15 blomster der kan tørres til kranse og buketter

Da jeg for få år siden deltog i et blomsterbindingskursus hos Esthers Have, blev jeg for alvor bidt af en gal blomsterkrans. Til min egen store overraskelse, var det at lave en blomsterkrans ren terapi, og efter den dag har jeg jævnligt kriblen i hænderne efter at lave den næste.

Noget af det mest inspirerende vi lærte var, at man kan lave noget utrolig smukt ud af beskedne og få ressourcer. Det er fascinerende at se hvordan en bid af naturen med et par klip kan transformeres til noget andet smukt. Selvom jeg foretrækker at lade planter gro og ikke klippe dem af, så føler jeg der i en blomsterkrans er noget bæredygtigt i og med man ikke smider den ud, men lader den tørre og pynte.

Dyrk egne blomster i stedet for at købe stilke

At købe afskårne blomster ved mange måske godt er en halvdyr fornøjelse, og derfor kan der være en enorm tilfredsstillelse i selv at dyrke de blomster man gerne vil bruge til f.eks. evighedsbuketter eller blomsterkranse.

Men hvilke blomster tørrer godt? Det er et spørgsmål jeg har stillet flere gange, og tit har jeg også bare prøvet mig frem. For dig der gerne vil give dig i kast med en blomsterkrans vil jeg dog gerne hjælpe dig lidt på vej, ved at samle en oversigt over de blomster (og planter) der snildt kan bruges i kranse uden at klaske sammen – se med herunder.

Blomsterkrans
I denne blosmterkrans er der bl.a. Evighedsblomster, Hortensia, Eucalyptus, Hindebæger, Brudeslør og græsser

Når du laver en blomsterkrans skal du ikke tage stilling til hvordan blomsterne skal tørres, for du laver kransen mens blomsterne er friske. De tørrer altså helt af sig selv. Der er visse sammenligninger med at lave ler, for med en blomsterkrans ved du heller ikke helt, hvordan de kommer til at se ud når de tørrer.

Kun at tale om blomster er faktisk heller ikke retsvisende, for når man laver blomsterkranse kan man i høj grad benytte grene, græsser og andre planter der giver den ønskede fylde.

14 planter og blomster der kan tørres

[su_divider top=”no” style=”dotted” size=”1″]

Evighedsblomster

Evighedsblomst, Helichrysum bracteatum

Da jeg i min have sidste år spottede en hvid evighedsblomst, kommet fra en blandet frøpakke, var det med stor begejstring. Evighedsblomstens blomster er nemlig fascinerende ‘falske’ når man mærker på dem, og derfor er de også oplagte når det kommer til at tørre og bruge i buketter, kranse eller for sig selv. I takt med de tørrer mister de en smule af deres farve, men ellers holder de sig perfekt fra frisk til tørret blomst.

Der findes mange forskellige varianter, og jeg tror, at jeg næste år skal give mig i kast med en blandet frøpose med evighedsblomster for at få lidt forskelligt materiale at arbejde med.

Hortensia

Hvid hortensia
https://www.flickr.com/photos/nekonomania/4759462951/

Hortensia er et kæmpe hit når det kommer til at lave blomsterkranse, for ud af et enkelt blomsterhoved kan man få mange små ‘buketter’. Det er et godt trick når man laver en blomsterkrans, ikke at arbejde med hele grene eller blomster, men at lave afklip af hver (når det giver mening som med Hortensia) for bedre at kunne styre udtrykket samt at få mere ud af ressourcerne.

Tørrede Hortensia er afsindigt dyre (50-60 kr per stilk med blomst), og derfor kan det give rigtig god mening selv at forsøge sig med at holde planten. Du kan læse hele vores guide til pasning af Hortensia her.

Artiskok

Artiskok

Artiskok er den eneste plante på listen der både en prydplante og en grøntsag, og på den måde tjener den altså i sig selv flere formål. Rent visuelt minder den om den populære Protea som man ofte finder som afskårne stilke i blomsterbutikkerne, og artiskokkens blomst kan lige så vel bruges i f.eks. blomsterkranse.

Egernhalebyg, Hordeum jubatum

Egernhalebyg, Hordeum jubatum

Græsser er noget af det bedste materiale når man skal lave blomsterkranse, for de tilføjer fylde og struktur, uden at være for dominerende. I de senere år er prydgræsser blevet populære, og den havedesigner der inspirerer mig mest, er hollandske Piet Oudolf der har mestret det at blande prydgræsser med stauder for bæredygtige haver der i høj grad kan passe sig selv. Han står bl.a. bag The High Line i New York.

Harehale, Lagurus ovatus

Harehale, Lagurus ovatus

Harehalen er en del af græsfamilien, og det er endnu en af de fascinerende græsser hvis skønhed man for alvor først lægger mærke til, når an kommer tæt på. Man kan tit finde Harehaler i blomsterbutikkerne hvor de er blevet farvet og på den måde kan være et dekorativt indslag i f.eks. en vase, helt for sig selv. Men i en blomsterkrans er de altså også geniale at bruge til fylde og anderledes struktur.

Hindebæger

Hindebæger Limonium

Hindebæger er på samme måde som Hortensia en blomst der kan give afsindigt mange små blomsterbuketter til en blomsterkrans, og det gør i sig selv at den er genial til formålet. Den fås i flere forskellige farver, og farven varierer ikke voldsomt meget når den går fra frisk til tørret.

Hjertegræs

Briza media, hjertegræs

Hjertegræs er endnu en af de græsser som bidrager med det florlette udtryk til en blomsterkrans, og som også har lidt bevægelse i sig. Hjertegræs er vildtvoksende her i landet og er ikke krævende at dyrke. I juni-juli måned kan man høste dens grene med hjerteformede blomsterstande på.

Jomfru i det grønne

Jomfru i det grønne

Jomfru i det grønne er endnu en af de blomster du let kan dyrke fra frø i egen have, og det er en blomst der både vil gøre bierne vældig glade og sprede ynde omkring sig. Man kan få dem i flere forskellige farver herunder blå, hvid, lilla og rosa og fra juli-august vil de blomstre hvor du har mulighed for at klippe stilke og bruge dem til kreative projekter.

Kornblomst

Vilde blomster i haven

Kornblomsten er en evig klassiker. I det sene forår og henover sommeren tilføjer den et vidunderligt vue af farver, og det er en af de blomster jeg selv dyrker i haven i år, med stor glæde! Kornblomster i bordeaux, pink, rosa, lilla, blå og hvide farver har jeg I år fået dyrket fra frø, og jeg bliver så glad hver eneste gang jeg ser dem. Det er en af de blomster der er lette at tage for givet, fordi de er over det hele, men de giver virkelig meget – og de er oplagte at benytte i blomsterkranse.

Lavendel

Lavendel er en spiselig blomst

Lavendel er en af de få blomster på denne liste som ikke bare fungerer godt som tørret blomst rent praktisk, men som giver ekstra fornøjelse i form af dens søde duft. Den er let at dyrke og let at bruge kreativt. Se f.eks. hvordan Esthers have har brugt lavendel i en af sine mange vidunderlige blomsterkranse her.

Mandstro

Mandstro, Eryngium

Mandstro eller “Eryngium” er en af de fascinerende blomster der virkelig kan tilføje noget særligt til en buket med sin vilde struktur. På hver plante kommer der adskillige blomsterstande, og derfor kan man med selv en enkelt plante få godt med materiale at arbejde med i sine blomsterkranse.

Røllike

Røllike

Røllike er en af de blomster der vokser frit i den danske natur, og den har historisk set været benyttet som en lægeplante. Fra juli-september sætter den blomsterstande, og farverne kan variere fra hvid til rød, orange, gul og rosa.

Stjerneskabiose

Scabiosa stellata
swallowtailgardenseeds

Hvis man kunne sige det om et plante, så ville jeg kalde Stjerneskabiose for et arkitektonisk vidunder. For se lige den struktur. Når man laver en blomsterkrans er det guld værd at have netop planter som denne, der rent visuelt har et særpræget udtryk og som er nok i sig selv. Man kan så Stjerneskabiose fra frø direkte på voksestedet og få blomster fra juni-september.

Tidselkugle

Tidsler er sjældent de mest populære planter, men når det kommer til blomsterkranse kan tidselkuglen alligevel noget. Dens små lilla bold-formede blomster er et glimrende bidrag til en blomsterkrans hvor der “blot” er flade blomster og blade. Det er ikke nødvendigvis den mest komfortable plante at arbejde med, den stikker trods alt, men jeg vil mene, at den er besværet værd!

Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top