Tips til at vanding af stueplanter

Jeg læste for nylig, at der ikke er nogen der er født med grønne fingre, men at det handler om viden. Og hvor end jeg gerne ville bryste mig af at være blevet født med en særlig evne til at passe planter, så må jeg jo nok erkende at det ikke er sandt.

For i bund og grund handler det om kendskab til de planter man holder, og hvor godt man evner at genskabe deres naturlige miljø. Et sted man med fordel kan starte undervisningen, er ved vanding – en essentiel del af det at have planter, og et sted hvor mange grønne liv er gået tabt.

Alle de stueplanter vi har, nedstammer – ikke så overraskende – fra vilde planter fundet i naturen. For at få dem til at trives må man altså forsøge at skabe de samme rammer, og i dette tilfælde, deres naturlige vanding. Det mest oplagte eksempel er nok kaktusser og deres tørkeperioder. De fleste stueplanter har ikke lige så “ekstreme” behov som kaktusser, men derfor skal man ikke tillægge deres vandingsbehov mindre betydning.

Hvor ofte skal man vande, og hvor meget? Er to spørgsmål vi modtager rigtig ofte her på siden, og hvor end vi gerne ville give et universelt svar og præcise millimetermål, så er det desværre ikke muligt. Der er mange faktorer der spiller ind når det kommer til hvor meget man skal vande sin plante, og her er både temperatur og luftfugtighed af afgørende betydning. Med det sagt, så er der selvfølgelig nogle tips og tricks vi gerne vil give med på vejen – for man skal jo starte et sted!

 

Tips til vanding af stueplanter

[su_list icon=”icon: pagelines” icon_color=”#3a6b3e”]

  • Overvanding er en hyppig dødsårsag når det kommer til plantepasning, så pas på! Overvanding kan undgås ved:
    • Altid at have en potte med hul i, så vandet kan løbe ud
    • Komme Lecakugler, potteskår, sten eller lignede i bunden af potten, så rødderne ikke dør af iltmangel hvis vandet ikke kan komme ud
    • Blande grus/sand i jordblandingen – bare vær obs på, at du så skal vande oftere
    • Atid sørg for at checke, om der er vand i underskålen/potten efter vanding – i så fald skal det hældes ud.
  • Når du planter direkte i en porøs lerpotte (altså ikke glaseret) bør du, før du kommer jord i, lade potten ligge i vand i en times tid. Ellers suger leret fugten fra jorden, og det kan skade planten
  • Vand gerne med vand af stuetemperatur
  • Ikke alle planter kan lide kalkholdig jord, så nogle planter, såsom Kaffetræet, skal stå i kalkfattig jord (bland jord med tørvemuld, og vand om muligt med afkalket vand)
  • Vand hellere helt igennem, end at sjatvande i ny og næ
  • Det er ikke af stor betydning om man vander oppefra eller nedefra, hvis man vander igennem, men det kan være nemmere at styre hvis man lader planten suge vandet selv. Jeg bruger f.eks. en gammel bradepande til formålet.
  • Hvis alt vandet hurtigt suges op har planten behov for mere

[/su_list]

Ofte stillede spørgsmål om vanding

  1. Min plante er klasket HELT sammen, kan den reddes?

Svaret til dette spørgsmål afhænger dels af hvilken plante der er tale om. Nogle sorter tåler f.eks. slet ikke udtørring, hvor det med andre sorter handler mere om hvor slem en udtørring det er. Man kan dog altid gøre et hæderligt forsøg på at redde planten! Jeg har ikke så få gange reddet en plante fra tørkedøden, og det er fascinerende at se, hvordan en plante kan kvikke op, efter at have hængt gevaldigt med næbet.

Er du havnet i denne situation, så er det bedste du kan gøre at:

[su_list icon=”icon: pagelines” icon_color=”#3a6b3e”]

  • Sætte planten i en balje med vand i en halv times tid (eller mere), og lade den suge så meget vand den har brug for
  • Holde den væk fra direkte sol og varme, indtil den er kvikket op
  • Holde øje med den i de efterfølgende dage, om den skulle have behov for mere vand

[/su_list]

A post shared by @sproutandharvest on

Små planter i små potter er søde, det ved vi! Se selv billedet af tommelfingerstørrelse kaktusser herover.

Men det er altså også svært at holde disse planter glade, fordi jord i små krukker, og særligt porøse lerkrukker, lynhurtigt tørrer ud. Så det kan også være du skal overveje at potte nogle af dine planter om, hvis udtørring sker for hurtigt og for ofte.

 

2)  Jeg ved ikke hvornår jeg skal vande planten?

Du er ikke den eneste. Hvor ofte man skal være kan være utrolig svært at vurdere, særligt fordi en plante kan være helt våd i bunden men tør i det øverste jordlag.

Hvis du ikke føler du har god nok fornemmelse for hvornår du skal vande dine planter, og en pegefinger i jorden ikke giver dig en god nok indikator, så vil vi anbefale dig at købe en fugtighedsmåler. Det er et billigt lille redskab du stikker i jorden, og så viser den hvor fugtig jorden er på en skala. Super smart og enkelt! Læs mere om fugtighedsmåleren i dette indlæg.

 

3) Jeg har overvandet min plante, hvad gør jeg?

Er jorden i din potte sjaskvåd er der kun en ting du kan gøre, og det er at få suget fugten ud så hurtigt som muligt. At ompotte til ny, tør jord kan være en anelse upraktisk, så et andet trick er at stille potterne på et flere lag avispapir og lade papiret suge fugten.

 

 

Har du et spørgsmål til vanding, eller ligger du inde med et godt tip? Så skriv gerne en kommentar herunder.

 

9 kommentarer til “Tips til at vanding af stueplanter”

  1. Hej.

    Jeg står og skal til snart at omplante mine planter. Jeg plejer for det meste at vande nedefra, og r derfor i tvivl om jeg burde bruge lecakugler i bunden, eller om de bare ville gøre det svært for planten at suge vandet op.

  2. Pernille Scheuer

    Stueplanter der ikke har været vandet længe, og som lugter kraftigt af jord ved vanding. Hvad kan man gøre ved jordlugten?

  3. Kurt Dalsgaard Sørensen

    Jeg har arter af Begonia (maculata og bowera) Er det overvanding når de taber ellers tilsyneladende friske blade?

  4. Jane Vestrup

    Hej
    Jeg har det til, at hvis planten ikke vejer ret meget når jeg taget den op af skjuleren, så mangler den vand. Det kan man nok ikke bruge til alle planter, men et den er en god indikator på om jorden er tør halvtør eller helt tør. Men ellers daffer jeg du et med min fugtighedsmåler.
    Vh Jane

  5. Hej, vi er i tvivl om vanding af vore udendørs planter !
    Planterne trives ikke rigtig godt, og undrer om der kan være sammenhæng med vanding af afkalket vand !
    Der er tale om et BWT anlæg der afkalker via salt !

    Med venlig hilsen
    Lissi

    1. Et blødgøringsanlæg der bruger salt, virker ved at erstatte calcium og magnesium med natrium, som kun meget få planter tåler.
      Blødgøringsanlæg, der er baseret på omvendt osmose, kan anvendes.

  6. Hej. Jeg har en stor plante som jeg har fået i gave og aner ikke hvad den hedder. Den er ved at dø hen og jeg aner ikke hvad jeg skal/kan gøre for at holde den i live. Håber i vil hjælpe og jeg kan sende jer et billede.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top