Hjemmelavet æblegele med ingefær & kanel

Hvad skal man gøre, når man sidst på sæsonen har et hav af nedfaldsæbler, som ikke er oplagte at spise direkte? Hjemmelavet æblegele kan være én af mulighederne.

 

Hvornår laver man æblegele?

I princippet kan man jo lave hjemmelavet æblegele når som helst på året, hvis bare man køber æbler i det lokale supermarked. Men hvis man vil bruge ens egen æblehøst, så er sensommeren oplagt. Du kan lave din æblegele på umodne såvel som modne æbler. De umodne æbler indeholder naturligt mere pektin, og det betyder at du enten ikke behøver at putte melatin i, eller at du kan nøjes med mindre. Vi lavede denne portion æblegele midt i oktober fra egne Filippa nedfaldsæbler, så her var der altså tale om særdeles modne æbler, og derfor måtte vi bruge halvanden brev melatin.

Næste år bliver det interessant at prøve og lave æblegele med andre æblesorter som f.eks. vores Ingrid Marie æbler. Du kan ligeledes bruge hvad end du har af æblesorter som f.eks. pigeon æbler, paradisæbler, madæbler og lignende.

Vi var en smut på Frilandsmuseet og fik købt bogen “Kom det på glas” i den lille souvenir butik, med nogle særdeles lækre opskrifter på relish, syltetøj og chutney. Heri fandt vi opskriften på æblegele med kanel og ingefær som skulle afprøves, og til det formål blev der købt en Funktion saftkoger fra Gryde guruen. Du kan også lave din æblegele på den klassiske måde med en syltegryde.

 

æblegele opskrift

Vær kreativ med ingredienserne

På samme måde som med de syltede rødbeder, så kan du i denne opskrift være kreativ med ingredienserne. I denne portion æblegele puttede vi som sagt ingefær og kanel i. Vi overvejede også at komme chili i, og du kunne være kreativ med citron, lakrids, mynte, timian, vanille osv.

Vi var overrasket over, hvor nem en opskrift det egentlig er. Det tager lidt tid at lave, men saftblandingen passer sig selv langt hen af vejen, og du skal blot røre rundt. Det kunne ikke være bedre!

Vi har efterfølgende prøvet at lave en portion uden andre ingredienser end sukker og æble – og det blev lidt for tamt i både smag og udseende. Endvidere blev det for tyndt. Vi gav det et hurtigt opkog med en lille kanelstang (den giver både smag og farve !) og en finthakket middelstærk rød chili (og til sidst en smule melatin) – og det var en success !

CategoryTilbehørDifficultyIntermediate

Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time2 hrsTotal Time2 hrs 15 mins

Ingredienser
 10 l æbler (giver 1,8 L æblesaft på en times kogning)
 5 cm frisk ingefær skåret i små stykker
 500 g hvid sukker for hver 6 dl saft (vi brugte ca. halvandet kilo)
 1 skive økologisk citron der koger med i vandet
 1 pose med kanelstænger eller ca. 20 cm kanelstang brækket i stykker
 1-2 tsk. Atamon til æblegele blandingen og Atamon til at skylle geleglas med
 Pektin/Melatin geleringsmiddel (Få mere info hos Tørsleff) - dosering står på pakken

Fremgangsmåde
1

Fyld den nederste del af saftkogeren op med 3 L vand og kom en skive citron i

2

Skær æblerne i stykker, kom dem i toppen af saftkogeren med skræl og kernehus

3

Start saftkogeren, lad den køre i en times tid eller indtil æblerne er blevet til mos

4

Mål eller vej den færdig producerede væskemængde og tilpas det til den korrekte mængde sukker

5

Mål eller vej den færdig producerede væskemængde og tilpas det til den korrekte mængde sukker

6

Kom sukker og æblesaften i en gryde og bring blandingen langsomt i kog indtil sukkeret er opløst

7

Kom fintsnittet ingefær samt en kanelstang i

8

Lad æblesaften spilkoge i 10 minutter (i følge opskriften), vi brugte væsentlig længere tid men det afhænger af om det er modne eller umodne æbler, og om du bruger melatin eller ej

9

Lav rynketesten på din æblegele: frys et par tallerkener ned, tag en op, kom en spiseskefuld af blandingen på den kolde tallerken, stil den i køleskabet i 5 min, og brug fingeren eller en ske til at røre i blandingen med. Hvis det rynker er det færdigt – du er ikke i tvivl når det sker! Hvis du anvender modne æbler skal du sandsynligvis komme ekstra melatin i, da din gele ellers ikke bliver stiv.

