En broget Pilea Peperomioides. Er det overhovedet muligt? Svaret er ja, det er det, og det er ikke engang et nyt fænomen. I dette indlæg vil jeg introducere dig til de første kommercielle varianter af Pilea Peperomioides: Pilea Mojito og Pilea Sugar.
For ikke så længe siden fik jeg øje på en broget Pilea på Instagram. Hvor overrasket jeg end var, viser det sig, at jeg har boet under en sten, da de har eksisteret i et stykke tid.
Selvfølgelig ville der eksistere brogede Pilea Peperomioides et eller andet sted rundt om i verden, og det var egentlig kun et spørgsmål om tid, før det lykkedes for nogen at skabe stabile kultivarer.
Hvad er en broget plante?
Brogede planter er planter, der har mere end én farve på deres blade, og det er netop de fascinerende blade som gør dem enormt populære blandt danskerne der holder af at dyrke stueplanter. Det sker da en del af cellerne i planten mangler klorofyl (grønt pigment, der omdanner lys til energi).
I stedet for et helt grønt blad kan en broget plante have forskellige nuancer fra grøn til hvid.
Andre kendte brogede planter kan findes blandt Calathea, Monstera, Syngonium, Philodendron osv.
Variegation kan forekomme i alle planter, da cellemutation ikke er bundet til en enkelt planteart eller -familie. Ikke alle planter vil dog være stabile og brogede.
Undrer du dig over hvad “stabil” betyder?
Nogle planter er genetisk brogede, hvilket betyder, at deres variation er gået i arv fra plante til plante. Det resulterer i et forudsigeligt mønster, hvor planten altid vil være broget og dette nemt kan ‘genskabes’ gennem formering.
Andre planter kan have tilfældig og uforudsigelig variation, som kaldes kimærisk variation. I disse planter er der intet mønster, og det er svært at genskabe, selv når man formerer en broget del af planten. Man omtaler derfor disse planter som ustabile.
For at disse planter kan blive stabile, skal man konstant formere dem, indtil der opnås en stabil og pålidelig kultivar.
Men hvad med de brogede Pilea Peperomioides?
Tilbage til historien.
Efter at have haft Pilea i mere end fem år, var jeg mildest talt enormt begejstret over at finde ud af, at der er blevet dyrket stabile Pilea kultivarer, og at de nye typer bliver dyrket og solgt over hele verden. Det ser primært ud til at være i Latin- og Sydamerika og – ikke så overraskende – Holland.
Selv i Danmark, hvor Pilea er så almindelig, er der meget få steder man kan finde de brogede Pileaer. Faktisk har jeg kun set dem et sted indtil videre.
Heldigvis lykkedes det mig at få fat i to forskellige brogede Pilea: Pilea ‘Mojito’ og Pilea ‘Sugar’. Jeg er ikke bekendt med oprindelsen af navnene, og der kunne være mange flere kælenavne end hvad jeg er stødt på.
Pilea ‘Mojito’
Den første brogede Pilea, jeg stødte på, var Pilea Mojito – en smuk Pilea-kultivar med grønne pletter på bladene. Der er en smule forvirring mellem Pilea Mojito og Pilea White Splash, men en anden Pilea-dyrker påpegede, at Pilea Mojito har grøn variation, hvor Pilea White Splash har hvid variation, der viser sig som større pletter.
Jeg har set eksempler, hvor et halvt blad var helt hvidt, så der er både subtile og mere ekstreme tilfælde af White Splash.
Jeg tror helt sikkert at Pilea Mojito vil blive utrolig populær, da der lige nu hersker en generel fascination af planter med karakteristiske brogede blade – og vi er en Pilea-glad nation, så det kan kun være et spørgsmål om tid før de gør sit indtog i plantebutikkerne.
Pilea ‘Sugar’
Den anden brogede Pilea, jeg stødte på, var Pilea Sugar: en Pilea med bølgeformede blade og beskeden hvid variation i bladene.
Det er interessant at netop Pilea Sugar bliver introduceret, i og med det er de perfekte runde blade der har gjort Pilea Peperomioides til sådan en succes verden over. Så hvor populær bliver Pilea Sugar? Det bliver spændende at følge, men jeg forventer ikke at den bliver noget nær så eftertragtet som Pilea Mojito.
Kender du til andre brogede Pilea Peperomioides? Så smid gerne en kommentar herunder.