Sådan laver jeg en ny dør til skur / udhus (uisoleret)

Skuret er beklædt med 1 på 2 brædder, og hvis dit udhus, redskabsrum eller skur har samme beklædning kan du måske finde hjælp til fremstilling og montering af en ny ekstra dør her. Det er utroligt nemt at lave selv dørrammen, men man kan nemt blive (jeg blev i hvert fald) noget forvirret når beklædning og hængsler blandes ind i projektet – og det er man jo nødt til.

Har du behov / mulighed for at lave en egentlig port til dit skur (den tror jeg du vil blive glad for) bør du kigge på dette indlæg!

Den nye skurdør skal monteres i gavlen, og jeg anvender hamborghængsler (som er næsten helt magen til dem, der sidder på de fleste facadedøre), således at at kun hængslers tap rager ud over beklædningen.

Et hamborghængsel ser således ud:

Hamborg hængsel
Hamborg hængsel

Dette hængsel fås i flere størrelser og der er endvidere et til højre- og et til venstre-vendte døre.

Et alternativ kunne være et nokhængsel med forkrøpning – men det er vist ikke noget man lige falder over i det lokale byggemarked. De typiske stabelhængsler har næsten ingen forkrøpning og er derfor ikke velegnede hvis de skal skjules under 1 på 2 beklædning.

For at døren til skur / udhus skal kunne åbne fuldt (næsten 180 grader), skal afstand mellem hængslets tap og skruehuller være stor nok til at tap vil rage udenfor yderbeklædning når hængsel er skruet fast på dørstolpe og dørramme.

Hamborghængsel for dør til skur
Hamborghængsel for dør

Dette hængsel burde kunne nå igennem 2 lag brædder a´ ca. 18 mm og samtidigt blive skruet ordentligt fast i dørstolper af reglar. Hvis beklædning er tykkere end 2 * 18 mm.,  er jeg ikke sikker på at man kan finde et hængsel der er stort nok i den lokale tømmerhandel.

Det ville nok være  noget nemmere blot at montere almindelige stabelhængsler uden på beklædningen, men jeg ønsker at døren til skuret skal være så diskret som muligt.

Således ser gavlen ud indefra:

Gavl hvor dør skal monteres på dør til skur
Gavl hvor dør skal monteres

Tip: Som det ses på billedet ovenfor, skal den skrå afstivning skæres over, for at give plads til døråbning. Sådan en afstivning kan være vital for skurets stabilitet, og det er derfor klogt at søge råd hos en fagmand, inden du skærer den over.

 

Gavl hvor dør til skur skal monteres
Gavl hvor dør til skur skal monteres

Jeg laver selv døren af reglar, så den får præcist det mål jeg synes der passer – blandt andet styret af den eksisterende beklædning. Det er slet ikke så enkelt som man umiddelbart kunne forestille sig, at få det hele til at passe – netop på grund af 1 på 2 – beklædningen!

En del af beklædningen skal rives ned, de fleste brædder skal afkortes og et enkelt skal flækkes fordi hængslet skal gå lige igennem det. Da beklædning helst skal følge det oprindelige mønster og samtidigt ‘matche’ beklædning i gavltrekant, har jeg tænkt mig at mærke samtlige brædder inden nedrivning, således at de bliver sat tilbage præcist samme sted. Jeg regner ikke med at købe nye brædder til beklædning.

Dørhul i den eksisterende gavl

Denne tegning viser hvordan jeg har tænkt mig at den nye dør til skur skal monteres:

Snittegning af dør til skur set ovenfra med 2 lag brædder, hængsel, dørstolper og dørramme.
Snittegning af dør til skur set ovenfra med 2 lag brædder, hængsel, dørstolper og dørramme.

 Værktøj

Det er begrænset hvad du behøver af værktøj for at lave denne dør, men en kap- gearingsav er en stor hjælp. Det giver langt pænere samlinger på dørrammen, og løfter kvaliteten af projektet en god del (med mindre du er en ‘ørn’ til at save med en fuksvans)

Køb DeWalt kap-gearingsav her

DeWalt kap- gearingssav

Jeg har selv på 8. år en DeWalt kap-gearingsav som jeg er meget glad for. Den er en kæmpe hjælp når der skal laves pæne snit.

Køb kap-gearingssav hos 10-4

 

 

 

Beklædning af dør til skur er fjernet
Beklædning på gavl er fjernet
Løsholte og skrå afstivning skåret over for dør til skur
Løsholte og skrå afstivning skåret over
Der skal fjernes en flise eller to for at gøre plads til dør til skur
Der skal fjernes en flise eller to for at gøre plads til dør
Dørstolpe sættes bare ned i grunden (ingen beton) ved klargøring af dør til skur
Dørstolpe sættes bare ned i grunden (ingen beton)
Dørstolper er monteret i hul til dør til skur
Dørstolper er monteret i hul
2015-05-10_DoerStolperIndendoers
Top af dørstolper fastgøres til gavl og en overligger monteres aht. stabilitet.
Så er der dækket af for natten for dør til skur
Så er der dækket af for natten

 Dørstolper

Til dørstolper anvendte jeg trykimprægnerede reglar, som blev sat direkte ned i jorden i huller lavet med et pælebor. Stolper skal naturligvis fastgøres solidt til resten af skuret, og i toppen vil det være fornuftigt at lægge en overligger (også af reglar) imellem stolper så afstanden imellem stolper fastholdes.

Dør til skur samles af reglar

Reglar er ofte både skæve og snoede, og det kan være svært at finde dem helt perfekte. Når man nu skal fremstille en dør er det ulejligheden værd at lede efter ‘de bedste’ reglar når man shopper i tømmerhandelen. Imidlertid kan man nu få reglar som er fremstillet af små stykker, som er limet sammen. Det lyder helt uvirkeligt at det kan lade sig gøre at opnå en en snorlige og fuldgod erstatning for en ‘naturlig’ reglar ved at lime  små stykker sammen, men jeg er godt tilfreds med varen : den er snorlige !

Dørens bredde er ca. 15 mm. mindre end dørhullets bredde (plads til hængsler og lidt luft i den modsatte side). Husk at måle dørhullets bredde grundigt (mål både top, midte og bund) inden du fastlægger dørens bredde.

Dør blev samlet med 160 mm (6 mm tykke) skruer (og senere forstærket med vinkelbeslag ved samlinger).

Dørens ramme måler 80 * 190 cm. – men det er jo egentlig ikke interessant – idet de mål jo er bestemt af det dørhul der er lavet i gavlen. Beklædning på dør rager lidt ud over dørramme hele vejen rundt.

 

Vognly med intermistisk arbejdsbord ved dør til skur projekt
Vognly med intermistisk arbejdsbord
Dør til skur er ved at blive samlet
Dørramme samles

Dør virker meget robust efter den er skruet sammen, men jeg overvejer alligevel at forstærke samlinger med vinkelbeslag og beslagskruer (jeg er lidt skeptisk med hensyn til skruer på langs af årers retning).

Endvidere skal dør forsynes med en skrå afstivning så side modsat hængselside ikke ‘bliver træt’ og synker over tid. Husk at nederste ende af skråstiver skal være i hængselside.

Når dør er klodset op og sat i dørhullet, er det ret nemt at få holdt en reglar op hvor skrå afstivning  skal sidde, og med en blyant få sat streger hvor den skal skæres.

Dør til skur testes i det forberedte hul

Døren passede heldigvis helt perfekt i hullet. Jeg skruede et par støttebrædder på indersiden således at døren ikke kunne vælte ind i skuret, medens jeg baksede med skrå afstivning og hængsler.

Ramme for dør i skur sat i dørhul
Ramme for dør sat i dørhul

 

 

Dørramme på dør til skur nu forsynet med skrå afstivning
Dørramme nu forsynet med skrå afstivning

Montering af hamborghængsler

Jeg skruede de 2 nederste dele af hængsler (dem med tap) fast på dørstolpen. Vær opmærksom på at hængsel placeres således at centrum at tap er længere ude end  /  i samme plan som den yderste facadebeklædning (ellers vil der opstå problemer når dør skal åbnes mere end 90 grader – eller for den sags skyld 180 grader).

