Byhaver i København

Inden for de sidste par år er det blomstret op med byhaver i København. Små oaser hvor byboere med grønne fingre har kunne få jord under neglene, og spise sig mætte i hjemmedyrkede grøntsager, krydderurter og frugt. Faktisk vil jeg mene at hele byen er gået i grøn ekstase på flere niveauer:

Bolig- og modebloggere har influeret “almindelige” mennesker uden specielt grønne fingre i sådan en grad, at flere forskellige stueplanter har opnået popularitet på lige fod med tøj og smykker, såsom Pilea Peperomioides og Monstera. Følger man moden anskaffer man sig sådan en plante, uanset hvor meget eller hvor lidt erfaring man har med at holde planter.

Antallet af grønne virksomheder er ligeledes steget gevaldigt. Der findes nu kaktus konceptforretninger, arkitekter der gør plantedesign til deres fuldtidsjob, forretninger der leverer stueplanter og altankasser (med planter) direkte til døren, og du kan sågar få et månedsabonnement på mikrogrønt. København har en byhave der har åbnet en restaurant baseret på deres egne råvarer, og bygartnere rundt om i byen underviser børn og voksne i hvordan man dyrker planter midt uden man nødvendigvis har en have. Der holdes plantemarkeder, plantebyttedage, Frøpopup og workshops hvor man f.eks. lærer madlavnings- og planteteknikker fra the good old days.

At have en køkkenhave er (igen) blevet fedt, og kolonihavehuse er eftertragtede i en grad at priserne presses over milliongrænsen. Med det sagt … Der sker noget på den grønne front og der kommer flere grønne initiativer end man kan nå at følge med i, og det er da ret fantastisk at tænke på. 🙂

 

På besøg i de københavnske byhaver

Når foråret melder sig og solen igen kigger frem, er det en fornøjelse at tage på besøg i Københavns efterhånden mange byhaver. Jeg har ikke besøgt dem alle endnu (det er et af årets mange to do’s) men det er altid en fornøjelse at træde ind i et grønt rum midt i byen. Som turist er det da også interessant at se København kan byde på andet end bare shopping.

Herunder har vi listet nogle af Københavns byhaver, og oversigten udvides efterhånden som vi får nys om flere. Har du et tip om en eller andet relateret til byhaver, så tøv ikke med at smide en kommentar sidst i indlægget.

 

Kongens Køkkenhave

Gothersgade 11, Kongens Have, se Facebookside

Kongens Køkkenhave er en af de nyere byhaver i København (etableret 26. maj 2015), og den må siges også at være en af de mest centrale. Den er nemlig beliggende i selveste Kongens Have, med udsigt til Rosenborg slot. Haven blev anlagt af Miljø- og Fødevareministeriet i samarbejde med Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og Tagtomat – samme sted hvor Christian IV’s køkkenhave lå tilbage i 1600-tallet. Byhaven er åben for alle, så alle kan komme og give en hånd med, eller bare nyde haven.

 

Se flere billeder her:

 

 

ByOasen

Møllegade 25, se Facebookside her

ByOasen er efter min mening en af byens absolut fineste byhaver. Ikke fordi det er den mest prangende, men fordi den har alt! Højbede, orangeri, dyr (høns, geder, marsvin, mus, kaniner, bier og fugle) og arrangementer for alle interesserede, børn som voksne. En af de fine initiativer jeg bemærkede under et besøg i 2015 var, at ByOasen har adopteret burhøns som nu er fritgående, glade høns midt i en byhave – se i galleriet herunder.

Se flere billeder her:

 

 

ØsterGro

Æbleøgade 4, se Facebookside her

ØsterGro er formentlig landets mest omtalte og velkendte byhave, eller såkaldt tagfarm. Med sine 600 m2 placeret på toppen af en bilforhandler centralt på Østerbro, har ØsterGro formået at tage byhaven et stykke videre end de fleste andre i byen. ØsterGro har fra starten været et ambitiøst projekt, og haven medvirker til at beboerne i ejendommen på Æbleøgade mod kontingent kan få sæsonens friske råvarer, æg og honning. Midt på taget ligger restauranten Stedsans, der bruger råvarerne fra taget til velsmagende og minimalistiske retter.

 

Se flere billeder her:

 

 

Byhaven 2200

På hjørnet af Hørsholmsgade og Stefansgade, se Facebookgruppe

Byhaven 2200 var en af de første byhaver jeg stiftede bekendtskab med, og foreningen blev da også stiftet tilbage i 2012. Byhaven er beliggende midt i Nørrebroparken når man følger den grønne sti. Byhaven 2200 er udelukkende drevet af frivillige, og har hverken en kommerciel eller politisk dagsorden. Alle er velkomne i Byhaven, og i deres Facebookgruppe (se link herover) kan man holde sig opdateret på hvornår der er havedage samt hvad der bliver lavet og skal laves i haven.

 

Se flere billeder her:

 

 

DYRK Nørrebro

Skyttegade 1, på taget af Blågårdskole, se Facebookside

Centralt på Nørrebro men gemt væk fra gadehøjde finder man DYRK Nørrebro, en byhave på taget af Blågårdsskole. DYRK Nørrebro ønsker at udbrede kendskabet til det at dyrke køkkenhave i byen, samt bidrage til at skabe flere fællesskaber, og er man interesseret kan man blive en del af haven her på Nørebro og give en hånd med i den daglige drift.

Hos DYRK Nørrebro arrangerer de også flere spændende arrangementer året rundt, som f.eks. Plantebyttedage og grønne workshops der skal gøre byboerne klogere på det at dyrke planter.

 

Se flere billeder her:

 

Flere byhaver i København

  • Jagtvej 69 byhave
  • Sundholm byhave – Amagerfælledvej 75
  • Urbanplanen byhave – Remisevej 19B
  • Enghave plads byhave – Enghave Pl.

Mangler vi nogen? Så smid en kommentar og vi tilføjer dem i indlægget.

 

 

4 kommentarer til “Byhaver i København”

  1. Hej og tak for en fin blog. Jeg har et spørgsmål: siden du skrev det her, har du så fået et mere præcist tal på hvor mange byhaver der findes i København? I Detroit, US, er der omkring 1500 urban farmers i befolkning på ca 700 000. København har nogenlunde samme befolkningstal. Mit gæt ville være at der er max 100 byhaver i København. Hvad siger du? I øvrigt er vi ved at opbygge et fællesskab på tværs af byen for ‘bydyrkere’, så hvis nogen vil være med til lave eksperimentarier, læringsforløb, videndeling og mere ‘push’ på byudviklerne, er de meget velkomne. Alt godt, Oleg

  2. Inge Merete Haumann

    Jeg er medlem af en gruppe,der forsøger at få gården i vores andelsboligforening til at blomstre.Er der mulighed for at få kompetente folk ud til at give os gode råd?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.