Arbejdsbuk af reglar

Lav en arbejdsbuk af reglar

Man kan købe arbejdsbukke allevegne til en meget billig penge – så umiddelbart kan det næsten ikke svare sig at lave en selv. Imidlertid er disse bukke typisk noget ‘letvægts folde ud noget’  som har tendens til at stå og rasle når det blæser – og måske klapper de sammen eller vælter når man trækker f.eks. en tung plade hen over dem. Jeg har selv sådan nogle stående – og jeg bruger dem aldrig !

I stedet for bruger jeg energi på at slæbe de halvtunge bukke lavet af reglar frem til arbejdsstedet – de fungerer simpelthen langt bedre !

Denne buk bliver lavet af 2 stk. reglar på 1 meter og 4 stk reglar på 60 cm – og godt 20 skruer (5 mm tykke,  80 til 100 mm lange). Check din rodekasse – måske behøver du ikke engang køre ned i tømmerhandelen.

Du kan naturligvis selv ændre mål hvis du synes bukkens højde eller længde ikke lige passer til dit behov.

Note: Almindelige taglægter (38 * 73 mm) kan faktisk også anvendes til samme formål. Bukke bliver knap så robust, men kan fint anvendes til f.eks. et plantebord. Se billede nederst på siden.

Save i smig … ja, men bare rolig …

Jeps – jeg saver de 4 ben i smig på 15 grader – men hvis du har et problem med dette, kan du bare springe dette trin over. Det gør på ingen måde bukken svagere eller ringere !

Jeg saver i smig for at endeflader på ben (top og bund) er vandrette. I bukkens top vil bens endeflader være i samme plan som top af overligger, og i bund vil hele endefladen ligge an mod det underlag bukken er placeret på. Det ser godt ud !

I nogle situationer vil det måske ligefrem være en fordel at ben ikke er savet i smig (f.eks. hvis arbejdsbuk skal anvendes på en græsplæne).

 

Bor hul i ben før du skruer dem fast !

Jeg vil varmt anbefale at du borer for med et 5 mm. bor inden du skal skrue ben fast til overligger. Vi er så tæt på bens endeflade med i det mindste 2 skruer at reglar sandsynligvis vil revne hvis du tvinger skruer i uden forboring.

 

Placer ben yderligt på overligger !

Jo tætteres ben er på overliggers endeflader, jo mere stabil bliver arbejdsbuk i forhold til tung last yderligt på overligger (f.eks. en tung krydsfinerplade på højkant). Derfor skal ben rykkes så langt ud mod overliggerens ender som muligt – dog ikke så langt ud at det er et problem at fastgøre skruer i overligger.

 

De 8 trin til en færdig buk

  1. Sav 2 stk. reglar på hver 1 meter
  2. Skru de 2 stykker sammen med 4-6 stk. 100 mm. skruer  (lav et ‘T’ som udgør ‘overligger’, midte over midte)
  3. Sav de 4 ben på hver 60 cm.
  4. Eventuelt skærer du de 4 ben i smig (Sæt en streg 10 mm fra ende af ben og sav i smig med 15 grader)
  5. På overligger afmærkes hvor ben skal sidde (placeres yderligt på overligger)
  6. Eventuelt monterer du et midlertidigt støttebræt på overligger –  lige ved siden af hvor ben skal sidde (Det gør montering af ben nemmere)
  7. Læg overligger med toppen ned på et plan / arbejdsbord
  8. Hold benet hen mod overligger, lad ben støtte på arbejdsbord (og evt. støttebræt) og skru ben fast med 4 skruer (Start med de 2 skruer nærmest bukkens top).

Trin 8 er nok det vanskeligste at udføre. Prøv evt. at overtale konen til at give en hånd, hvis det kniber med at holde og bore/skrue samtidigt !

Hvis du undrer over de 15 grader og måske kan huske lidt geometri, er det noget med dimension på reglar (4,5 cm. og 9,5 cm),  Når overligger sættes sammen af 2 reglar kan det trænede øje spotte en retvinklet trekant hvor kateter er 2,5 og 9,5 cm – og når kateter er kendt er det noget med tangens … 😉

 

Denne buk er, som du kan se, meget enkel at fremstille og en fagmand vil sikkert kunne påpege nogle svagheder ved konstruktionen. Til gengæld er den ret hurtig at fremstille selv for ikke fagfolk – og efter min erfaring er den rigeligt robust og stabil til de fleste opgaver (jeg har selv brugt dem i flere år).

 

Råvarer til fremstilling af en arbejdsbuk
Råvarer til fremstilling af en arbejdsbuk
Overligger til arbejdsbuk samles af 2 reglar. Midte over midte
Overligger til arbejdsbuk samles af 2 reglar. Midte over midte
Overligger til arbejdsbuk med monteret støttebræt
Overligger til arbejdsbuk med monteret støttebræt
Ben til arbejdsbuk mærkes for savning i smig. Streg 10 mm. fra endeflade
Ben til arbejdsbuk mærkes for savning i smig. Streg 10 mm. fra endeflade
Ben til arbejdsbuk efter savning i 15 grader smig
Ben til arbejdsbuk efter savning i 15 grader smig
Kap gearingssav indstilles til 15 grader smig
Kap gearingssav indstilles til 15 grader smig
Ben til arbejdsbuk fastgøres efter forboring
Ben til arbejdsbuk fastgøres efter forboring
Færdig arbejdsbuk med støttebrædder
Færdig arbejdsbuk med støttebrædder
Færdig arbejdsbuk lavet af reglar
Færdig arbejdsbuk lavet af reglar

Sjupti – det var da nemt  … ikke sandt 😉

Som regel har man brug for 2 bukke – så hvorfor ikke gentage successen og lave 1 mere ?

2 arbejdsbukke af reglar
2 arbejdsbukke af reglar

Forsyn buk med løst sæde / topbræt

Hvis man skal op at stå på buk er det noget af en balanceakt, og hvis man gerne vil sidde på den, bidder den lidt i bagdelen.

En hurtig løsning er at skrue et par reglar på et kraftigt bræt og blot lægge toppen løst på buk. Jeg har 3 bukke og et enkelt løst sæde jeg finder frem når der er behov.

Løst sæde på buk (spærtræ + reglar)
Løst sæde på buk (spærtræ + reglar)

 

Løst sæde på buk (spærtræ + reglar)
Løst sæde på buk (spærtræ + reglar)

Bukke af taglægter

Jeg har yderligere – efter samme princip – lavet et par bukke af taglægter (38 * 73 mm) og nogle 80 mm. skruer. Bukke skulle anvendes til at forholdsvist højt plantebord – og det fungerer helt perfekt.

2015-10-03_Bukke_af_laegter
Bukke lavet af taglægter

1 kommentar til “Arbejdsbuk af reglar”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top