Det store Pilea galleri

Pilea Peperomioides er unægteligt en af de mest populære stueplanter, og siden 2015 har vi haft gang i det helt store Pilea studie, hvor vi begyndte at undersøge hvordan jordtyper, lysmængder m.m. påvirker planten.

Hvor vi først troede at Pileaen var jordens nemmeste plante at holde, har vi nu set hvor hurtigt den kan dø under forkerte forhold, og hvor god den er til at lave comeback. Alle disse erfaringer håber vi på at kunne dele her på siden efterhånden som vi får noget solid data – plantenørderi så det batter 😉

Pileaen overrasker

Gule blade, brune pletter, blomster, krogede grene eller overnaturligt smukke Pileaer? Vi har efterhånden haft rigtig mange pileaer under vores vinger, og i skrivende stund har vi nok samlet set omkring de 70 – vi har derfor set en hel del, men alligevel fortsætter de skønne Pilea Peperomioides med at overraske.

Vi har derfor lavet dette Pilea Peperomioides galleri hvor vi vil bringe billeder af alle de små fund vi oplever, hvad end det er misfarvninger, sygdom, blomster, sjov vækst eller måske bare smukke planter. I galleriet vil du måske kunne finde planter der har lignende symptomer som din egen, og blive klogere på hvad der er gået galt.

Har du selv et godt billede af din pilea som du vil dele med os her på siden, så send det til os på admin (a) have-siden.dk.

 

 

Pilea galleriet

 

 

Del dine pilea erfaringer

Har du oplevet noget særligt på din pilea? Så tøv ikke med at dele dine erfaringer i kommentarfeltet herunder. Husk at du kan læse hele vores guide til pasning af pileaen her.

 

15 kommentarer til “Det store Pilea galleri”

 1. Lige et spørgsmål
  Anbefaler i at man fjerner rodstiklingerne, så de ikke tager næringen fra moder planten??
  Vh Hanne Pedersen

  1. Hej Hanne,

   Vi hverken anbefaler eller fraråder at fjerne rodstiklinger. De er jo ikke bare en belastning for moder planten – de bidrager jo også til den samlede plantes vækst. Hvis man fjerner stiklinger får man måske det som nogle vil kalde en mere ‘stilren’ plante (smag og behag) – og naturligvis et antal baby planter 😉 . Vi har en Pilea stående i en 10-15 liters potte (husker ikke præcis størrelse), som vi aldrig har taget stiklinger fra. På den begynder stiklinger at gøre planten meget mere busket. I løbet af vinteren vil vi formentligt lave et indlæg med billeder af den (Den er ganske flot synes vi selv).
   På et eller andet tidspunkt vil planten naturligvis få så stort et rodnet at det bliver et problem at være i potten – og så må man jo bestemme sig om man vil potte den om eller fjerne stiklinger.

   mvh
   have-siden.dk

 2. Hejsa!
  Min pilea har desværre fået nogle visne/helt brune krøllede blade og hvad jeg kan læse mig frem til, så skyldes det nok lidt overvanding. Spørgsmålet er så, skal jeg beskære de “døde” blade væk og i så fald, hvor lang ind mod stammen?

  1. Bladene kan også blive brune og visne, hvis den f.eks. står tæt på en varm radiator. Du kan sagtens knække bladet af – gør det helt inde ved stammen, så kommer det til at se ganske fint ud 🙂

 3. Har lige købt en pilea som egentlig er meget stor. Den er vokset så meget, at den nærmest har fået flere “stammer”. Er der en måde hvorpå man evt kan dele den?

  1. Der er nok tale om stiklinger der er vokset ud fra stammen. Dem kan du sagtens skære af og sætte i en ny potte. Afhængigt af størrelsen vil de nok klaske sammen de første par uger, inden de får dannet deres eget rodnet.

 4. Hej
  Min pilea har fået bobler på nogle af bladene? De er grønne, har den samme farve som de andre blade har, som ellers ser friske ud.
  Hved du hvor det kommer fra eller hvad jeg skal gøre med det problem??

 5. Hej! Min ene pilea skyder nogle meget krøllede blade. Farven er fin grøn, men bladene ser deforme ud med deres krøllede facon. Hvad gør jeg galt?

  1. Så vidt vi ved gør du intet galt. Hvis du tager et kig i kommentarfeltet her http://have-siden.dk/pilea-peperomioides/, vil du kunne se hvor mange andre der har selvsamme “problem”. Vores gæt er, at det er et resultat af sol og varme – eftersom man aldrig ser pileaer på planteskoler der har denne type blade, altså et sted hvor klimaet er kontrolleret fuldstændig. 🙂

   1. Jeg tror det skyldes manglende ilt til rødderne. Måske er jorden for tæt, eller der er ikke hul i bunden af potten.

 6. Min har fået en masse gule blade, hvorfor er det nu at de får det???? Samtidigt med de gule blade, kommer der en masse nye skud fra den. Er lidt forvirret! Troede gule blade var tegn på mistrivsel, men det hænger jo ikke sammen med de nye skud!

  1. Have aspiranten

   Gule blade har vi primært set som resultat af overvanding, og det er et tegn på den mistrives. Det kan være den har “opgivet” de store blade og i stedet prøver at fokusere på ny vækst i form af stiklinger. Prøv at vande den mindre (lad den tørre ud og så vand igennem én gang, ingen sjatvanding) og se om den får det bedre.

 7. Hejsa

  Har du noget erfaring med leca kugler på jordoverfladen for at holde den tør? For at holde fluer osv væk

  1. Have aspiranten

   Nej ikke på overfladen. Men hvis du døjer med fluer så prøv at vand fra bunden og op. Fluer kommer fordi jordens overflade hele tiden er fugtig – og det trives de i. Det problem har man ikke hvis man vander fra bunden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.