Besøg på Grennessminde økologiske gartneri

For en planteentusiast findes der næsten intet bedre end et gartneri, og Grennessminde økologiske gartneri må siges at være et i særklasse.

For ikke nok med de, naturligvis, har masser af planter, så har de også heste, dværggrise, geder, eksotiske ænder og kaniner, naturstier, selvpluksmarker samt et økologisk bageri man kan nyde godt fra, mens man sidder omgivet af grøn kærlighed i form af en pokkers masse planter, dekorative møbler og nøje udvalgt brugskunst.

flotte-planter-fra-grennessminde

 

En socialøkonomisk virksomhed

Grennessminde økologiske gartneri ligger i Tåstrup på Snubbekorsvej, og det er altså meget mere end bare et gartneri. I gartneriet, bageriet, tømrerværkstedet, køkkenet, smedjen og anlægsgartner-afdelingen tilbydes der plads til unge med særlige behov. Det kan være i form af virksomhedspraktik, beskyttet beskæftigelse eller decideret opholdstilbud hvor de unge kan lære at klare sig på egen hånd.

Når man bevæger sig rundt i gartneriet bliver man via skilte også høfligt mindet om, at man skal tage hensyn til hvis det ikke går så stærkt når man skal betjenes, fordi der er tale om unge med særlige behov. Men i min optik er Grennessminde og hast også milevidt fra hinanden: det er et sted hvor man stille og roligt går rundt, nyder alle sanseindtryk og så tager ting den tid det tager – både for en selv og dem der betjener en. 🙂

grennessminde-aktiviteter

grennessminde drivhuse

 

Spis hjemmebagte godter i smukke omgivelser

snegl fra grennessminde bageriDer findes mange planteskoler rundt omkring i landet, for hvem omsætningen er langt fra eksplosiv. Konkurrencen fra helt almindelige supermarkeder er steget gevaldigt, og så bliver det hurtigt en ond cirkel med færre besøg og salg der øger priserne for at holde forretningen kørende (lidt ligesom det med at sende brev med Post Danmark).

Planteskolerne skal altså kunne noget mere, ligesom det i øvrigt gælder for mange andre virksomheder. Det blev der tilbage i 2012 også skrevet et blogindlæg om på Business.dk, hvor konklusionen var “hvis de (planteskolerne) ikke fornyr sig, dør de.”

Grennessminde har fat i den lange ende. Det er ikke bare et gartneri, det er et sted man tager hen for at nyde en kop kaffe og en kage i de flotte omgivelser. Det er et sted man tager på julebazar og køber juledekorationer, eller på workshop for at lære at fermentere. Det er et sted man kommer med børnene for at plukke sine egne jordbær, tomater eller salat – eller for at kigge på og klappe dyr. Det er altså ikke bare et sted man køber sine planter og smutter igen, det er et sted man tager hen for at være.

I øvrigt kan et smut forbi deres bageri/café varmt anbefales. Det smager altså helt fortrinligt, og er vældig hyggeligt.

 

Nybagt brød fra Grennessminde bageri
Nybagt brød fra bageriet
grennessminde cafe og bageri
Sjældent har jeg set så hyggeligt et drivhus, hvem der bare havde sådan et i baghaven
smagsprøve i grennessminde cafe
I cafeen er der altid en lille, lækker smagsprøve

 

 

Økologiske planter i gartneriet

grennessminde-gartneri-indendoers

En af de ting jeg synes vældig godt om ved Grennessminde er, at det virker så hjemligt. Selv de ting der er til salg er placeret lidt på må og få, og man skal på sin vis gå på opdagelse i de store drivhuse for at finde det man leder efter. Planterne finder du både indendørs og udendørs – og dem i drivhusene er uden tvivl mine favoritter.

I drivhusene finder du vitterligt alt. Chili, tomat, sukkulenter, sommerblomster som pelargonie og fuchsia. Engletrompet og kløverblomster. Præriepurløg og tallerkensmækkere. Paletblade, krydderurter og spiselige blomster. You name it they got it, og altsammen til favorable priser hvis du spørger mig. Udvalget skifter alt efter hvad der lige topper på det tidspunkt du besøger på, og hele sæsonen igennem har de i bestemte perioder tilbud/fokus på bestemte planter. Vi var f.eks. derude da der var Chili og tomat fokus i maj.

øko planter hos grennessminde

sukkulenter på grennessminde
De fantastiske terrakotta potter der altid pynter, og en lille sukkulent
sukkulenter på grennessminde
De har viet en stor sektion til en pokkers masse sukkulenter på Grennessminde. Små potter med planter til en flad 20’er, der kan alle være med.
pretty in purple chili hos grennessminde
“Pretty in Purple” chili til venstre
pelargonie grennessminde
Masser af Pelargonier
Chiliplanter på grennessminde
Tilbud på Chiliplanter
grennesminde økologiske gartneri
Smukke tallerkensmækkere der får hjælp til at kravle opad
Brugskunst udstilling på grennessminde
Brugskunst og planter i den skønneste miks
chili grennessminde
Chilplanter til salg

grennessminde-blomster

Et besøg på Grennessminde økologiske gartneri er altid en fornøjelse, og jeg vil på det varmeste anbefale dig at aflægge gartneriet et besøg hvis du endnu ikke har været der. 🙂

 

 

4 kommentarer til “Besøg på Grennessminde økologiske gartneri”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top