Karse dyrkning

Hvem siger det hele skal være eksotisk og avanceret, for at være spændende? Det kan godt være der står planter i stuen der er importeret fra sydlandske himmelstrøg, men i vindueskarmen vokser der nu, i alt sin enkelthed og skønhed, karse – præcis som vi kender den fra barnsben af.

Karse er jo nok noget nær jordens mest simple og taknemmelige krydderurt, for den vokser på livet løs så snart der kommer fugt. Og man kan, som du allerede ved, bruge den på sine æggemadder (klassikeren over dem alle), eller i madlavning såsom salater, sandwich, dressinger samt som drys på ost, fisk, yoghurt m.m. I varme retter mister det noget af sin smag, så her får man ikke det store ud af den lille, velsmagende vækst.

Det er lynhurtigt at lave, livsbekræftende at se på, og en sjov lille aktivitet for børn. Og naturligvis lækkert når det er klar til at blive brugt i maden. 🙂

så karse

Såning af karse

Når først du har fået fingrene i en pose karsefrø er du praktisk talt good to go – det kræver ingen omfattende dyrkningsvejledning som så meget andet. Karse vil bare gerne vokse, og du kan derfor så dine karsefrø på vat, køkkenrulle, hampmåtter eller andet materiale og beholder der kan holde på fugten.

Jeg har selv prøvet med både hampmåtter og køkkenrulle, og jeg må blankt erkende at jeg ikke er fan af nogen af delene. Køkkenrulle tørrer meget hurtigt ud, og frøene har svært ved at klistre sig fast til hampmåtterne, og det kan derfor være svært at hælde det overskydende vand fra, uden at frøene triller med. Vat er derfor the way to do it, hvis du spørger mig.

 

I praksis skal du bruge:

 

Sådan gør du

  1. Kom dit vat i en beholder, og hæld vand på indtil det har suget det det kan, hæld det overflydende vand fra
  2. Drys karsefrøene ud på vattet, jo flere desto tættere bliver karseskoven
  3. Hæld vand på hver dag
  4. Vent en lille uges tid og herefter kan du klippe frisk karse fra din beholder

 

karse frø

 

Hvor lang tid holder karsen?

Når man dyrker karse er det jo ofte i mindre låg, beholdere og andre objekter man lige kan finde, og derfor kan man også rigtig hurtigt få spist karsen. Hvis du gerne vil have frisk karse i en længere periode kan det anbefales at så en ny portion karsefrø en gang om ugen (eller oftere hvis man bruger mere), for på den måde hele tiden at have karse der er klart til at blive klippet.

Vil du forlænge holdbarheden på din karse kan du placere dem i køleskabet, hvor de vil holde sig friske i op til en uge efter de står klar til at blive brugt.

 

Og hvad med næringen?

Der er mange der roser mikrogrønt til skyerne for dets fantastiske næringsrige egenskaber, men hvis du spørger mig så er der tale om så små mængder grønt, at det ikke nok ikke har en kæmpe indflydelse på din overordnede sundhed. Med det sagt så skader grønt aldrig, og jeg vil da kun opfordre dig til at kaste dig ud i mikrogrønt projekter hvad end det er karse, radisser, broccoli eller andet.

Men karse indeholder i følge madpyramiden beta-caroten (A-vitamin), E-vitamin, B-vitaminet folat, mineralernekalium og jern. Derudover er de små karsefrø fibre i sig selv, hvilket jo som bekendt er godt for fordøjelsen.

 

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*