar måned. Så frøene i en potte med fugtig jord (almindelig pottemuld er fint, hvis du har mulighed for det kan du blande det med lidt sand), og drys lidt jord henover dem så de er dækket. Kom en plastikpose over dem, med et par ventilationshuller, og lad potten stå sådan indtil du ser tegn på vækst.

 

Foto: Floradania.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top