Ærteblomster i haven

Det ene år lavede vi et højbed i sten, udelukkende med det formål, at jeg kunne få lov til at så blomster deri. Jeg havde modtaget et brev med ærteblomster-frø fra havemagasinet Isabellas, og dem var jeg meget ivrig efter at så, da jeg havde set præcis hvor flotte de kunne være under en tur til Gavnø slot.

 

Ærteblomster på Gavnø Slot

Første gang jeg sådan rigtig bemærkede ærteblomster var nemlig på Gavnø slot, hvor de havde dem omkring deres krydderurteområde. Her voksede de noget så yndigt op af et hegn af bambuspinde, og farverne var intet mindre end vidunderlige, som man kan se herunder. Et farvehav i forskellige nuancer af rød, lilla, lyserød og hvid. Bierne summede lystigt omkring de smukke ærteblomster, og der var små insekter overalt. De er bare så simple, og så skønne – så det var naturligvis helt oplagt at så ærteblomster selv.

 

At så ærteblomster i haven

Højbedet vi byggede er placeret et smule utaknemmeligt sted i haven, hvor der stort set altid står en strid storm af vind fra havet, og de første par uger af ærteblomsternes liv i højbedet tog vinden også lidt hårdt på dem. De blev lidt gullige og kedelige at se på, men da de først fik ordentlig gang i rodnettet og sat en gren rundt om en bambuspind fik de det straks bedre. Men for at skåne ærteblomsterne mest muligt, blev de sået i potter først, for efterfølgende at blive sat ud i højbedet. De var nok omkring 5-10 cm høje da de blev sat ud, og her havde de også behov for det, fordi de skal have noget at klatre op af.

For at undgå at det skulle blive kattenes favorit toilet placerede vi hønsenet over højbedet, og det blev først fjernet da sæsonen var slut og blomsterne visne.

Her er ærteblomsterne sat ud i højbedet, de fik en smule garn bundet omkring sig, så de kunne vokse op af bambuspindene.

 

Efter lidt tid begynder de at gribe fat i alt omkring dem – inklusiv andre blomster. Jeg måtte ud i løbet af sæsonen og rent faktisk fjerne nogle af ærteblomsterne, for de ikke skulle dominere blomsterbedet fuldstændig – der var nemlig også andre sommerblomster sået deri.

 

 

Forskellige farver ærteblomster

De spæde små ærteblomster udviklede sig til et blomsterhav fyldt med de skønneste farver. Der var alt lige fra de klassiske pigefarver (lyserød, lilla og hvid) til de mørkere og mere intense farver såsom mørkerød og bordeaux som man kan se på billederne herunder. Alt i alt, en virkelig vidunderlig kombination af farver, i ét bed!

Her ses de mørke ærteblomster, sammen med en rød valmue. Der var flere nuance af rød, helt fra den mørke bordeaux til postkasserød og en kraftig pink.

 

Ærteblomster i nuancer af lilla, lyserød og blå.

 

Køb ærteblomster på nettet

Frøposer med ærteblomster er stort set altid til at finde i supermarkeder når det er forår/sommer, men er man på udkig efter en særlig sort eller måske en flerårig variant, så kan det betale sig at købe dem andetsteds. Du kan f.eks. tage et kig på Plantetorvet hvor de har et lille sortiment af flerårige ærteblomster her.

Alt i alt er det fantastisk nemt at holde ærteblomster, og de vil pynte i enhver have med deres flotte farve varianter. Det kan varmt anbefales herfra!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.