Byg selv: Sådan laver du en ny dør til dit skur

Står du og skal give dig i kast med selv at lave en dør til dit skur? I denne guide viser jeg dig, hvordan du selv kan bygge en dør til dit skur. Jeg vil tage dig igennem processen trin for trin og give dig tips til materiale og værktøj, så du kan få en flot og funktionel dør, der passer perfekt til dit skur.

Det skal du bruge af værktøj

Det er begrænset hvad du behøver af værktøj for at lave denne dør, men en kap- gearingsav er en stor hjælp. Det giver langt pænere samlinger på dørrammen, og løfter kvaliteten af projektet en god del (med mindre du er en ørn til at save med en fuksvans).

Kap-gearingsav

DeWalt kap-gearingsav

Jeg har selv på 8. år en DeWalt kap-gearingsav som jeg er meget glad for. Den er en kæmpe hjælp når der skal laves pæne snit.


Sådan laver jeg en ny dør til et uisoleret skur

Skuret er beklædt med 1 på 2 brædder, og hvis dit udhus, redskabsrum eller skur har samme beklædning kan du måske finde hjælp til fremstilling og montering af en ny ekstra dør her. Det er utroligt nemt at lave selv dørrammen, men man kan nemt blive (jeg blev i hvert fald) noget forvirret når beklædning og hængsler blandes ind i projektet – og det er man jo nødt til.

Har du behov for at lave en egentlig port til dit skur (den tror jeg du vil blive glad for) bør du læse vores guide til at lave en port her.

Den nye skurdør skal monteres i gavlen, og jeg anvender hamborghængsler (som er næsten helt magen til dem, der sidder på de fleste facadedøre), således at at kun hængslernes tap rager ud over beklædningen.

Et hamborghængsel ser således ud:

Hamborg hængsel
Hamborg hængsel

Dette hængsel fås i flere størrelser og der er endvidere et til højre- og et til venstre-vendte døre.

Sammenlign priser på hamborghængsler online

Et alternativ kunne være et nokhængsel med forkrøpning – men det er vist ikke noget man lige falder over i det lokale byggemarked. De typiske stabelhængsler har næsten ingen forkrøpning og er derfor ikke velegnede hvis de skal skjules under 1 på 2 beklædning.

For at døren til skuret skal kunne åbne fuldt (næsten 180 grader), skal afstanden mellem hængslets tap og skruehullerne være stor nok til at tappen vil rage udenfor yderbeklædningen når hængslet er skruet fast på dørstolpe og dørramme.

Hamborghængsel for dør til skur
Hamborghængsel til dør

Dette hængsel burde kunne nå igennem 2 lag brædder a´ ca. 18 mm og samtidigt blive skruet ordentligt fast i dørstolperne af reglar. Hvis beklædningen er tykkere end 2 * 18 mm.,  er jeg ikke sikker på at man kan finde et hængsel der er stort nok i den lokale tømmerhandel.

Det ville nok være  noget nemmere blot at montere almindelige stabelhængsler uden på beklædningen, men jeg ønsker at døren til skuret skal være så diskret som muligt.

Fjerne eksisterende belægning i skuret

Således ser gavlen ud indefra:

Gavl hvor dør skal monteres på dør til skur
Gavl hvor skurdøren skal monteres

Tip: Som det ses på billedet ovenfor, skal den skrå afstivning skæres over, for at give plads til døråbningen. Sådan en afstivning kan være vital for skurets stabilitet, og det er derfor klogt at søge råd hos en fagmand, inden du skærer den over.

Gavl hvor dør til skur skal monteres
Gavl hvor dør til skur skal monteres

Jeg laver selv døren af reglar, så den får præcist det mål jeg synes der passer – blandt andet styret af den eksisterende beklædning. Det er slet ikke så enkelt som man umiddelbart kunne forestille sig, at få det hele til at passe – netop på grund af 1 på 2 – beklædningen.

En del af beklædningen skal rives ned, de fleste brædder skal afkortes og et enkelt skal flækkes fordi hængslet skal gå lige igennem det. Da beklædningen helst skal følge det oprindelige mønster og samtidigt ‘matche’ beklædning i gavltrekanten, har jeg tænkt mig at mærke samtlige brædder inden nedrivning, således at de bliver sat tilbage præcist samme sted. Jeg regner ikke med at købe nye brædder til beklædning.

Tegning: Etablering af dørhul i den eksisterende gavl

Denne tegning viser hvordan jeg har tænkt mig at den nye dør til skur skal monteres:

Snittegning af dør til skur set ovenfra med 2 lag brædder, hængsel, dørstolper og dørramme.
Snittegning af dør til skur set ovenfra med 2 lag brædder, hængsel, dørstolper og dørramme.

 

Beklædning af dør til skur er fjernet
Beklædning på gavl er fjernet
Løsholte og skrå afstivning skåret over for dør til skur
Løsholte og skrå afstivning skåret over
Der skal fjernes en flise eller to for at gøre plads til dør til skur
Der skal fjernes en flise eller to for at gøre plads til skurdøren
Dørstolpe sættes bare ned i grunden (ingen beton) ved klargøring af dør til skur
Dørstolpen sættes bare ned i grunden (ingen beton)
Dørstolper er monteret i hul til dør til skur
Dørstolper er monteret i hullerne
Toppen af dørstolperne fastgøres til gavlen og en overligger monteres aht. stabilitet.
Så er der dækket af for natten for dør til skur
Så er der dækket af for natten.

Trykimprægnerede reglar til dørstolper

Til dørstolper anvendte jeg trykimprægnerede reglar, som blev sat direkte ned i jorden i huller lavet med et pælebor. Stolperne skal naturligvis fastgøres solidt til resten af skuret, og i toppen vil det være fornuftigt at lægge en overligger (også af reglar) imellem stolperne så afstanden imellem stolper fastholdes.

Døren til skur samles af reglar

Reglar er ofte både skæve og snoede, og det kan være svært at finde dem helt perfekte. Når man nu skal fremstille en dør er det ulejligheden værd at lede efter ‘de bedste’ reglar når man shopper i tømmerhandelen. Imidlertid kan man nu få reglar som er fremstillet af små stykker, som er limet sammen. Det lyder helt uvirkeligt at det kan lade sig gøre at opnå en en snorlige og fuldgod erstatning for en ‘naturlig’ reglar ved at lime  små stykker sammen, men jeg er godt tilfreds med varen – den er snorlige !

Dørens bredde er ca. 15 mm. mindre end dørhullets bredde (plads til hængsler og lidt luft i den modsatte side).

Husk at måle dørhullets bredde grundigt (mål både top, midte og bund) inden du fastlægger dørens bredde.

Dør blev samlet med 160 mm (6 mm tykke) skruer (og senere forstærket med vinkelbeslag ved samlinger).

Dørens ramme måler 80 * 190 cm. – men det er jo egentlig ikke interessant – idet de mål jo er bestemt af det dørhul der er lavet i gavlen. Beklædning på dør rager lidt ud over dørramme hele vejen rundt.

Vognly med intermistisk arbejdsbord ved dør til skur projekt
Vognly med intermistisk arbejdsbord
Dør til skur er ved at blive samlet
Dørramme samles

Skurdøren virker meget robust efter den er skruet sammen, men jeg overvejer alligevel at forstærke samlinger med vinkelbeslag og beslagskruer (jeg er lidt skeptisk med hensyn til skruer på langs af årers retning).

Endvidere skal skurdøren forsynes med en skrå afstivning så siden modsat hængselside ikke ‘bliver træt’ og synker over tid.

Husk at nederste ende af skråstiver skal være i hængselside.

Når døren er klodset op og sat i dørhullet, er det ret nemt at få holdt en reglar op hvor skrå afstivning  skal sidde, og med en blyant få sat streger hvor den skal skæres.

Døren til skur testes i det forberedte hul

Skurdøren passede heldigvis helt perfekt i hullet. Jeg skruede et par støttebrædder på indersiden således at døren ikke kunne vælte ind i skuret, mens jeg baksede med skrå afstivning og hængsler.

Ramme for dør i skur sat i dørhul
Ramme for dør sat i dørhul
Dørramme på dør til skur nu forsynet med skrå afstivning
Dørramme nu forsynet med skrå afstivning

Montering af hamborghængsler

Jeg skruede de 2 nederste dele af hængslerne (dem med tap) fast på dørstolpen.

