Filippa æbler, et af havens mest velsmagende frugttræer

Ja – der bliver vist stadig færre mennekser der kender Filippa, og hvis man prøver at Google efter Filippa og billeder, vælter det frem med fotos af smukke kvinder … der er i hvert fald langt imellem æblerne 😉

Hvor jeg kommer fra, havde vi et Filippa æbletræ i baghaven. Det var et dejligt træ. Det var stort nok til at vi kunne klatre i det, og smagen af disse æbler var fantastisk.

Da vi købte hus med tilhørende have, var et Filippa æbletræ naturligvis et af de træer der blev købt først. Æblet er ikke specielt kønt – faktisk er det næsten altid fyldt med mærkelige pletter, uensartet, deformt og jeg ved ikke hvad. Hvis det blev lagt på frugthylden i et supermarked, var det nok det æble alle ville springe over – alene på grund af udseende. Det er synd og skam at det er således – for smagen, tror jeg, overgår alt hvad jeg har smagt af æbler fra et supermarked.

Hvis du er en af de stakkels mennesker, som er vant til at ‘plukke’ frugt i det lokale supermarked, og derfor aldrig har hørt om, endsige smagt, Filippa æblet: Gør dig selv den tjeneste at opsøge dette æble i slutningen af September måned og frem til starten af November – det skylder du næsten dig selv  !

Vi plejer at forære mange spandefulde Filippa æbler væk i sæsonen, og dagligt samler vi måske 5 liter æbler op, som ryger direkte i kompostbunken på grund af diverse ‘defekter’.  Jeg ved ikke om dette voldsomme spild af frugt er normalt for gamle sorter.

F.eks. har jeg i dag (d. 9/8 2014), hvor vi har haft nogle ret kraftige vindstød, samlet over 60 æbler op. De er enten rådne eller angrebet af orm og kan ikke bruges til noget som helst. I går samlede jeg ca. det halve op. Det er da ærgeligt at de ikke blev spiselige, men der er stadig maaaange æbler tilbage på træet.

Jeg har på et tidspunkt beskåret det meget hårdt (!!) fordi jeg synes alle træets grene var totalt uden for kontrol og helt kaotisk. Jeg tror ikke at det ændrede det store – for i dag er det igen maaaange grene og total kaos. Når man klipper en gren af et æbletræ kommer der ofte mindst 5-10 nye grene som erstatning.

Jeg har hørt at man skal rive uønskede grene af i stedet for at klippe dem af – og det bør gøres inden grenen bliver meget længere end en underarm.

Hvis der findes kurser vedr. pasning / dyrkning / podning af frugttræer burde jeg måske tilmelde mig sådan et !

Filippa æbletræ i blomst
Filippa æbletræ i blomst

Der er tusindvis af blomster igen her i 2014 – og formentligt bliver langt størstedelen til fine Filippa æbler – præcist som det plejer. Jeg kan ikke mindes at dette træ har svigtet os en eneste sæson.

 

Torden og hagl har hærget området

I Juni 2014 blev vi ramt af et tordenvejr med en ret ekstrem haglbyge. Hagl på størrelse med ærter væltede ned i et omfang jeg aldrig har set tidligere.

Alt og alle blev ramt af hagl, og Filippa æblet er nok det æble der er mest hærget. For en professionel frugtavler må en haglbyge som denne være en katastrofe. Æbler med disse skader kan ikke sælges nogen steder !

Filippa æble ramt af hagl i Juni måned 2014
Filippa æble ramt af hagl i Juni måned 2014

Der er dog nogle æbler der slap fra hagl uden de store skrammer:

Filippa æbler 26/7 2014
Filippa æbler 26/7 2014

Hvis du får lyst til at få dit eget Filippa æbletræ, kan det naturligvis fås hos plantetorvet – leveret lige til døren.

Køb Filippa her

 

Filippa æbler - 2014 bliver vist rigt på udbytte
Filippa æbler – 2014 bliver vist rigt på udbytte

 D. 24/8 2014:

Rigtigt mange æbler er ved at være modne, og de smager fantastisk som de plejer. Der er dog rigtig mange der er svært skadet af hagl tidligere på sommeren. Jeg tror at æbler er mere sårbare efter hagl har slået hul på skrællen – der er i hvert fald rigtig mange der falder ned i utide, mange er rådne og der er orm i mange æbler. Jeg samler dagligt ca 5 liter nedfaldsæbler op bare fra dette ene træ.

