En guide til at tage (de rette) planter med hjem

Stiklinger på hylder

At udvælge og købe enestående planter er noget af det bedste ved at fylde sit hjem med grønne planter. Mange af os er altid på udkig efter usædvanlige arter, som vi kan adoptere alle mulige steder fra – specialiserede planteskoler, blomstermarkeder og vores venners hjem.

Men det er ikke helt ligegyldigt hvilke planter du du vælger, og der er overvejelser du kan gøre der før og under planteshopping for at øge chancen for succes på sigt. Læs med herunder.

 

Få planten til at føle sig hjemme

Det gælder om at få sine planter til at føle sig hjemme ved at anbringe dem i omgivelser, som minder så meget om deres naturlige habitat som muligt. Mange tropeplanter er så nemme at få fat i, at man nemt glemmer deres behov og i stedet føler sig overvældet af deres skønhed og hvor godt den vil se ud hjemme i stuen.

Planter giver anledning til mange følelser, og selv om tanken om at give en eksotisk broget planteven et nyt hjem er svær at modstå, er der alligevel noget enormt ærgerligt ved at være nødt til at skaffe sig af med den nogle få uger senere, når den pludselig kæntrer og begynder at rådne.

Studér dit hjem inden du køber planter

Brug et øjeblik på at studere dit hjem: Betragt lysindfaldet, læg mærke til varmekilderne, kig efter skyggefulde steder og undersøg, om det måske trækker fra et vindue eller en døråbning.

Overvej også placeringer af radiatorer og andre varmeelementer, da de med stor sandsynlighed vil give anledning til pludselige ændringer i temperatur eller luftfugtighed i et rum. Læg mærke til, hvordan tingene, særligt lysindfaldet og temperaturen, senere på dagen kan ændre sig, til tider ganske betragteligt.

Når en plante er anbragt på det rette sted, vil den tiltrække sig opmærksomhed og stortrives. Når du overvejer at købe en plante, er det derfor en god idé at tænke grundigt over, om den kan trives i dit hjem og med de forudsætninger din bolig har.

Store stueplanter

Uanset hvilken plante du overvejer at købe, er lys og vand blandt de vigtigste faktorer at tage i betragtning.

Sukkulenter er for eksempel afhængige af store mængder direkte sollys for at for trives, så hvis dit hjem kun har en smule naturligt lys, er det måske bedst at undgå at samle på dem. Tropiske planter har typisk brug for at blive vandet en gang om ugen, i de varme måneder sommetider oftere, så de er măske ikke så velegnede til folk, der rejser meget.

Tips til at tage den rigtige plante med hjem

Det lyder selvindlysende, men når du spotter en plante, du kan lide, er det første, du skal gøre, at tage et hurtigt kig på mærkatet, som vil give dig en fornemmelse af dens behov for lys og vand. Det er din første mulighed for at overveje, om den er rigtig for dig.

Hvis du tager en stikling fra en ven, så overvej, om planten trives i sin nuværende placering, og om du har tilsvarende lys- og temperaturforhold hjemme hos dig.

For alle planter gælder det, at du skal holde øje med brune og/eller skjoldede stængler og blade, fordi det kan være et tegn på sygdom. Hvis planten står i en potte, så tjek, om jorden ser frisk ud, og om den fylder potten ud uden tegn på mug eller kalkaflejringer. Hvis der er rødder, som stikker ud i bunden af potten, er det formentlig på tide at ompotte den, og du bør derfor overveje, om du er villig til at gøre arbejdet med det samme, eller om du hellere vil vælge en, der har bedre plads til at vokse i sin nuværende potte.

Undgå at købe tropiske planter der står udendørs

Selvom mange sukkulenter synes om at vokse udendørs i varmere klimaer, bør man generelt undgå at købe tropiske planter der har været placeret udendørs. Dette gælder særligt for vintermånederne, hvor det er sandsynligt, at de har taget skade af kulden.

Mange butikker og særligt supermarkeder placerer planterne udendørs for at få indgangspartiet til at se godt ud, men når der er tale om de mere sarte planter er det altså ikke dem du vil købe med hjem.

Beskyt planterne inden du forlader butikken

Før du forlader butikken eller gartneriet, bør du sikre dig, at dine planter er pakket ordentligt ind for at beskytte dem mod slag og skader. At pakke dem ind i et beskyttende lag papir eller stof vil også beskytte dem mod træk og kolde vinde, som kan få dem til at få det dårligt, allerede før du overhovedet har fået dem hjem. Dette er særlig vigtigt for sarte tropeplanter, som har en tendens til at reagere slemt på ekstreme skift i temperatur.

Hvis du shopper kaktusser bør du også medbringe det rette materiale til transporten. Alt afhængigt af størrelsen på planten kan du medbringe papkasse, avispapir og/eller stof til at pakke den ind i. Højere kaktusser kan godt være top-tunge og er meget mere sarte, end de ser ud. Hvis du køber en stor kaktus, så sørg for, at den er pakket ind i en solid taske og polstret med sammenkrøllet avispapir for at undgå, at tornene knækker af.

Tropeplanter skal akklimatisere

Monstera Deliciosa

Når først du har bragt en tropeplante hjem er det vigtigt at huske, at de ofte har brug for et stykke tid til at akklimatisere til deres nye levevilkår.

Den første uges tid efter at du har sat din nye plante et passende sted i hjemmet, kan den derfor godt udvise bekymrende tegn såsom at visne en smule eller tabe nogle af sine blade. Det er helt naturligt. I stedet for straks at lede efter et bedre sted bør du derfor lade den være i fred og holde jord fugtig, mens man giver den en chance for at finde sig til rette.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top