Herefter satte jeg de 2 øverste halvdele af hængslerne ned over hængseltappe og puttede derefter dør ind i hullet og klodsede den op så den sad præcist som jeg ønskede. Døren blev tvunget helt ind mod hængsler med 2 skruetvinger. Nu er det så ‘bare’ at få aftegnet på dørramme hvor de 2 øverste hængseldele skal fastgøres. Det er ikke så nemt på grund af den manglende plads, men med en tuschpen og en klinge til en nedstryger lykkedes det mig at få sat så mange mærker på dørramme at jeg var sikker på hvor på dørramme hængslers overdel skulle skrues fast (Den drevne tømrer kunne nok have fundet ud af det samme med en tommestok og lidt hovedregning).

Ud med døren igen, monter de 2 hængsler på rammen og løft den tilbage i hullet igen – men nu nedover de 2 hængseltappe. Hvis du har været grundig med afmærkning og montering falder døren ned over begge tappe og dør kan nu lukkes helt og åbnes 180 grader ;-). Lidt afhængig af den øvrige konstruktion kan man risikere at dør ikke kan løftes ind over tappe på grund af manglende frihøjde (min gavltrekant var meget tæt på drille) – men i givet fald kan man skrue de nederste hængseldele af, skubbe dørens hængselside ind i hullet, klodse døren op så den står 90 grader åben og herefter skrue de nederste hængseldele fast i de allerede eksisterende skruehuller. Keine hexerei … 😉

Hængsler blev skruet fast med 6 mm * 100 mm skruer.

 

Tip: Når man monterer hængsler uden på ramme som jeg har gjort, får man ’til gengæld’ en sprække på ca. 10 mm mellem dørstolpe og ramme. Denne sprække kan gøres mindre hvis man har et stemmejern og bruger tid på at få hængselplade sænket ind i stolpe og dørramme.

Hængsel monteret på dørstolpe for dør til skur
Hængsel monteret på dørstolpe
Position for hængsel overdel på dør til skur bestemmes
Position for hængsel overdel bestemmes

 

dør til skur sidder perfekt
Jeps – dør sidder perfekt
Så er beklædning monteret - nu mangler kun et stalddørsgreb på dør til skur
Så er beklædning monteret – nu mangler kun et stalddørsgreb
Dør til skur inderside med stalddørsgreb
Dør inderside med stalddørsgreb
Krog og dørstop for dør til skur
Krog og dørstop for dør

Stalddørsgreb fås i forskellige størrelser, beregnet til forskellige tykkelser på dør –  så lad være med at snuppe det første det bedste fra hylden.

Stalddørsgreb inderside dør til skur
Stalddørsgreb inderside dør
Færdigmonteret stalddørsgreb yderside dør til skur
Færdigmonteret stalddørsgreb yderside dør
Dør til skur med 'diskret' stalddørsgreb
Dør med ‘diskret’ stalddørsgreb

Noter

Her efter 14 dages ‘drift’ er jeg super tilfreds med døren, og det er oven i købet fra dag 1 blevet den primære indgang til skuret – hvorfor har jeg ikke gjort det før ?

Jeg har forstærket dørrammens samlinger med BMF vinkelbeslag som jeg havde på lager. De er monteret fordi jeg nu havde dem liggende – ikke fordi jeg følte mig sikker på at det var nødvendigt (men de koster næsten ingenting, så det er en billig ‘forsikring’).

Dør til skur forstærket med vinkelbeslag
Dør forstærket med vinkelbeslag
(Visited 15.202 times, 24 visits today)

22 Comments

 1. Henrik Rosengaard Jensen 12. marts 2019 at 6:29

  Hej Have-siden.dk

  Jeg har en dør til skur, hvor den udvider sig i bredden om sommeren og skrumper i bredden om vinteren. Det betyder, at Dørhåndtaget ikke kan lukke, da døren er blevet for bred. Og låsen passer ikke. Sikre Jeres konstruktion, at døren ikke kan udvide/skrumpe i bredden alt efter årstid?
  Mvh Henrik

  Reply
  1. admin 15. marts 2019 at 19:33

   Hej Henrik,

   NEJ …. kan jeg sige med stor sikkerhed 😉
   Den bliver faktisk lidt bredere om vinteren – altså det modsatte af dine erfaringer. Jeg mener bestemt det er således – og jeg måtte høvle en lille smule (1-2 mm) af dørrammen den første vinter eller var det sommer …. ;-)).
   Jeg tror ikke du helt kan slippe for at den udvider / skrumper – mon ikke det har noget med fugt at gøre?

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 2. Bernt Mikkelsen 9. november 2018 at 19:34

  Hej. Ser virkeligt godt ud. Hvad med vægten af døren, tænker den må være tung. Kan hængslerne holde den?
  Mvh Bernt Mikkelsen

  Reply
  1. admin 11. november 2018 at 13:19

   Hej Bernt,

   Ja, døren er tung, men der er ingen problemer med hængsler / vægt / styrke … den hænger der stadig (nu mere end 4 år) og den bliver brugt virkeligt meget!

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 3. P48 2. november 2018 at 7:55

  Normalt sætter man hængslerne 1/6 af højden ned og op. Fin beskrivelse
  Vh. Snedkeren

  Reply
 4. Mette 25. april 2018 at 13:06

  Jeg er meget begejstret for at min søgning førte mig hertil. Jeg har meget begrænset erfaring udi byg-selv-projekter, så jeg har brug for den ekstra pædagogiske og detaljeret beskrivelse, for at være sikker på at jeg ikke overser/misforstår noget.
  Jeg skal i gang med at bygge hønsehus og hønsegård, og for at holde budgettet nede vil jeg forsøge at bruge af det læs rå planker jeg har liggende til en 2 på 1 beklædning af hønsehuset samt til bund. Det viser sig muligvis at blive for tungt – og for svært for mig at lave en rimelig bund (tænker at skære yderste sider af nogle planker og samle dem – somehow – til en brugbar plade). Men det skal prøves.
  Der skal selvfølgelig være en dør ind til hønsegården, og selvom jeg havde styr på den overordnede opbygning, er det rigtig rart at finde en udførlig beskrivelse (tak!). Jeg har dog et spørgsmål: Dit ene billede viser skråstiver skruet fast i vertikal reglar nedefra. Er der en “rigtig” og “forkert” måde at skrue delene sammen på? Jeg tænker om man skal undgå at skrue i “udefra”, så skruehovedet er på ydersiden af rammen – eller om det er ligegyldigt, så længe det bliver malet bagefter?

  Reply
  1. admin 26. april 2018 at 18:41

   Hej Mette
   Helt generelt synes jeg det er fornuftigt at skruer/søm beskyttes så godt som muligt mod vind og vejr – men i dette tilfælde tror jeg ikke der er tænkt så meget over det. Det er trods alt ‘bare’ en dør til et skur, og skrue sidder uanset placering rimeligt beskyttet af beklædning.
   I langt de fleste tilfælde vil skruens optimale placering være bestemt af dimensioner på de materialer der skal holdes sammen: Skruens hovede skal presse det tyndeste materiale ind mod det tykke materiale (F.eks. skrues et bræt fast til en en tyk stolpe ved at skruehovede ligger an mod det tynde bræt, og skruens gevind griber fat i den tykke stolpe – det er vist ret naturligt/indlysende når man står i situationen). Hvis de 2 emner har nogenlunde samme dimension ville jeg nok lade hensyn til visuelt indtryk og vind og vejr bestemme.

