Citrontræ guide

Citronen er middelhavets frugt, og for mange af os leder den smukke plante også tankerne hen på noget eksotisk. Vi kender citrontræet fra de sydlige og varmere lande, men det er faktisk også muligt at så, dyrke og høste citronfrugter fra et citrontræ her i Danmark – det kræver bare lidt ekstra pleje. Så hvordan skal et citrontræ passes og plejes for at den kan afgive frugter til familien?

Det vil vi forsøge at guide dig til i dette indlæg. Læs med herunder.

 

Oversigt over emner i guiden

Klik på de enkelte links for at gå direkte til sektionen

 


 

Kan man få et citrontræ ved at så en citronkerne?

Som med det meste hjemmedyrk, så er kvaliteten på dine hjemmedyrkede citroner bare dét højere end hvad du kan finde i butikkerne, og fornøjelsen ved selv at have dyrket sine egen grøntsager og frugter er der noget særligt tilfredsstillende over.

Du kan sagtens dyrke dit eget citrontræ ved at så en citron kerne, men du er ikke garanteret at dit nye lille træ er noget nær så produktivt som det citrontræ det kom fra, da det er ganske normalt at kernerne i en frugt adskiller sig genetisk fra den moderplante det kom fra. Med det sagt, så kan det godt lade sig gøre at så kernerne og få et træ ud af det, og det er endda ikke særlig krævende.

dyrkning af citrontræ

Hvis du selv sår dit citrontræ, så skal du være opmærksom på, at det kan betyde der kan gå mange år før der kommer frugter på, og at både kvaliteten og mængden kan variere.

Den nemme løsning her vil naturligvis være, at købe et stort citrontræ fremfor at dyrke et selv. Citrontræet er en ufattelig smuk plante, og bare det at se den lille citronkerne spire er en glæde og tilfredsstillelse i sig selv.

Den grønne farve er intens, og bladene smukke og harmonisk formet. En sand fornøjelse som varmt kan anbefales, og hvis du gerne vil have citroner lidt hurtigere, ja så kan du eventuelt toppe op med også at købe et stort citrontræ i en butik.

 

Hvordan dyrker man et citrontræ fra bunden?

Du kan i realiteten så og dyrke et citrontræ hele året rundt, men det optimale og hvad der bliver anbefalet er, at så kernerne i slutningen af februar eller starten af marts hvor lyset og de varmere temperaturer vender tilbage. Et citrontræ trives bedst i kalkfattig og sur jord, tænk over det enten når du sår dine kerner eller omplanter træet.

På billedet herunder ser du en trin for trin proces fra at klargøre citronfrøene til at blive sået, at finde en bøtte de kan blive sået i og til at der efter nogle uger er kommet en smuk og grøn spire op.

citrontræ guide

Hvordan passes det?

Hvis du enten har købt et citrontræ eller har opfostret et helt fra den spæde kerne, så skal du nu være opmærksom på hvordan du kan give citrontræet den optimale pleje.

Hvis du har mulighed for det, så kan du gøre dit citrontræ ekstra glad ved at vande det med regnvand fremfor postevand fra hanen. I regnvandet er der en mindre mængde kalk, og det kan citrontræet godt lide.

I de følgende afsnit gennemgår vi pasningen af et citrontræ hvad end det er udenfor eller indenfor.

 

Køb Citrusjord velegnet til citrontræer

citrusjord-til-citrontræHvis du er seriøs omkring dit citrontræ og at give det optimale vækstvilkår, så kan det være en idé at investere i citrusjord som er velegnet til netop citrontræer.

Hos Plantetrovet.dk kan du købe Osmo Citrusjord som udover at være velegnet til citrontræer også kan bruges til appelsin, kumquat, klementiner samt oliventræer og planter. Det er en næringsrig jord der sikrer flotte citrontræet med lækre frugter på.

Køb citrusjord her

 

Dit citrontræ kan bedst lide at være udenfor

Som udgangspunkt er det absolut bedste for citrontræet at være udenfor. Her trives de bedst, og det hænger jo ganske godt sammen med deres “naturlige habitat” i de sydlige lande hvor temperaturen er mild.

I Danmark kan du have et citrontræ udenfor fra omtrent maj til september måned. Du kan med fordel placere dit citrontræ i læ og hvor der er godt med direkte sollys, så vil du blive beriget med flere citron frugter end ellers.

 

Placer træet i et drivhus

Hvis du har et drivhus i din have, så vil du formentlig tænke, at det er det perfekte sted at stille dit citrontræ. Men her skal du passe på, for det kan være svært for citrontræet at leve i drivhuset, fordi den høje luftfugtighed tiltrækker utøj som din plante så vil skulle døje med.

 

Hvis du har dit træ indenfor

Hvis du ikke selv har en have eller altan hvor dit citrontræ kan stå i de varmere måneder, så kan du sagtens have det indenfor som en stueplante. Det gælder også for vintermåneder hvor citrontræet naturligvis ikke kan overleve udenfor, eller hvis der er dage/uger hvor det er ekstra vådt eller koldt.

At dyrke et citrontræ indenfor er ikke yderligere krævende for dig, du skal blot være opmærksom på, at du skal placere træet et sted hvor det får så meget direkte sollys som muligt. Placeringen indendørs gør også, at du vil opleve at dit citrontræ skal vandes mere end ellers.

 

Køb vækstbelysning til citrontræ

Hvis du drømmer om store flotte citroner på dit citrontræ, så skal du overveje at købe en ordentlig vækstbelysning til de mørke vintermåneder. Især i de kolde måneder har dit citrontræ brug for ekstra lys, og her kan du hjælpe den sikkert igennem med vækstbelysning.

Du kan læse mere om vores egne forsøg og erfaringer med LED vækstlys her.

Køb vækstbelysning her

 

Typiske problemer du kan få

Citrontræer er ikke så hårdføre, og særligt om vinteren kræver de lidt ekstra omtanke fra din side. Dit citrontræ kræver lys hele året rundt, og derfor kan den danske vinter for mange citrontræer blive lidt hård. Derudover kan tabet af blade være fordi dit citrontræ er for vådt eller fordi der er for stor temperaturforskel mellem dets blade og rødder.

Du kan med fordele isolere dit citrontræ i bunden ved at fjerne det fra gulvet hvor der kan være træk. Du skal sørge for en jævn temperatur til dit citrontræ i top og i bund, da der ellers vil opstå ubalance i hvor hurtigt henholdsvis bladene eller rødderne udvikler sig, og det vil resultere i at citrontræet stresses og smider bladene.

 

36 kommentarer

 1. December 29, 2017

  Jai Reply

  Hej
  Jeg er stødt en på en voldsomt inficeret cirrontræ med det der ligner skjoldlus. Disse sidder også på selve citronen.
  Mit spørgsmål er så om citronen kan spises hvis man vasker/ børster det af?
  Eller er det nogo at indtage rå?

  På forhånd mange tak.

 2. May 13, 2017

  Cecilie Reply

  Hej !
  Jeg har et ca. 2 år gammelt appelsintræ, plantet i stor potte og med citrus-jord/gødning. Det har stået utrolig flot med appelsiner på året rundt og blomstret af flere omgange.
  Nu er er bladende i toppen begyndt at krølle sig sammen – men jorden er fugtig. Der har ikke været blomster eller appelsiner på i 2-3 måneder, men bladende er stadig grønne.
  Har kigget efter utøj, men ligner ikke at der er nogle på træet. Kan se nogle meget små sorte dyre (ligner springhaler) – men ellers intet at se.

  Nogle, der har et bud på hvordan jeg får mit træ ‘genoplivet’

  Mange hilsner Cecilie

 3. April 24, 2017

  Sofie Reply

  Hej. Mit 2 år gamle citrontræ (hjemmedyrket fra kerne) på ca. 1/5 meter sætter ikke blomster. Det vokser ellers fint og passes med omhu (citrusjord, stor potte, gødning..). Hvornår kan jeg forvente blomstring? Kan jeg gøre noget?

 4. April 18, 2017

  S. Ahmad-Nielsen Reply

  Kan bladene på et citrontræ bruges til noget? Ex tørres til madlavning eller friske?

  • January 8, 2018

   Claus Reply

   Ikke mig bekendt, men det yderste lag af skallen på alle økologiske citrustræer kan med aller-største fordel bruges til madlavning, marmelade, etc. – det er faktisk her, at 90% af smags- og duftstofferne sidder. I Italien, hvor man laver en lang række drikke, bruger man skallen og smider resten af frugten ud!

 5. April 12, 2017

  Steen Veile Reply

  Vi har et Lime træ.
  Sidste år da vi købte det var der en del frugter på.
  Nu er det april og har ikke just set knopper endnu.
  M E N vores Lime træ er lidt klistret i nogle blade og det har “kastet” noget af dette “våde” – dette “klister” på gulvet.
  Sveder træet eller er det utøj

  • May 28, 2017

   Thomas Reply

   Det har fået skjoldlus.
   De kan pilles af med neglen.

 6. March 14, 2017

  Parvin Afshar Reply

  Hej, jeg har et 7 år gammelt appelsintræ, dyrket fra kerne .. ca 1 meter højt… Det har aldrig haft blomster. Er der nogle der har et bud på hvad kan det skyldes ?