Vær opmærksom på at hængslet placeres således at centrum af tappen er længere ude end/i samme plan som den yderste facadebeklædning (ellers vil der opstå problemer når dør skal åbnes mere end 90 grader – eller for den sags skyld 180 grader).

Herefter satte jeg de 2 øverste halvdele af hængslerne ned over hængseltapperne og puttede derefter dør ind i hullet og klodsede den op så den sad præcist som jeg ønskede. Døren blev tvunget helt ind mod hængsler med 2 skruetvinger. Nu er det så ‘bare’ at få aftegnet på dørrammen hvor de 2 øverste hængseldele skal fastgøres.

Det er ikke så nemt på grund af den manglende plads, men med en tusch og en klinge til en nedstryger lykkedes det mig at få sat så mange mærker på dørrammen at jeg var sikker på hvor på dørramme-hængslets overdel skulle skrues fast (Den drevne tømrer kunne nok have fundet ud af det samme med en tommestok og lidt hovedregning).

Ud med døren igen, monter de 2 hængsler på rammen og løft den tilbage i hullet igen – men nu nedover de 2 hængseltappe.

Hvis du har været grundig med afmærkning og montering falder døren ned over begge tappe og døren kan nu lukkes helt og åbnes 180 grader. Lidt afhængig af den øvrige konstruktion kan man risikere at døren ikke kan løftes ind over tappen på grund af manglende frihøjde (min gavltrekant var meget tæt på drille) – men i givet fald kan man skrue de nederste hængseldele af, skubbe dørens hængselside ind i hullet, klodse døren op så den står 90 grader åben og herefter skrue de nederste hængseldele fast i de allerede eksisterende skruehuller.

Hængslerne blev skruet fast med 6 mm * 100 mm skruer.

Tip: Når man monterer hængsler uden på ramme som jeg har gjort, får man ’til gengæld’ en sprække på ca. 10 mm mellem dørstolpen og rammen. Denne sprække kan gøres mindre hvis man har et stemmejern og bruger tid på at få hængselplade nsænket ind i stolpen og dørrammen.

Hængsel monteret på dørstolpe for dør til skur
Hængsel monteret på dørstolpe
Position for hængsel overdel på dør til skur bestemmes
Position for hængselsoverdel bestemmes
dør til skur sidder perfekt
Jeps – dør sidder perfekt
Så er beklædning monteret - nu mangler kun et stalddørsgreb på dør til skur
Så er beklædning monteret – nu mangler kun et stalddørsgreb
Dør til skur inderside med stalddørsgreb
Dør inderside med stalddørsgreb
Krog og dørstop for dør til skur
Krog og dørstop for dør

Stalddørsgreb fås i forskellige størrelser, beregnet til forskellige tykkelser på dør –  så lad være med at snuppe det første det bedste fra hylden.

Stalddørsgreb inderside dør til skur
Stalddørsgreb inderside dør
Færdigmonteret stalddørsgreb yderside dør til skur
Færdigmonteret stalddørsgreb yderside dør
Dør til skur med 'diskret' stalddørsgreb
Dør med ‘diskret’ stalddørsgreb

Se priser på staldørsgreb online


Dør forstærket med vinkelbeslag

Noter

Her efter 14 dages ‘drift’ er jeg super tilfreds med skurdøren, og det er oven i købet fra dag 1 blevet den primære indgang til skuret – hvorfor har jeg ikke gjort det noget før?

Jeg har forstærket dørrammens samlinger med BMF vinkelbeslag som jeg havde på lager. De er monteret fordi jeg nu havde dem liggende – ikke fordi jeg følte mig sikker på at det var nødvendigt (men de koster næsten ingenting, så det er en billig ‘forsikring’).

Se flere gør-det-selv vejledninger

Byg selv port til skur
Byg selv havelåge i træ
Byg selv havebænk
Byg selv brændeskur

27 kommentarer til “Byg selv: Sådan laver du en ny dør til dit skur”

  1. Super informativ guide. Tak!
    Skal selv lave en bredere dør, men tænker at tage udgangspunkt i dit materiale.
    Hvad er tanken bag de 2 ekstra vandrette reglar, og den dermed kortere skråstiver? Giver det bedre stabilitet?

