Dyrkning af agurkeplanter indendørs

Dyrkning af agurkeplanter er aldrig rigtig noget denne familie har gjort sig i – hverken på friland, i drivhus eller indenfor.

Min erfaring når det kommer til at dyrke og ikke bare spise agurker, er derfor godt og vel nul.

Det var derfor lidt af et sats, da jeg købte en skoleagurk i Rema 1000 sidst på sommeren i år. Jeg tog den mindste blandt alle agurkeplanter, da det var den der så mindst sørgelig ud, og jeg havde på ingen måde nogle forventninger til hvordan det skulle gå. Jeg blev heldigvis positivt overrasket.

skoleagurk

Dyrkning af agurkeplante i lejlighed

Agurkeplanten vokser op af en IKEA rumdeler, ud til et stort sydvestvendt vinduesparti. Opbindingen er mere sjælden end det er kønt, men det er funktionelt til en lejlighed. Den er bundet op med samme trick som der her bruges til opbinding af tomater, og det fungerer særdeles godt. Selve agurken hænger således på ledningen, og overbelaster ikke resten af agurkeplanten der er noget spinkel i det.

Havde jeg købt den tidligere, havde jeg nok placeret agurkeplanten på altanen, men det vurderede jeg var for sent på sæsonen. Så nu dyrker jeg altså agurkeplanter indendørs, og indtil videre er det gået godt, og der er et styks skoleagurk in the making.

Jeg skulle hilse og sige, at den vokser vanvittigt hurtigt, bladene er enormt store og den vil meget gerne kravle og holde sig selv fast i snor eller lignende. Jeg har måtte beskære den hårdt, og formentlig ikke specielt hensigtsmæssigt da min viden omkring agurkeplanter er temmelig mangelfuld. Jeg er overbevist om den kunne få en vanvittig højde, hvis ikke man begrænsede den. Derudover er det alt på denne agurkeplanter som stikker; både stamme, blade og agurken i sig selv.

agurkeplanter indendørs

 

Agurkeplanter & sygdomme

I løbet af det seneste stykke tid er de ellers store grønne, fine blade på agurkeplanten blevet gullige/hvide og visnet. Jeg kan læse mig til, at der er tale om væksthusspindemider der suger bladsaften fra bladene og dermed gør dem gullige hvorefter de visner.

Jeg forsøgte mig med at bekæmpe spindemiderne ved at klippe blade af, men til sidst måtte jeg ende med at smide hele planten ud. Det var en mission impossible, og det var ikke noget jeg ønskede der skulle sprede sig til flere af mine planter indendørs (hvilket det desværre endte med at gøre alligevel).

 

En succesfuld agurk

Alt i alt må mit agurkeventyr dog siges, overordnet at have været en positiv oplevelse, hvis man ser det ud fra det perspektiv, at jeg slet ikke troede det var muligt at dyrke agurker indenfor. Jeg tog fejl! Jeg plukkede agurken til spisning, og den var særdeles smagfuld i forhold til de agurker man køber i supermarkedet. Jeg har dog ingen intentioner om at gentage “succesen” eftersom resterne af spindemiderne fra denne plante har dræbt alle mine andre planter der har stået samme sted. 😉

 

2 kommentarer til “Dyrkning af agurkeplanter indendørs”

 1. Bianca Lee Thomasen

  Hej, lad min lige starte med at sige at jeg er helt vild med denne side! Jeg er flyttet fra en lejlighed med en lille have til en lejlighed uden altan eller noget som helst?! Så nu foregår al dyrkning i min stue… I og med jeg er helt ny og jeg synes at siden eller er nyttig, kunne jeg mangle lidt info om hvor store potter, du har puttet planterne i og sådan?
  Hav et dejligt forår!

  1. Have aspiranten

   Hej Bianca
   Tak for de søde ord, vi er glade for du finder den brugbar! Jeg har selv lige foretaget samme flytning, så jeg kender til din problematik. Hvor store potter du har brug for afhænger af, hvilken plante og sort du dyrker. Men en hovedregel er, at du ikke skal starte med at komme en plante i en alt for stor potte, for så kan “rødderne fare vild”. Du kommer derfor ikke uden om nogle ompotninger, hvilket er lidt noget gris på stuegulvet skulle jeg hilse og sige, ha ha 😉 Start med en potte du synes passer godt til plantens størrelse, og så snart rødderne begynder at titte ud af bunden kan du overveje at ompotte til noget større. Håber det hjælper!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top