10

Hæld 1-2 hættefuld eller tsk. atamon i blandingen.

11

Skyl geleglas med atamon og kom en stump kanelstang i hvert glas

12

Hæld æblegelen på glas (gerne små hvis du har sådanne), sæt et tætsluttende låg på og lad dem køle af.

Ingredients

Ingredienser
 10 l æbler (giver 1,8 L æblesaft på en times kogning)
 5 cm frisk ingefær skåret i små stykker
 500 g hvid sukker for hver 6 dl saft (vi brugte ca. halvandet kilo)
 1 skive økologisk citron der koger med i vandet
 1 pose med kanelstænger eller ca. 20 cm kanelstang brækket i stykker
 1-2 tsk. Atamon til æblegele blandingen og Atamon til at skylle geleglas med
 Pektin/Melatin geleringsmiddel (Få mere info hos Tørsleff) - dosering står på pakken

Directions

Fremgangsmåde
1

Fyld den nederste del af saftkogeren op med 3 L vand og kom en skive citron i

2

Skær æblerne i stykker, kom dem i toppen af saftkogeren med skræl og kernehus

3

Start saftkogeren, lad den køre i en times tid eller indtil æblerne er blevet til mos

4

Mål eller vej den færdig producerede væskemængde og tilpas det til den korrekte mængde sukker

5

Mål eller vej den færdig producerede væskemængde og tilpas det til den korrekte mængde sukker

6

Kom sukker og æblesaften i en gryde og bring blandingen langsomt i kog indtil sukkeret er opløst

7

Kom fintsnittet ingefær samt en kanelstang i

8

Lad æblesaften spilkoge i 10 minutter (i følge opskriften), vi brugte væsentlig længere tid men det afhænger af om det er modne eller umodne æbler, og om du bruger melatin eller ej

9

Lav rynketesten på din æblegele: frys et par tallerkener ned, tag en op, kom en spiseskefuld af blandingen på den kolde tallerken, stil den i køleskabet i 5 min, og brug fingeren eller en ske til at røre i blandingen med. Hvis det rynker er det færdigt – du er ikke i tvivl når det sker! Hvis du anvender modne æbler skal du sandsynligvis komme ekstra melatin i, da din gele ellers ikke bliver stiv.

10

Hæld 1-2 hættefuld eller tsk. atamon i blandingen.

11

Skyl geleglas med atamon og kom en stump kanelstang i hvert glas

12

Hæld æblegelen på glas (gerne små hvis du har sådanne), sæt et tætsluttende låg på og lad dem køle af.

Æblegele

Noter

Bemærk, at denne æblegele opskrift tager udgangspunkt i, at du bruger en saftkoger til at lave din æblesaft.

Når du har din færdige æblegele på glas, kan du opbevare dem i et skab. De behøver ikke stå på køl. I følge opskriftbogen kan de holde sig i op til 1 år. Du kan bl.a. bruge æblegele til en ostemad, det er et hit her i huset.

hjemmelavet æblegele
Æblestykker i saftkoger og færdig æblesaft til æblegele

 

saftkoger fra funktion
Funktion Saftkoger
æblesaft i saftkoger
Udkogte æbler
æblegele saftkoger
Ren æblesaft fra saftkogeren
æblegele med ingefær
(Semi) Finthakket ingefær
ingefær i æblegele
Æblesaft med ingefær
æblegele på glas
Æblesaft med kanelstang
æblegele med saftkoger
Færdig æblegele på glas

 

(Visited 155 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *