Begonia Maculata: Stueplanten med polkaprikkede blade

Begonia Maculata er en af de planter du i 2019 næsten ikke kan undgå at se, hvis du bevæger dig på Instagram eller Pinterest. Den er blevet enormt populær grundet sit særprægede udseende, med de fine rød-grønne blade dekoreret med hvide polkaprikker. Når man kigger på den kan man ikke andet end blive fascineret af naturen, synes jeg.

Det er dog også mit indtryk, at det er en plante der primært vækker begejstring hos plantenørderne. Mens den for de ‘gængse planteejere’ bare er en mærkværdig og egentlig ikke særlig dekorativ plante. For plantenørderne er det dens særheder der gør den attraktiv. 

Begonia Maculata kaldes også for “Torske Begonia” og “Polka dot Begonia”, og i dag er den relativt nem at finde hos blomsterhandlere og plantebutikker – og den er faktisk også enormt nem at formere, men mere om det længere nede.

Pasning af Begonia Maculata

Blomster på Begonia Maculata

Denne stueplante stiller ikke de store krav til pleje og pasning, og trives den vil den vise sin taknemlighed ved både at skyde i vejret og producere talrige blomsterstande. Den kan faktisk ganske hurtigt gå hen og blive for stor og ranglet, hvorfor du må frem med saksen og trimme den til et mere balanceret udseende.

De fine hvide blomster falder selv af når blomstringen er overstået. 

Hvide blomster på torskebegonia

Placer din Begonia Maculata i et vindue eller plads hvor der er masser af lys og ikke for meget direkte sol. Den foretrækker et fugtigt miljø, så sørg for at jorden ikke udtørrer og giv den gerne en overbrusning. Mangler din vand eller er omgivelserne for tørre, vil du hurtigt se bladene visne og falde af. Særligt her i vintermånederne skal du være ekstra opmærksom på vanding, da radiatorer og andre varmeelementer, generelt skaber et meget tørt indendørsklima. 

Jeg bruger helt almindelig pottemuld til min Begonia Maculata, og gødning kan du nøjes med at give i vækstsæsonen (forår og sommer).

Formering af Begonia Maculata

Formering af Begonia Maculata

Hvis du gerne vil have en ekstra Begonia, eller du kender en (anden plantenørd) som også har forelsket sig i de prikkede blade, så er det overraskende nemt at lave stiklinger. 

For at formere din Begonia Maculata skal du ganske enkelt blot klippe en gren af med en saks, og enten sætte den afklippede gren i en beholder med vand eller direkte i jord. Vælger du at komme den i jord kan det anbefales at have en pose omkring, for at holde jorden fra at tørre ud – ny rodvækst er meget skrøbelig. 

På billedet herover kan du se et eksempel på en afklippet gren, der er blevet brugt til formering (og for at mindske ranglet vækst).

Formering af Begonia Maculata

Efter lidt tid vil rodvækst dannes, og hvis stiklingen i vand vil du kunne se udviklingen og dermed hvornår den er klar til at blive plantet over i jord. På billedet herover ses rodvækst på en stikling jeg havde sat i vand. Processen tog max 3 uger.

1 kommentar til “Begonia Maculata: Stueplanten med polkaprikkede blade”

  1. Birgitte Knudsen

    Jeg har lige købt tre stk idag❤️. Vil forære en til min datter og en til min svigerdatter.. Jeg har for 30 år siden haft denne i mini størrelse og vil rigtig gerne ha den igen. Så hvis der er nogen der har et sku vil jeg blive vildt glad.
    Jeg var i Plantorama og fik tre stk for 160.00kr.
    Så spændt på om den vil være hos mig, min nye Forelbegonia.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top