    1. Det er et rigtigt godt spørgsmål du har 😉
      Sagen er, at døren er en kopi af den dør som oprindeligt blev leveret af producenten (Carport Centret – et sted i Jylland – findes vist ikke mere).

      Herudover har jeg ikke ikke nogen argumenter der rigtigt understøtter brugen af de ekstra vandrette reglar!

      Held og lykke med dit projekt 😉

  2. Hej,
    Utrolig flot laver og rigtig god forklaring. Tak for det.
    Et spørgsmål angående hængsler:
    Hvor meget kan sådan et par eller tre hamborghængsler bære? Jeg skal igang med en dobbeltdør/port i mit skur. Ramme laves af reglar. Højden er ca 3 meter, dog er bredden kun Max 60 cm. Kan tre hængsler mon gøre det? Jeg vil nemlig rigtig gerne undgå de synlige stald- eller stabel hængsler.

    Dbh. Jonas.

    1. Hej Jonas,

      Jeg har ingen anelse om hvor meget disse hængsler kan bære – men jeg vil absolut mene at 3 hamborghængsler burde være nok hvis de er fæstnet ordentligt og skruet fast til solide stolper.
      Endvidere er det ret enkelt at supplere med flere hængsler hvis der skulle være behov for det – men det ville overraske mig hvis det skulle blive nødvendigt.

      Held og lykke 😉

  3. Flot lavet. Men de stolper, som du har gravet ind i jorden , kan rådne med tiden. Og det ville måske være smart at lægge bredder inde i døråbningen for at skjule de samlinger. Sådan lave en dørkarm af bare planker…. Men ellers rigtigt flot og passer med facade beklædning… Jeg skal selv lave sådan dør til skur, derfor fandt jeg denne side..

  4. Henrik Rosengaard Jensen

    Hej Have-siden.dk

    Jeg har en dør til skur, hvor den udvider sig i bredden om sommeren og skrumper i bredden om vinteren. Det betyder, at Dørhåndtaget ikke kan lukke, da døren er blevet for bred. Og låsen passer ikke. Sikre Jeres konstruktion, at døren ikke kan udvide/skrumpe i bredden alt efter årstid?
    Mvh Henrik

    1. Hej Henrik,

      NEJ …. kan jeg sige med stor sikkerhed 😉
      Den bliver faktisk lidt bredere om vinteren – altså det modsatte af dine erfaringer. Jeg mener bestemt det er således – og jeg måtte høvle en lille smule (1-2 mm) af dørrammen den første vinter eller var det sommer …. ;-)).
      Jeg tror ikke du helt kan slippe for at den udvider / skrumper – mon ikke det har noget med fugt at gøre?

      mvh
      have-siden.dk

  5. Bernt Mikkelsen

    Hej. Ser virkeligt godt ud. Hvad med vægten af døren, tænker den må være tung. Kan hængslerne holde den?
    Mvh Bernt Mikkelsen

    1. Hej Bernt,

      Ja, døren er tung, men der er ingen problemer med hængsler / vægt / styrke … den hænger der stadig (nu mere end 4 år) og den bliver brugt virkeligt meget!

      mvh
      have-siden.dk

  6. Jeg er meget begejstret for at min søgning førte mig hertil. Jeg har meget begrænset erfaring udi byg-selv-projekter, så jeg har brug for den ekstra pædagogiske og detaljeret beskrivelse, for at være sikker på at jeg ikke overser/misforstår noget.
    Jeg skal i gang med at bygge hønsehus og hønsegård, og for at holde budgettet nede vil jeg forsøge at bruge af det læs rå planker jeg har liggende til en 2 på 1 beklædning af hønsehuset samt til bund. Det viser sig muligvis at blive for tungt – og for svært for mig at lave en rimelig bund (tænker at skære yderste sider af nogle planker og samle dem – somehow – til en brugbar plade). Men det skal prøves.
    Der skal selvfølgelig være en dør ind til hønsegården, og selvom jeg havde styr på den overordnede opbygning, er det rigtig rart at finde en udførlig beskrivelse (tak!). Jeg har dog et spørgsmål: Dit ene billede viser skråstiver skruet fast i vertikal reglar nedefra. Er der en “rigtig” og “forkert” måde at skrue delene sammen på? Jeg tænker om man skal undgå at skrue i “udefra”, så skruehovedet er på ydersiden af rammen – eller om det er ligegyldigt, så længe det bliver malet bagefter?