Modent Filippa æble med haglskader
Modent Filippa æble med haglskader

D. 3/9 2014: Råd og orm

Problemet med råd og orm i æbler ser ud til at være betydeligt større end jeg umiddelbart troede.  Der falder dagligt rigtigt mange æbler ned og stort set alle kastes direkte i kompostbeholderen.  Det er meget usædvanligt.  Det samme gør sig gældende for vores Ingrid Marie æbletræ. Naboerne har tilsyneladende samme problem.

Vi laver æblegrød af de pæneste æbler – og den bliver trods alt rigtig god 😉

D. 19/10 2014: Vi laver æblegele med en saftkoger

Æblesæsonen er næsten slut, og vi har investeret i en saftkoger for at lave æblegele af nedfaldsæbler. Vi har netop lave vores første produktion, og det var en stor success. Det er forholdsvist hurtigt at lave og det smager fantastisk – utroligt vi ikke har fundet på det tidligere. Jeg ved ikke hvor mange æbler jeg har smidt direkte i kompostbeholderen i år. Det må være noget med 20-40 spande fulde af æbler. Jeg kunne have produceret æblegele til flere års forbrug af disse 😉

 

Noter

Københans Universitet har en beskrivelse af æblet. Her findes blandt andet et interessant link til en gammel beskrivelse af træet og dets oprindelse: “… Det er fremkommet af nogle Kjærner, som den unge Pige som Barn, for 14 År siden, såede i en Blomsterpot …

 

7 kommentarer til “Filippa æbler, et af havens mest velsmagende frugttræer”

  1. Jeg har et filipa æbletræ, 7 år, hvert år skurv og kun 4-5 æbler. Det bliver sprøjtet hvert forår et par gange med Ecco Style svampefri – som ikke virker. Skal jeg fælde det ? Min tålmodighed er næsten opbrugt ! Har nogen forslag ? Med venlig hilsen, Ilse Rolsted

  2. Husk at Filippa æblet giver frugt i spidsen af grenene. Så man skal lade saksen blive i baglommen. Æblet smager himmelsk ,jeg er vokset op med træet i baghaven.Da vi selv fik en datter i sin tid. Plantede vi et Filippa æbletræ . Det man skal huske på,når man vil beskærer,så sørg for at tage det ,der vokser indad i træet. Så træet får luft og ikke bliver en stor filterkage af grene. Det kan være hele grene der skal af . Det gør at skadedyr ikke så godt trives i det åbne træ. Det kan få luft .Æblerne sidder ofte meget tæt op af hinanden , hvilket gør at ørentviste let vil gemme sig der. væk med snulderet der mellem æblerne. Tag de æbler væk ,der er mest ukorente og små. så kan det give større æbler i det resterende.

  3. hother Jespersen

    Hej hop.
    Jeg har boet i Hundstrup og set og smaget på Filippa æblet 🙂
    NU har vi et Filippa træ på 4 året, “hun” sætter blomst, MEN vad er det for æbletræ som skal pode/polinere Filippa med??? Av blomsterne bliver det ingen frukt 🙁
    Bor numere nære Stockholm.
    Venlig hilsen

  4. Hvis du beskærer grene, der er over 10 cm på et frugttræ, så skærer du samtidig meget af træets levetid. Så dem bør du holde dig fra at beskære. Mvh Tommy

    1. Hej Tommy,
      Det er helt nyt for mig. Jeg tror jeg har gjort så mange ting forkert vedr. Filippa træet – og alligevel producerer det vanvittigt mange æbler – år efter år. det er da imponerende!.
      Tak for kommentar.

      mvh
      have-siden.dk

  5. Filippa æblesaft – juice. Jeg lavede i går efterårets anden 8 liters koncentreret æblesaft. I kenwoodcentrifugen med alle kun skyllede æbler, lad bundfælde og skum. Alle æbler med hus og pletter går an. Ikke rådne.. Kog op og tilsæt en lille sjat atamon. Saften kan tilsættes lidt sukker og ved brug fortumlede med 1/1 vand. Smager himmelsk, iskoldt!!

  6. Hvordan beskærer jeg et 25 år gammel Filippa der har 4 Hovedgrene der er omkring 20 cm tykke og har sidegrene; men e blevet meget bredt; med kun få æbler på grund af min beskæring for at holde det fra at brede sig endnu mere.
    Benny Hansen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top