Hvordan kan man rense fliser og belægningssten for ‘flisepest’ ?

Hvis du har hus og have, har du sandsynligvis også en terrasse og flisegange af beton sten. I givet fald har du med stor sandsynlighed det samme ‘problem’ som jeg har: Fliser bliver belagt med ‘et eller andet’ .

Det er måske noget overdrevet at kalde det et problem, men det er da en ting der irriterer mig så meget, at jeg har besluttet mig for at skrive dette indlæg – og jeg håber med tiden at have samlet så meget information / erfaring at overskriften kan rettes til ‘Sådan renser du dine fliser!’.

Her i det sene efterår blev jeg opmærksom på at det faktisk er et større problem!. Belægningssten med denne belægning bliver glatte når de er våde. Det har jeg aldrig tænkt over tidligere, men jeg faldt faktisk fordi min træsko gled ‘i svinget’. Av for den –  det er jo glat som en skøjtebane  – nu er der dømt krig til foråret  !

Uanset hvad der måtte have lagt sig oven på fliser, er jeg ikke i tvivl om at jeg kan rense belægningssten ved hjælp af en stiv kost, grus eller sand og en god del manuelt arbejde – men sand og grus på flisearealer hvor man færdes til daglig synes jeg ikke er så tiltalende. En højtryksrenser kunne måske også gøre underværker, men sådan en har jeg ikke (og ønsker det heller ikke), og den skulle angiveligt også gøre fliser mere porøse og dermed mere modtagelige for problemet.

Så vidt jeg kan finde ud af, er det “Lav” (Lichen) der ligger på flisens højre del (nogle kalder det flisepest):

Lav på belægningssten
Lav på belægningssten

Årsagen til at noget af flisen er fri for lav, er at der i en periode har stået en blomsterkrukke:

Fliser med belægning af lav
Fliser med belægning af lav

Vi flytter ganske meget rundt på terrassen, så sådan nogle pletter har vi en del af – og det er jo i virkeligheden den helt enkle og vel også upraktiske løsning: Dæk overfladen til så der ikke kommer lys til fliserne i en periode på nogle måneder – så er fliserne som nye når du fjerner afdækningen. Jeg har set det mange gange – og der går flere år før man igen har problemet.

Disse fliser er nogle meget gamle 25*50 cm fliser som vi har arvet fra et lejlighedskompleks, og flisernes overflade ser forholdsvist porøs ud i forhold til nyere fliser, og netop porøse overflader skulle være ideelt for lav.

Plante-doktor har et interessant indlæg om lav / lichen her. Godt nok (desværre ?) synes doktoren at være ret begejstret for lav, og han beskriver desværre ikke rigtigt hvordan man får lav til at mistrives på beton.

Det kunne være fint med noget ‘harmløst’ kemi man bare kunne hælde ud over fliserne og så vente på at en regnbyge vasker det hele væk.

Jeg har prøvet følgende:

Rodalon (Til udendørs brug):

Jeg har tidligere haft stor success med at rense algevækst (ikke lav) på min trappe af belægningssten med Rodalon – og det har jeg naturligvis prøvet. En kraftig blanding med Rodalon til udendørs brug, blev en lidt lun eftermiddag i Oktober hældt ud over et begrænset område, hvorefter jeg lod det være til næste dag. Det havde overhovedet ingen effekt !

Hornum Flisepest RENS:

Det ser ud til at fungere !

Jeg udvalgte et par fliser som i nogen grad var bevokset med flisepest, vandede dem og hældte lidt ufortyndet rensemiddel (det bør faktisk fortyndes 1/1) og skrubbede let med en skurebørste. Så snart skurebørsten har skrubbet lidt (og kun lidt !) dannes der noget øllebrød-farvet skum hvor skurebørsten har været. Hvis man gør det samme på en helt ny flise dannes der også skum, men det er helt hvidt – så øllebrødsfarven må være tegn på at algevæksten slipper flisen. Jeg har naturligvis også prøvet at skrubbe på en ‘pest-plaget’ flise med samme skurebørste uden rense-middel – det har ingen effekt overhovedet (med mindre man er meeeeget flittig).

Betonflise under rensning
Betonflise med flisepest. Før / Under / Efter behandling med Hornum Flisepest RENS

Det er jo helt tydeligt at dette har en voldsom effekt på lav !.

Ren flise / hvidt skum fra Hornum Flisepest RENS
Ren flise / hvidt skum fra Hornum Flisepest RENS

 

RBR Flise efter rensning med Hornum Flisepest RENS
RBR Flise efter rensning med Hornum Flisepest RENS

Jeg har ingen mening om hvor vidt Hornum flisepest RENS er godt / skidt for miljøet eller andet. Døm selv ud fra etiket på dunken:

 

Hornum Flisepest RENS - Etiket
Hornum Flisepest RENS – Etiket

Jeg synes ovenstående ser så interessant ud at jeg har tænkt mig at forsøge på et meget større område. Dette skal naturligvis ske med en stiv kost og den rigtige fortynding af rensemiddel. Jeg brugte meget lidt energi på at skure med skurebørste – så jeg føler mig ret overbevist om at den stive kost snildt kan gøre det fornødne uden at jeg skal knokle alt for meget.

Jeg købte dette rensemiddel i Bauhaus og jeg mener at have set det flere steder – så det bør være til at finde, hvis du selv har lyst til at prøve.

Andre produkter

Læs min test af Flise Rens fra Borup Kemi her

StarPower vil jeg overveje at teste.

Men det er da mystisk …

Jeg har en god del gamle fliser som vi har købt billigt fra en boligblok der fik renoveret. De har ligget på min matrikel i mindst 15 år – og sikkert endnu længere tid ved boligblokken. Dvs. fliser er nok 30-50 år gamle.

Nogle af disse fliser ser ud som nye på trods af de aldrig er blevet renset for flisepest.

 

Betonfliser som aldrig er renset for flisepest - stor forskel
Betonfliser som aldrig er renset for flisepest – stor forskel

 

Området har aldrig været dækket af noget som kunne danne den plet / det mønster som er aftegnet og fliser har i deres levetid været flyttet flere gange – så jeg tror ikke man kan koble det sammen med forskelle ved den oprindelige fremstillingsproces.

Det er et ret befærdet område, men som man kan se i bunden af billedet stopper det rene område pludselig – og det er lige præcist her trafikken er størst (tæt på terrasse dør).

 

(Visited 4.577 times, 1 visits today)

10 Comments

 1. Dan 15. april 2018 at 22:10

  Det vil aldrig holde særligt længe. Grundet at du ikke kommer helt i bund, det er kun overfladisk. Taler af erfaring da jeg arbejder for (red:et firma i danmark) Man skal rense det helt i bund med højtryk og så efterfølgende algebehandle for at være sikker på at komme i bund, til sidst imprægneres for at holde det pænt mange år frem

  Reply
  1. Gunner 16. maj 2018 at 8:48

   Lyder rigtigt, men hvilken imprægneringsvædske?

   Reply
 2. Susanne Jakobsen 3. april 2017 at 15:49

  Kan man ikke (hvis der er et forholdsmæssigt lille areal) lægge en pressening over om vinteren?

  Reply
  1. admin 3. april 2017 at 19:16

   Jo – det er jeg ret sikker på vil fungere!!

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 3. Bodil Deleuran 1. april 2017 at 10:56

  Jeg har en hæk af taksbuske der omkranser min terasse. Tager disse skade af fliserensen når det efterfølgende skylles af eller det bliver regnvejr. Takshæk Ken har været ret dyr, så den er ikke så nem at erstatte

  Reply
 4. Kim Sørensen 26. oktober 2016 at 11:16

  Jeg har prøvet et nyt produkt, der skulle være miljøvenligt. Det ser ud til at virke efter hensigten, her efter 1 år er der stadig ikke kommet hverken alger eller misfarvninger på fliserne igen. det er utroligt nemt at arbejde med og forholdsvist billigt. http://www.bollerupjensen.dk/produkter/flisebehandling

  Reply
  1. admin 26. oktober 2016 at 18:04

   Hej Kim,

   Tak for din kommentar – det tror jeg jeg vil prøve til foråret!!

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 5. Tina Erkeby 22. juli 2016 at 1:02

  Jeg har renset fliser i dag!
  Men de forblev rødlige (skumfarven), efter 2 gange skrup med fliserens. De startede som grå! Og den rødlige farve er jeg bestemt ikke tilfreds med.
  Nogle forslag til, hvordan jeg får mine grå fliser tilbage?

  Reply
  1. admin 22. juli 2016 at 14:04

   Hej Tina,

   Det lyder sært – og umiddelbart har jeg ingen forslag til hvad du skal gøre.
   Er det grå betonfliser ‘fra fødslen’ ?
   Hvilket fabrikat af fliserens brugte du?
   Hvis du tager en flise og hakker den over (har du en reserveflise liggende?) med en hammer – hvordan ser den så ud inden i ?

   mvh

   have-siden.dk

   Reply
 6. Klaus 31. januar 2016 at 23:22

  Sidste sommer gik jeg også selv i krig med at rense flisepesten på fliserne i baghaven, og holdt op det var et projekt. Ud fra min egen erfaring – vil jeg da lige tilføje at det er rigtig vigtigt at man husker at imprægnere sine fliser efter rens, da man ellers kan forvente at flisepesten eller algerne kommer ret hurtigt igen. Imprægneringen kan måske købes hos det lokale byggecenter, ellers kan man alternativt vælge at få et professionelt firma ud og klare opgaven – som fx. dem her: http://www.nanostone.dk/flisepest.html

  Tak for et godt indlæg

  /Klaus

  Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *