Phyllostachys Nigra (“Black Bamboo”) bambus

6 meter bambus – det er lige hvad jeg står og mangler!

Jeg købte i efteråret 2010 en  Phyllostachys nigra (‘Kæmpebambus‘ som Plantetorvet også kaldte den). Jeg købte den fordi den skulle give skygge for aftensolen som brændte lige ind i køkkenet. Den skulle angiveligt kunne blive helt op til 6 meter høj og det var jo lige hvad jeg havde brug for. Den blev placeret det strategisk rigtige sted – og så var det ellers bare at vente på at den opfyldte formålet.

De første år er svære – vær tålmodig!

Den første sommer var jeg sikker på at den var død i vinterkulden (vinteren var meget kold og blæsende) – der skete intet over jordoverfladen, og jeg besluttede mig for at grave den op igen. Jeg havde forventet at den var lige til at hive op af jorden – men den sad fast … meget fast!.

Det viste sig at den var betydeligt mere etableret end hvad det lige så ud til. En nærmere eksamination viste at der bestemt var liv i planten – der var bare ikke så meget der var synligt over jordhøjde.

Næste forår / Sommer besluttede jeg mig for at plante kugleahorn i stedet for – jeg troede ikke længere på at den nogensinde kunne blive stor nok til at give den ønskede skygge. En dag får vi dog øje på et skud som er fint og kraftigt og pænt højt. Stor glæde i det lille hjem – men alligevel købte jeg kugleahorn.

Som man kan se på billedet (fra 2012) har den sat et skud ret langt væk fra plantens centrum – og det var da helt anderledes end hvad jeg nogensinde havde set på andre bambus (Jeg har haft en del bambus som alle gik tabt dengang de gik i blomst). Ydermere viste det sig at det kraftigste skud voksede 7 cm. pr. dag – det var jeg da noget imponeret af (og siden skulle det vise sig, at den havde meget mere i sig!).

Planten i sig selv er ikke imponerende at se på i 2012 – men de lange skud viser lidt om potentialet:

Phyllostachys nigra: Skud vokser 7 cm. pr. dag
Phyllostachys Nigra 2012: Skud vokser 7 cm. pr. dag

 

[su_button url=”https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=18583&bannerid=16253&uid=phyllostachys-nigra-cta-1&htmlurl=https://www.plantetorvet.dk/t/3/bambus” target=”blank” style=”flat” background=”#60ac3c” size=”5″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: check” desc=”(Priser fra 149,95 kr)”]Køb bambus online[/su_button]

 

Bambus vokser den forkerte vej

Undervejs fandt jeg på at beskytte planten med kokosskaller, og det bevirkede naturligvis at jordskorpen blev dækket – og derfor kunne jeg i en længere periode ikke se hvad der faktisk foregik i jordoverfladen. Det viser sig at den sender ‘løbere’ ud som eger i et cykelhjul. Det er vanskeligt at se om det er noget der skal vokse op eller ned – døm selv:

Phyllostachys nigra: Rødder vokser som eger i et cykelhjul
Phyllostachys nigra: Rødder vokser som eger i et cykelhjul

Phyllostachys nigra - heftig aktivitet

Phyllostachys nigra – heftig aktivitet

Den går amok!

I maj/juni måned 2014 er der omkring 20 store fede friske skud og de kraftigste vokser omkring 15 cm. pr. dag – man kan undres over det er muligt.

Phyllostachys nigra - nye skud
Phyllostachys nigra – nye skud Maj 2014
Phyllostachys nigra - nye skud
Phyllostachys nigra – nye skud Maj 2014

Således ser min busk ud primo Maj 2014:

Phyllostachys nigra Maj 2014
Phyllostachys nigra Maj 2014
Phyllostachys nigra 30/6 2014 - den breder sig ...
Phyllostachys nigra 30/6 2014 – den breder sig …

August 2015: Nu er den for stor!

