21 gode buske til skygge

Har du et skyggebed i haven som du ikke er helt sikker på, hvad du skal stille op med?

Det er de færreste planter der trives i permanent og fuld skygge, men der er til gengæld en lang række skyggeelskende buske (og planter generelt), store som små, der kan give ekstra liv til havens mere mørke områder. Tænk bare på de mange planter der stortrives i skovområder. Her giver træernes kroner en vandrende eller delvis skygge, som giver tilstrækkeligt med sol og lys til både vækst og blomstring.

Nu bor du måske hverken i en skov eller ved en skov, men måske har du en nordvendt side af huset som du har svært ved at finde ud af, hvad kan bruges til. For findes der noget som helst der kan gro i en nordvendt placering? Absolut. Det handler blot om at lære din haves forhold godt at kende, og finde en busk der matcher det miljø og vilkår bedst muligt.

Når du kigger efter planter og buske til skygge skal du først og fremmest nærstudere det område du gerne vil placere den i.

  • Er det tørt eller fugtigt? (F.eks. tæt på en dam)
  • Hvor meget skygge er der – er det fuld skygge, vandrende eller delvist?
  • Er jorden rig på ler eller sand?
  • Hvor meget blæst er der?

Dernæst skal du selvfølgelig også overveje, om du vil have en busk der blomstrer, er stedsegrøn eller andre ønsker du måtte have. Læs med herunder, når vi kommer med 21 bud på buske til skyggeområder i haven – uanset om du har lerrig eller sandet jord, og om du har hel- eller delvis skygge.

Berberis x stenophylla

Berberis busk
Berberis busk med gule blomster

I Berberis-slægten finder du Berberis x stenophylla som er en stedsegrøn busk velegnet til skygge og leret jord. Den har små, læderagtige blade i mørk grøn, som sætter fine gul/orange blomster i det sene forår. Blomsterne går fra at være røde små blomsterknopper til gul/orange for senere hen at blive små sorte bær. Det eneste minus ved Berberis er, at den også har torne. Den kan blive op til 3 meter høj og 5 meter bred.

Blærespiræa

Blærespiræa

Blærespiræa er en løvfældende busk der ikke kræver det store af dig som haveejer, men som alligevel kvitterer med flotte farver. Der findes flere forskellige sorter af Blærespiræa, og det er også en plante der er populær at bruge som hækplante. Den kan fint klare en skyggefuld placering, men du kan opleve at farvespillet vil blive mindre prangende desto mere skyggefuld en placering den får.

Buksbom

Buksbom

Drømmer du om en stedsegrøn busk der mere eller mindre passer sig selv, så er Buksbom en oplagt kandidat. Det er en af de måske mest velkendte buske, og de er ofte at se i f.eks. anlagte haver. Et eksempel er Frederiksborg Slot i Hillerød der indtil for få år siden havde en prangende monogramhave bestående af Buksbom, men som de senere måtte fjerne grundet et invasivt ormeangreb. Inden du overvejer at anskaffe dig en buksbom bør du checke om andre i nabolaget har dem, og hvis de har – hvordan ser de ud? Der er store forskelle på hvor hårdt angrebet buksbomme er på tværs af landet. Har du tålmodighed kan du også selv formere Buksbom som vi har gjort her.

Finbladet Fjerbusk

Hvid fjerbusk
© nestmaker

Fjerbuskens florlette blomsterstande der står lodret op kan give de fleste haver et lille pift af “noget særligt”. Vi er vant til mange planter der er kompakte i både form og blade, og her tilbyder Fjerbusken noget helt andet. Den kan lede tankerne hen på Prydgræssernes bløde bevægelser i vinden, og bryder således strukturen i havedesignet.

Hortensia

Hvid hortensia
© nekomania

Drømmer du om en busk med store blomster kan en Hortensia meget vel være sagen. Når først Hortensiaen trives, kan du blive belønnet med fodboldstore blomsterklaser, og det kan, med tiden, blive en af de store buske til skygge og fugtige områder. Vi har skrevet en udførlig guide til hvordan du passer din Hortensia her. En af de vigtigste ting at huske på med Hortensia er, at den er meget vandkrævende, hvorfor den også trives i fugtig skygge. Nogle af de sorter du kan kigge efter er bl.a. Hydrangea macrophylla og Hydrangea paniculata.

Hvid kornel

Hvid kornel

Den ser ikke ud af meget på billedet, men Hvid Kornel er en hurtigvoksende, løvfældende busk der kan blive op til ca. 3 meter høj. Den trives i fugtig jord og sætter smukke hvide blomster omkring maj måned. Den placeres på både en solrig eller skyggefuld placering, og kan tolere noget vind.

Japansk Dværgløn

Japansk ahorn

Den Japanske Løn, også kaldet Japansk Ahorn eller Acer palmatum var. dissectum) er typisk en af de buske der for alvor lyser op i landskabet, med dens intense røde eller grønne farver i forskellige nuancer. En Japansk Løn er velegnet til en placering i skygge og med leret jord. Den trives dog ikke med vind, så den skal placeres et beskyttet sted i haven.