  • January 8, 2018

   Claus Reply

   Jeg er ikke ekspert, men vi har 8-10 citrustræer, som alle er købt hos grønthandler, supermarked eller planteskole, og som alle blomstrer og sætter frugter næsten hele året rundt. Jeg tror, man skal være meget heldig med valg af formerings-dygtige appelsinkerner for at få et træ, der blomstrer og sætter frugter – så jeg vil anbefale dig at investere i “professionelt” træ.

 7. December 12, 2016

  Lars Kjær Nielsen Reply

  Hvor mange gange kan man plukke citroner af træet på et år? Er det en løbende proces? Kan en citron stadig producere frugter når den står indenfor i løbet af vinteren?

 8. November 30, 2016

  Brian Reply

  Jeg bor på Bornholm og har citron og fersken træ. Jeg ved faktisk ikke så meget om det, men de vokser og trives maks. Jeg blander jord fra haven sammen med sand fra stranden 50/50. Og så gør jeg faktisk ikke så meget mere andet end at klippe toppen i starten så det bliver til en busk fremfor en lang ranglet plante som ikke kan bære sig selv. Jeg har gjort mine egne erfaringer for eksempel plantet dem tidligere og placeret dem på nogle ophæng på radiatoren (termosten er sat på 3). Jeg hade også engang et købt træ som så helt det ud, det stod på altanen og blev brugt til øl sjatter inden flaskerne røg i posen. Nu blomstrer træet som aldrig før og holder derfor en fest om ugen hvor de deler en Tuborg men som sagt, jeg har intet læst så vil intet ansvar tage for min tråd, det virker bare for mig og de vokser flot med okay udbytte af frugt med størrelsen på planterne taget i betragtning

 9. September 24, 2016

  Marianne Johansen Reply

  Jef har et citron træ det er vokset hurtigt med lange grene vil meget gerne hvide hvordan og hvornår man beskær det så det kan få en flot krone .!!? Mvh Marianne

 10. June 26, 2016

  Cecillie Reply

  Hej. Jeg har et citrontræ som jeg har vokset fra kerne. Det er efterhånden ca en halv meter højt og vokser fint og ser sundt ud. Problemet er bare at det skyder i vejret, men stilken er meget tynd. Hvordan får jeg det til at lave en kraftigere stamme? På forhånd tak. -Cecillie

  • September 23, 2016

   Aksel Ambjørner Reply

   Jeg har gjort det samme, altså haft det fra en kerne af, jeg har over summeren klippet det (beskåret) og det har bevirket at det nu har sat nye grene og stammen bliver tykkere.

 11. June 8, 2016

  Jesper Reply

  Jeg har et citrontræ med masser af knopper. Menfalder af selvom de ikke udtør. Planten ser ellers ud til at have det fint, det er vokset meget, der er masser af blomster.

  • June 21, 2016

   Torben Risager Reply

   Har samme problem 🙁

   Hvis nogen har en løsning så skriv endelig til Torben.risager@mail.dk

   På forhånd Tak

   Vh

   Torben Risager

  • September 9, 2017

   Asia Reply

   Husk at bestøve dem, hvis de står indenfor. De falder af uden at blive til frugt, hvis de ikke er blevet bestøvet. Du kan gøre det ved at tage en vatpind forsigtigt fra blomst til blomst.

 12. June 5, 2016

  Karen Dinesen Reply

  Jeg har et appelsintræ der er dyrket fra kerne. Det er 50 cm højt nu, men vil gerne have det mere busket. Hvordan gør jeg så det ikke blot bliver en laaang stængel.

 13. March 30, 2016

  Dorthe Mortensen Reply

  Jeg har forsøgt mig med at pille den yderste kerne af, og bruge den inderste kerne… Lagde dem til tørre indtil der kom et lille skud fra kernen og jeg har nu to planter i god vækst, især den ene er flot.. 🙂 Står i køkkenvindue indtil det bliver varmere… God sommer…

 14. December 30, 2015

  kurt hilligsøe Reply

  kan citrus limon bestøve sig selv
  mvh. kurt

  • April 9, 2017

   jesper larsen Reply

   Ja det er selvbestøvende men hvis det står indenfor skal du tage en vatpind og tage pollen fra blomsterne og bestøve dem selv

 15. December 8, 2015

  Anette Petersson Reply

  Hej jeg har et citrontræ der få hvide pletter og klister på bladene hvad skal jeg gøre
  Vh Anette

 16. October 21, 2015

  Jørgen Nyberg Reply

  Jeg har Citrontræ der nu er 3 år gammelt, det er godt 1 meter højt og har lange tynde grene der hænger ned på gulvet. Hvordan beskære jeg det bedst?

  Venlig hilsen
  Jørgen Nyberg

 17. October 16, 2015

  Karen Reply

  Jeg fik et lille, nyt citrontræ i april. Det har vokset særdeles fint, og er blevet cirka tripple størrelse. Men nu begynder bladene spontant at visne! Øverste blad røg først, så det tog jeg af. Det nye øverste blad hænger nu også meget, og er ved at visne. Jeg ved ikke, hvilken jord træet står i, da jeg jo fik det.
  Skal jeg tage det øverste blad af igen, og fortsætte med det, hvis de bliver ved at visne? Lige nu ser resten af planten som sådan fin ud.
  Jeg bor i en lille bitte, vestvendt etværelses, så mange muligheder er her absolut ikke for direkte sol, men jeg vil straks sætte det over i vindueskarmen igen. Jeg håber virkelig, mit lille, fine træ kan overleve vinteren! Frygter lidt for det 🙁

  • January 5, 2017

   Johnny Jensen Reply

   Du kan købe vækstlys til ca. 400 kr. som skal sættes til en fatning. De kan fås i 36 watt men bruger kun 18 da det er LED. Det vil hjælpe vinteren over. Men husk at lyset skal være ca. en meter over planten. Jeg er ved at plante kerner som står inde i et skab. De vokser og er grønne. På den måde kan du give dem 14 timer lys i døgnet hvis det er det du synes.

  • January 5, 2017

   Johnny Jensen Reply

   Vil nok bruge denne. http://www.barney.dk/produkt/36w-proplant-comfort-spire-og-vaekst-lamp

   Marker linket og sæt det ind i adressefeltet og du kommer direkte ind til pæren.

  • December 26, 2017

   Gitte Eggers Reply

   Hej Karen
   Husk at træet skal have “hviletid” om vinteren, d.v.s.2-3 mdr med temperaturer på mellem 10 til 15 grader, og så skal det have min. 5 – 6 timers sollys eller vækstlys dagligt, evt. via en led-pærer, som ikke koster e formue, omkring 300 – 350 kr. Den er heller ikke særlig dyr i drift. Købes på velassorterede planteskoler eller via nettet.
   Husk derude at overbruse planten et par gange om ugen, brug en forstøverflaske med kogt vand eller regnvand. Vanding i potten ligeledes med kogt eller regnvand med en lille smule citrusgødning i ved hver anden vanding – endelig ikke for meget.
   Ja – det er ikke let at være mor til et citrustræ.
   Rigtig held og lykke.

 18. July 29, 2015

  Frank reimer Reply

  Hej. Vi har et citrontræ der smed alle blade, men ellers har det godt. Det har sat 10 12 frugter som ser ud til at blive til noget. Men vi vil godt vide hvad vi gør for, at den får sine blade igen. Den står indendørs i god sollys det meste af dagen. Temperaturen er den samme døgnet rundt. Sjovt nok har træet beholdt 10 blade, som ser sunde og friske ud.
  Vh Reimer

 19. July 25, 2015

  Hans Reply

  Den kunstlys sælger der henvises til hvor mange m2 eller planter dækker den

 20. June 4, 2015

  Søren Pedersen Reply

  Hejsa

  Jeg leder med lys or lygte efter Meyer Citron planter, er det noget i har eller ved du om andre i Danmark der kunne have sådanne.

  Meyer Citron dværg
  Meyer Citrontræer
  Meyeri Citrus

  Mvh.
  Søren Pedersen

  • June 4, 2015

   admin Reply

   Hej Søren,

   Nej – desværre ikke.
   Der kommer en del gæster forbi denne side hver dag, så måske er der en venlig sjæl der kan hjælpe (Læg gerne en kommentar hvis du kan hjælpe Søren) !

   Held og lykke med din søgen.

   Mvh

   have-siden.dk

  • April 7, 2017

   BJC. Reply

   Hej Søren
   Knap 2 år senere 😉 Barney.dk har just nu Limone Meyer. Det kan ses på hans firma Facebookside Bjarne’s frø og planter, hvor opslaget er lagt på d. 25 marts 2017.
   BJC.

 21. April 6, 2015

  rasmus Reply

  hej. Jeg har en lille citrontræ der hjeme. Jeg har i det sidste lagt mærke til at bladene bliver spist altså der blver bidt på dem . Ved ikke hvorfor det sker men er der en bestemt spray jeg skal bruge

  • July 25, 2015

   Have aspiranten Reply

   Du må nok starte med at kigge på, hvad det er for noget der spiser dem. Larver, mider eller? Dernæst kan du prøve at give dit citrontræ et ugentlig skyl i en bruser – for at få skyllet hvad end der er på den af.

   Held og lykke. 🙂

 22. June 30, 2014

  Vibeke Wang Reply

  Jeg har et citrontræ med masser af knopper. Når de er blevet ca 3 cm, tørre de ind og falder af. Planten ser ellers ud til at have det fint, det er vokset meget, der er masser af nye blade,(skal de klippes ned/af?)

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*