Ak ja – man tror det er løgn, men nu er den så stor, at den meget snart vil ‘kollidere’ med de 2 kugleahorn jeg har sat som erstatning. Den har nok sat 50 nye stammer i år og de største er tæt på 4 meter høje. I løbet af året har jeg set vækst på over 30 cm. pr dag!.

Her er et snapshot af mit whiteboard hvor jeg flere gange om dagen har målt det kraftigste skud (bemærk at det dag/måned klokkeslet i første kolonne – altså tidspunkt på dagen er logget):

2015: 14 dages logning
2015: 14 dages logning

Til sidst opgave jeg at måle den pga. højde og konstant blæsevejr. Den højre halvdel viser vækst i en anden bambus – Stenbambus – som også viser en ret imponerende vækst.

Den er rigtig flot – men flyttes det skal den.

Phyllostachys Nigra, august 2015
Phyllostachys Nigra, august 2015

Jeg har forsøgsvist snuppet en ‘aflægger’ og blev noget overrasket da jeg så hvor spinkelt rodnettet var. Jeg havde forventet noget der var meget kraftigere (som de bambus der for år tilbage gik i blomst):

Bambus Phyllostachys Nigra aflægger
Bambus Phyllostachys Nigra aflægger

Fint – det tyder jo på at den bliver ret nem at flytte. Jeg plantede aflægger og gav den støtte med en ‘blomsterpind’ af armeret stål – den er perfekt til dette – og aflægger har det fint selv om det nok er lidt for tidligt at flytte den.

Sådan gik flytningen

I efteråret 2015 gravede jeg planten op og delte den i 4-5 større dele + nogle mindre. Den var noget sej at få op, men med en drænspade og noget kraftigt træ fik jeg den op af hullet. Det er næsten håbløst at dele den med drænspade – man smadrer mere end godt er. Det er næsten som at slå løs på et stykke viskelæder: Rod konstruktion er sej og fleksibel. En gammel kasseret fukssvans er faktisk ganske anvendelig til at dele klumpen – og bagefter er fukssvans naturligvis helt ubrugelig 😉

Klump_Delt_i_2_med_fukssvans

Nu (forår 2016) er jeg så i den situation at jeg har 4 stk. Black Nigra stående – og jeg har ingen anelse om hvordan de har det. Der er ikke mange blade tilbage – så det minder lidt om dengang jeg købte ‘moderplanten’. Der skal nok lige gå et par år inden de rigtigt kommer i gang.

Gamle stammer sætter nye blade!

De planter som kom ud af delingen så noget afpillede ud i maj måned: Kun ganske få stammer havde nogle vindblæste / slidte blade som var en smule grønne – og andre stammer var helt bare. I juni måned kan jeg så se at de gamle stammer (nogle af dem) begynder at sætte nye blade og de kedelige stammer begynder at ligne noget der faktisk er liv i. Det overrasker mig meget at dette er muligt – jeg havde indtryk af at al udvikling på stammer kun skete i en meget begrænset periode (få måneder) – men det gælder åbenbart ikke blade og sidevækst.

Gammel stamme sætter ny sidevækst og blade
Gammel stamme sætter ny sidevækst og blade

Nye skud sidst i august måned!

Normalt dukker de nye skud op i foråret – men en enkelt plante satte til min store overraskelse nye skud her i sensommeren 2017:

Du bør også besøge www.dendrologi.dk !

Når du nu er havnet på denne side og oven i købet er kommet her til bunden af siden bør du besøge dendrologi.dk – specielt hvis du overvejer at købe en eksotisk bambus til din have.

Der er en meget informativ side om bl.a Phyllostachys (Furebambus) bambus i det Danske klima hos dendrologi.dk . Meget af det jeg har undret mig over vedr. Nigra er besvaret her. Sært som bambus elskere alle (inkl. mig selv) synes at gå op i tykkelse, højde og antal skud … men det er jo også gode indikatorer på plantens trivsel – og dermed super interessant.