    1. Hej Mette
      Helt generelt synes jeg det er fornuftigt at skruer/søm beskyttes så godt som muligt mod vind og vejr – men i dette tilfælde tror jeg ikke der er tænkt så meget over det. Det er trods alt ‘bare’ en dør til et skur, og skrue sidder uanset placering rimeligt beskyttet af beklædning.
      I langt de fleste tilfælde vil skruens optimale placering være bestemt af dimensioner på de materialer der skal holdes sammen: Skruens hovede skal presse det tyndeste materiale ind mod det tykke materiale (F.eks. skrues et bræt fast til en en tyk stolpe ved at skruehovede ligger an mod det tynde bræt, og skruens gevind griber fat i den tykke stolpe – det er vist ret naturligt/indlysende når man står i situationen). Hvis de 2 emner har nogenlunde samme dimension ville jeg nok lade hensyn til visuelt indtryk og vind og vejr bestemme.

      Held og lykke med dit hønsehus 😉

      mvh
      have-siden.dk

  7. Peter hansen

    Hej jeg har med stor interesse læst din artikel. Men jeg har ikke kunne finde ud af hvilken størrelse reglar du har brugt til døren? 🙂

    1. Hej Michael,

      1,5 cm luft totalt set bør være nok (dvs 7-8 mm. i hver side). Hvis dine dørstolper er meget skæve kan det være nødvendigt med mere luft.

      mvh
      have-siden.dk

  8. Utroligt!
    Min første søgning på “hjemmelavet dør” førte mig til denne guide som er perfekt til mit skur, som er bygget som 1 på 2 og i øvrigt er lavet som et “low budget” hvor det eneste jeg har brugt penge på er beslag, skruer og hængsler.
    Alt træet er genbrugs træ fra en lokal grossist, som ellers bare sender det til forbrænding.
    Og jeg vil bruge guiden til min dør, mange tak for den, er sikker på at den vil være en stor hjælp når jeg går i gang med den.
    Vh. Mogens

    1. Nogle gange er man bare helt utrolig heldig.
      Vores SEO ekspert er rigtig glad for din kommentar (det er ikke rent held kan jeg oplyse) 😉

      Held og lykke!

      mvh
      have-siden.dk

  9. Jesper Nedergaard

    Tak for en meget fin beskrivelse som jeg har læst igen og igen.
    Må jeg spørge om højde og bredde på døren? Det synes jeg ikke der står noget sted.

    1. Hej Jesper,

      Min udfordring var at lave en dør i et færdigbygget skur, så højde og bredde var delvist bestemt af mål på skur/beklædning og delvist mit behov/ønske – og størrelse er således ikke så interessant. Jeg vil tro at den måler omkring 90 * 200 cm, – men jeg skal nok vende tilbage med et mål en af dagene.
      Edit: Dørramme måler 80 * 190 cm. – og det er jo 100% bestemt af hvordan dørstolper er placeret og højde på gavl.

      mvh
      have-siden.dk

  10. Mange tak for en super forklaring/beskrivelse.
    Det er verdensklasse!
    Jeg går selv i gang i dag, og din forklaring/neskrivelse har allerede været guld værd for mig.
    Mange tak!

    1. Hej Claus,

      Vi elsker feedback – og mest af alt positiv feedback – tusind tak for det 😉
      Vi er glade for at du kunne bruge indlægget og håber naturligvis du får succes med dit projekt!.

      mvh

      have-siden.dk

  11. Odd Christian Sandengen

    Takk for meget god informasjon og lettfattelig beskrivelse med bilder. Her kan man faktisk produsere døren selv basert på dette forslaget. Mange fine tips!
    mvh Odd Christian

    1. Hej Odd Christian,

      Det glæder mig at du kunne bruge indlæg til noget fornuftigt!

      Tak for din kommentar 😉

      mvh
      have-siden.dk

    1. Hej Elsi,

      Jeg ved ikke hvad der er sket, men din kommentar ser lidt ‘mangelfuld’ ud. Du må lige prøve en gang mere ….

      mvh
      have-siden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top