Fish chili plante

Fish chiliplante

Fish er en af de chiliplanter jeg glæder mig absolut mest til at se udvikle sig i år. Det er første sæson vi har den, og jeg krydser fingre for vejret og alt andet arter sig. Det der gør denne chili speciel, er dens udseende. Dens bladvækst er grøn og hvidspættet, og frugterne får dekorative striber indtil de modner til den røde farve. Der er selvfølgelig mange chilier der ser specielle ud, men i mine øjne er en Fish lidt af et kunstværk.

Derudover har netop denne chilisort en historik der er en roman værdig, og det er jo altid interessant at læse noget om hvor det man dyrker stammer fra, og hvordan det har været et vigtigt element i kulturen.

fish chili spættede blade

fish chiliplante med smukke blade

 

Fish chiliens historie

Fish chilien går helt tilbage til 1870 i USA, hvor var en vigtig del af den afroamerikanske kultur og madlavning. Fish chilien var den hemmelige ingrediens hos fisk-og skaldyrsrestauranter, og hos de afroamerikanske slaver, tidligere slaver og bønder blev chilien særlig brugt fordi dens lyse farver passede perfekt ind i de lyse supper, saucer og retter der blev toppet med fisk og skaldyr på daværende tidspunkt – og det er også herfra den har fået sit navn “fish chili”. At den farvemæssigt blendede så godt ind i de lyse retter spredte mystik hos de spisende gæster, der ikke umiddelbart kunne regne ud hvor styrken og varmen i en uskyldigt udseende retter kom fra. Traditionen blev således ført videre fra mund til mund og ikke med nedskrevne opskrifter.

Det var udelukkende de sorte bønder fra stater som Virginia, Pennsylvania og Maryland der dyrkede fish chili, indtil starten af det 19. århundrede hvor de sorte begyndte at skifte livsstilen som bonde ud med bylivet. For meget mere spændende læsning om Fish chiliens historie, kan jeg anbefale denne artikel på engelsk.

 

Tips til at dyrke den

En fish chili bliver omkring 60 cm høj (men tilpasser sig størrelsesmæssigt den potte den står i), men kan som med alle andre chilier beskæres efter lyst og behov. Vi startede ud med at beskære vores kraftigt, ved at klippe toppen af. Det lyder skørt men virker godt, og det har vi skrevet et helt indlæg om her. At beskære din chili kan varmt anbefales da det kan gøre den langt mere produktiv, såfremt det gøres rigtigt.

fish chili blive beskåret
Fish chili: før og efter beskæring
fish chili med frugt
Voksen plante: Den minder lidt om et træ, og mangler bredde fremfor højde for at optimere produktiviteten. Det vil udbedres med yderligere beskæring.

Vi såede vores chilifrø i starten af året, og det er et godt tidspunkt hvis man vil nå at få en god sæson inden vejret bliver køligere hen på efteråret. Vores fish er netop nu i juni ved at være på det stadie hvor vi lader blomsterne sidde, som så kan udvikle sig til frugter. Vi har fjernet blomsterne indtil nu for at få planterne til at fokusere alt deres energi på at udvikle stammen og bladene.

Fish chilier skulle eftersigende have meget let ved at krydsbestøve med andre chilier hvis de står tæt, så man kan hurtig få nogle sjove chiliplanter der har egenskaber fra begge planter. Styrkemæssigt ligger de på samme niveau som Cayenne, altså en god middelstyrke.

stribet fish chili

fish chili med frugt

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top