… og endelig bør du en dag besøge Peter Hansens have på Vestlolland

Næsten uanset hvor man bor er der langt til Vestlolland, men jeg synes bestemt at Peters have er turen værd. Skal du købe store bambus findes her en kapacitet på området.

Haven har en imponerende samling af planter og desuden plantesalg. Her kan bl.a. du se mange forskellige bambus, som ser ud til at trives rigtig fint. Lolland er ganske fladt, men haven er noget kuperet, så medbring fornuftigt fodtøj. Peter Hansen kender navne på alle de bambus han har i haven (og der er mange !) – og man bliver helt rundtosset af alle de Latinske navne, som virker helt naturlige for ham.

Afhængig af tidspunkt på året kan du købe bambus (og naturligvis meget andet) i potter. Medbring kontanter og en varevogn eller trailer (De store potter med bambus kan ikke være i en mindre personbil). Det koster 50,- kr. pr. person at besøge selve haven, men indgang til planteudsalg er naturligvis gratis. Se evt. mere på Peter Hansens egen hjemmeside.

Hvis det lige præcist er en Phyllostachys Nigra du ønsker er det nok en god ide at ringe inden du starter bilen. Jeg mener ikke den fandtes i haven da vi besøgte den.

Peter Hansen ved en af havens mange bambus (Dog ikke Phyllostachys Nigra)

Peter Hansen ved en af havens mange bambus (Dog ikke Phyllostachys Nigra)

Også Købelevhaven har en del bambus og er bestemt et besøg værd. Jeg så blandt andet disse bambusskud som var dukket op ved siden af en havestol – langt fra moderplanten:

Kraftige bambusskud (Ikke Phyllostachys Nigra) ved havestol
Kraftige bambusskud (Ikke Phyllostachys Nigra) ved havestol

Nu du alligevel er nede på de kanter kan du passende besøge Jørgen Lydolphs isbar i Nakskov – der fik vi en softice som vi  stadig taler om  😉

[su_divider top=”no” style=”dotted” size=”1″]

Reklamelinks: Denne artikel indeholder affiliate-links. Det betyder, at vi tjener en lille kommission, hvis du handler hos en webshop, vi henviser til. Det koster ikke ekstra for dig, og vi sætter stor pris på, når du handler via disse links, da det betyder, at vi kan blive ved med at skrive på hjemmesiden.

4 kommentarer til “Phyllostachys Nigra (“Black Bamboo”) bambus”

 1. Har du ikke rodbarrierer rundt om din nigara? Jeg har lige købt 10 stk Phyllostachys aureosulcata Spectabilis, og som jeg læser det, så skal der rodbarrierer rundt om, så de ikke breder sig ud over det hele. Men hvad er din erfaring ang. bredning?

  1. Hej Brian,

   Nej – jeg har (endnu?) ikke sat en rod-barriere op. Min Spectabilis er betydeligt mere aggressiv end Nigra. Efter 3-4 år satte den 3 ‘løbere’ ud, hver på ca. 1-2 meter, og den ene af disse løbere begavede mig her i sommeren 2019 med 10-15 fine store stammer. De står på en ret linie og ser ret imponerende ud 😉
   Planten er placeret i et højbed lavet af reglar. Bed er ca 20 cm. højt og jeg har endnu ikke set nogle løbere der har undsluppet bed – men jeg forventer det vil ske indenfor 1 til 2 år. Til den tid vil jeg måske placere en barriere, eller bare hugge løbere over med en økse. Nu må vi se hvordan det udvikler sig.
   Uanset hvad tror jeg du nok kommer til at vente 3-4 år før der rigtigt kommer gang i dem.
   Hvor købte du Spectabilis henne?

 2. Tusind tak for din fine beskrivelse af din bambus. Den har netop været med til at jeg lod min Phyllostachys nigra stå her i foråret, selvom den så meget død ud. Nu skyder den med små nye skud og det går stærkt.

  1. Hej Tina,

   Det glæder mig hvis jeg har bidraget til at din bambus overlever 😉 … den er bare så smuk når den bliver stor!

   mvh

   have-siden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top