   Held og lykke med dit hønsehus 😉

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 5. Peter hansen 3. marts 2018 at 6:55

  Hej jeg har med stor interesse læst din artikel. Men jeg har ikke kunne finde ud af hvilken størrelse reglar du har brugt til døren? 🙂

  Reply
  1. admin 3. marts 2018 at 15:46

   Hej Peter,

   Dem jeg har brugt måler 45 * 90 mm.

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 6. Michael emanuel 11. september 2017 at 11:19

  Super beskrivelse.
  Har lige et spørgsmål:

  Skal der være 1,5 cm. Luft hele vejen rundt?

  Vh
  Michael

  Reply
  1. admin 11. september 2017 at 19:34

   Hej Michael,

   1,5 cm luft totalt set bør være nok (dvs 7-8 mm. i hver side). Hvis dine dørstolper er meget skæve kan det være nødvendigt med mere luft.

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 7. Mogens 8. juli 2017 at 23:02

  Utroligt!
  Min første søgning på “hjemmelavet dør” førte mig til denne guide som er perfekt til mit skur, som er bygget som 1 på 2 og i øvrigt er lavet som et “low budget” hvor det eneste jeg har brugt penge på er beslag, skruer og hængsler.
  Alt træet er genbrugs træ fra en lokal grossist, som ellers bare sender det til forbrænding.
  Og jeg vil bruge guiden til min dør, mange tak for den, er sikker på at den vil være en stor hjælp når jeg går i gang med den.
  Vh. Mogens

  Reply
  1. admin 9. juli 2017 at 6:33

   Nogle gange er man bare helt utrolig heldig.
   Vores SEO ekspert er rigtig glad for din kommentar (det er ikke rent held kan jeg oplyse) 😉

   Held og lykke!

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 8. Jesper Nedergaard 28. februar 2017 at 23:31

  Tak for en meget fin beskrivelse som jeg har læst igen og igen.
  Må jeg spørge om højde og bredde på døren? Det synes jeg ikke der står noget sted.

  Reply
  1. admin 1. marts 2017 at 20:59

   Hej Jesper,

   Min udfordring var at lave en dør i et færdigbygget skur, så højde og bredde var delvist bestemt af mål på skur/beklædning og delvist mit behov/ønske – og størrelse er således ikke så interessant. Jeg vil tro at den måler omkring 90 * 200 cm, – men jeg skal nok vende tilbage med et mål en af dagene.
   Edit: Dørramme måler 80 * 190 cm. – og det er jo 100% bestemt af hvordan dørstolper er placeret og højde på gavl.

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 9. Claus Bach 26. oktober 2016 at 7:53

  Mange tak for en super forklaring/beskrivelse.
  Det er verdensklasse!
  Jeg går selv i gang i dag, og din forklaring/neskrivelse har allerede været guld værd for mig.
  Mange tak!

  Reply
  1. admin 26. oktober 2016 at 17:50

   Hej Claus,

   Vi elsker feedback – og mest af alt positiv feedback – tusind tak for det 😉
   Vi er glade for at du kunne bruge indlægget og håber naturligvis du får succes med dit projekt!.

   mvh

   have-siden.dk

   Reply
 10. Per Toftager 31. juli 2016 at 18:26

  Tak for hjælpen!

  Reply
 11. Odd Christian Sandengen 12. september 2015 at 11:26

  Takk for meget god informasjon og lettfattelig beskrivelse med bilder. Her kan man faktisk produsere døren selv basert på dette forslaget. Mange fine tips!
  mvh Odd Christian

  Reply
  1. admin 14. september 2015 at 13:19

   Hej Odd Christian,

   Det glæder mig at du kunne bruge indlæg til noget fornuftigt!

   Tak for din kommentar 😉

   mvh
   have-siden.dk

   Reply
 12. Elsi Clausen 21. juni 2015 at 8:50

  Dør til skur

  Reply
  1. admin 22. juni 2015 at 19:58

   Hej Elsi,

   Jeg ved ikke hvad der er sket, men din kommentar ser lidt ‘mangelfuld’ ud. Du må lige prøve en gang mere ….

   mvh
   have-siden.dk

   Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *