Dyrkning af broccoli i haven

Jeg har aldrig prøvet at så broccoli, men de smager jo dejligt og er super sunde – så hvorfor ikke prøve med noget selvdyrk hjemme i højbedet ?

Broccoli frøpose
Broccoli frøpose (Bemærk der ligger 5 bitte små frø lige over frøpose)

Ifølge frøposen kan man så dem indendørs fra marts måned, og det passede så perfekt at der lå en weekend lige i månedsskiftet februar-marts – så der blev vores nyindkøbte mini mini drivhus taget i brug for første gang. Drivhuset blev placeret i vindueskarmen i stuen mod syd og så var det ellers bare med at vente … men ikke så længe 😉

Raketvækst

Allerede den 3. marts var der dukket en del spirer op (ca. 2 cm. høje), og den 5. marts stod de og bankede hovedet mod loftet i mini-drivhuset !. Ok, de skal angiveligt blive 80-90 cm. høje, så nogen vækst er der jo behov for – men alligevel –  dette her var da helt ekstremt. Vi har en brændeovn stående i stuen, så nogle gange er der dejligt varmt – så måske var det overdosis af varme i forhold til lys, der var årsagen til raket-væksten.

Broccoli 3 og 5 dage efter frø er sået !
Broccoli 3 og 5 dage efter frø er sået !

LED belysning og køligere omgivelser

Drivhuset blev flyttet til køligere omgivelser på 1. sal og der blev indkøbt en LED vækstlampe til at kompensere for endnu svagere lysforhold. Det hjalp en hel del på væksten – men de er stadig ekstremt ranglede. Af en eller anden grund er det nærmest umuligt at finde billeder på nettet af broccoli i denne tidlige vækstfase – så jeg ved ikke rigtigt om jeg er på vej mod en success eller en fiasko.

Omplantning

Her i midten af april måned har jeg plantet dem om til større potter – mest for at få adskilt de mange ranglede stængler fra hinanden. Det var noget problematisk at få dem skilt fra hinanden, men de overlevede alle sammen.

Broccoli omplantning d. 19/4 (1,5 måned efter såning)
Broccoli omplantning d. 19/4 (1,5 måned efter såning)

Disse planter har de sidste godt 4 uger modtaget lys primært fra LED vækstlampe. Ser de sunde og normale ud ?

45 dage gammel Broccoli plante - alt er tyndt som sytråd
19/4: 45 dage gammel Broccoli plante – alt er tyndt som sytråd

I midten af maj måned 2015 blev planter som disse sat ud i højbed:

Broccoli plante før udplantning
Broccoli plante før udplantning

Det ser ud til at den helt konsekvent sender en tynd stængel i vejret. Den bliver hurtigt træt af at stå lodret op, hvorefter den lægger sig ned og danner en lille krølle på stængel og fortsætter den lodrette vækst derfra.

Den 20/6 2015 ser den således ud:

Broccoli top og bund
Broccoli top og bund d. 20/6 2015

Den er farne læser vil nok allerede have spottet mit problem: De fine gule blomster er faktisk det stadie broccoli kommer i hvis man høster for sent – det er faktisk blomsterknopperne man nyder i sin salat …

Ok – jeg har da godt set noget der mindede om de der duske vi normalt køber i supermarkedet, men de var så bitte små at jeg var sikker på at de bare skulle have tid til vokse til noget mere …

Det er iøvrigt ret imponerende hvor kraftig understellet er bygget. Det virker fantastisk robust – men der skal jo også noget til holde styr på topen når den skal ende med at være 1 meter høj og fyldt med store tunge broccoli blomster/knopper.

Har jeg gjort noget galt ?

Jeg ved faktisk ikke hvad der er gået galt / om der er gået noget galt – men både maj og juni måned (vi har sankt hans lige om lidt) har været meget kolde og blæsende. Måske er det slet ikke smart at give den en tidlig start med LED lys  ?

Broccoli sætter masser af sideskud, og jeg kan da se at der er flere (små) blomsterduske på vej. Hvor længe den bliver ved med det har jeg ingen anelse om, men måske kan vi stadig nå at få i det mindste en lille høst i hus ?

Havenyt har faktisk en udmærket  artikel om broccoli – den må jeg jo så bare henvise til … respekt til Karna Maj – hun har styr på det der med have og planter !

1 kommentar til “Dyrkning af broccoli i haven”

  1. Jeg har det problem at mine broccoli ikke laver sideskud. Sidste år fik jeg intet ud af dem, men de blev mega store ca 2 m, men altså ingen sideskud at høste. Skal toppen knibes? Det er frø jeg har købt af Camilla Plum.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top