Kamelia

Camelia Japonica

Blandt de mere farverige muligheder finder du den stedsegrønne busk Kamelia eller Camellia japonica. Den har enkelte eller dobbeltblomster i forskellige nuancer af hvid, rød og pink. Den trives i lerrig jord, i skygge og kræver en beskyttet placering (ikke for meget blæst). Hybriden Camellia x williamsii tåler fuld skygge.

Kinesisk troldnød

Troldnød er en gul busk

Også kaldet Hamamelis mollis. En stor løvfældende busk der sætter duftende gul/orange blomster i vintermånederne fra januar og hen mod april. Det er en langsomtvoksende busk der kan blive op til 4 meter høj og bred med tiden.

Kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær

Kirsebærlaurbær er på samme måde som Buksbom, en af de stedsegrønne buskplanter der findes over hele landet. Den er populær at bruge som hækplante, noget som vi selv har eksperimenteret med tidligere, da den i det store hele passer sig selv og ikke stiller høje krav til f.eks. beskæring. I sommermånederne sætter den fine hvide blomsterstande som bierne også gladeligt summer omkring.

Konvalbusk

Liljekonvalbusk
Peganum

Konvalbusken er en af de lavere løvfældende buske der fint kan klare en skyggefuld placering. Den bliver typisk op til 1,5 meter høj og sætter flotte stængler med klokkeformede hvide blomster.

Kristtorn

Kristjorn

Kristtorn er en busk der for de fleste leder tankerne hen mod december måned og juledekorationer, men ikke desto mindre er der altså også tale om en plante der fint kan tolerere skyggeplacering, og som endda er enormt dekorativ i haven. Den er stedsegrøn og kan, hvis den få lov, blive op til 10 meter høj. Det eneste umiddelbare minus ved Kristtorn er, ikke så overraskende, dens takkede blade der kan stikke noget så ubehageligt hvis man kommer for tæt på.

Pibekvalkved

Pibekvalkved

Pibekalkved er en stor løvfældende busk der sætter flotte hvide blomsterstande omkring april-maj måned. Busken er populær når der skal dannes læområder i haven eller f.eks. som hækplante. Pibekalkved kan tolere både sol og skygge, og er således en glimrende busk til en placering med halvskygge eller vandrende skygge.

Ranunkelbusk

Ranunkelbusk

Ranunkelbusken er en af de tidlige forårsbebudere, når den i april-maj sætter sine vidunderligt smukke gule blomster. Det er værd at vide, at Ranunkelbusken er en af de prydbuske til skygge der vil sætte færre blomster jo mere skygge den står i. Du kan altså ikke forvente at den bliver meget blomsterrig, hvis den står i fuld skygge.

Rhododenron

Hvid Rhododendron busk
© Yewchan

En stensikker klassiker. Rhododendron er bare noget for sig selv, og fra det tidlige forår og hen til sensommer vil man kunne se de majestætiske buske folde sig ud i fuldt flor. Der findes et hav af forskellige Rhododendronsorter, og de varierer således både i farve, blomsterstand og størrelse. Med tiden kan mange Rhododendronsorter vokse sig fantastisk store. Gode eksempler på det findes f.eks. i Göteborgs botaniske have, hvor du kan gå under og igennem Rhododendronbuskenes kroner. Fælles for Rhododendronbuskene er, at de trives i de mere skyggefulde placeringer, og nogle sorter vil kunne stortrives i fuld skygge.

Rosmarinlyng

Rosmarinlyng
kiskadee_3 

Rosmarinlyng er en dværbusk der fint fungerer som krybende bunddække. Omkring maj måned sætter den fine blomster i hvid/rosa og kan trives med en placering der både byder på sol og delvis skygge.

Snebolle

Busk med hvide blomster: Snebolle
© Julie

Snebolle går også under navnene Kalkved og Viburnum, og den kan ved første øjekast godt forveksles med Hortensia når den står i fuldt flor. Omkring maj måned sætter den store kugleformede stande med hvide blomster – enormt dekorativ i enhver have, og særligt godt for insektbestanden. Snebolle er en af de gode planter til skygge og fugtig jord. Vær opmærksom på de enkelte sorter, og hvor meget blæst de tolererer.

Stjernetop

Stjernetop
https://www.flickr.com/photos/blumenbiene/4359142048/

Den løvfældende busk Deutzia x elegantissima har grønne blade og sætter flotte klynger af stjerneformede (og velduftende!) blomster fra det sene forår til den tidlige sommer. Den kan trives i lerrig jord og bliver op til 1,2 meter høj og 1,5 meter bred – altså en af de både små og lave buske til skygge.

Surbær

Surbærbusk

Har du sandet jord og skygge kan surbærbusken, f.eks. Aronia x prunifolia, være en god mulighed for at få en løvfældende busk der lyser op med en smuk rød farve i efteråret. Den bliver op til 3 meter høj og 2,5 meter bred.

Taks

Taks

Taks er, ligesom Kristtorn, nok en busk som mange vil forbinde med julemånederne. Når man snakker om Taks kan man både tale om den som træ og busk, og hvis den dyrkes som træ kan den faktisk blive helt op til 14 meter højt. Som busk kan den nøjes med et par meter. Som busk udmærker Taks sig dog ved både at kunne klare skygge og meget tørke, hvilket gør det til en særdeles robust busk til haven.


Kilder:
Royal Horticultural Society

Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

2 kommentarer til “21 gode buske til skygge”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top