Jeg er træt af smagløse tomater

Kalenderen siger 8. Marts 2015, og jeg har lige fundet ud af at jeg er træt af tomater – æv, og så lige på en dag hvor man næsten kunne fornemme forårets komme !

Vi har netop indtaget dagens varme måltid: Dejlig lasagne med salat. Salat blandet med tomat og agurk. Uhm – det så lækkert ud, men man bliver da slemt skuffet når man kommer til at bide i en af de der kolde og sure tomater. De er kolde fordi fruen i huset mener at de holder sig bedre i køleskabet – og de er sure fordi … jeg ved det ikke!.

Ok, det er Marts måned og vinteren har knap nok forladt os, så det er måske lidt meget at forlange at alting skal smage som noget man selv har dyrket … men hvorfor egentlig ikke ?

Et eller andet sted har den smukke tomat vokset sig pænt stor og fin. Der må have været både lys, vand og næring i dens vækstperiode og efterflg. er den blevet transporteret op til det kolde nord så vi Skandinaver har noget at gumle på og underholde os med. Hvorfor er det så lige at den ikke smager af noget som helst,  er sur som en citron og hård at tygge på   (oven i købet er den iskold pga. ophold i køleskabet) . Det er ski da underligt – og jeg synes den er direkte ubehagelig at få ind i munden!.

Jeg har nu her på matriklen opfordret til  vores egen lille forbruger-protest-aktion: Vi køber dem ikke igen før vi er rimeligt sikre på at den i det mindste smager betydeligt bedre, og indtil da vil jeg være fint tilfreds med at få salat med f.eks. snittet rødkål (Der må jo gerne være lidt kulør i salaten). Aller helst vil jeg gerne vente med tomater til vi selv kan plukke dem fra vores egne planter !

Det er dog langt fra hvert år vi selv dyrker tomater – men det vil jeg gerne ændre lidt på fremover.

 

I de gode gamle dage var tomater meget bedre

Jeg har en svag erindring om hvor godt f.eks. en stor rød bøftomat kan smage når den er hjemmeavlet og lige plukket fra planten i et drivhus. Det er snart mange år siden, men jeg husker det tydeligt: Udover at smage fantastisk var den stor (som bøftomater nu er), blød, lun – måske ligefrem varm, sød, knaldrød og mega saftig. Tænk hvis man, bare en sjælden gang, kunne købe noget der bare mindede om den.

tomat_klaser

 

Opfordring til indkøbschefen i supermarkedet

Hold da op med at importere de sure tomater. Start i stedet din Toyota og tag en tur ind på Nørrebro – der skulle man fint kunne finde ‘rigtige’ tomater – også i Marts måned (Rygtet om de rigtige tomater er nået helt til udkantsdanmark – så der er nok noget om det).  Vi er gode og loyale kunder – og vi fortjener ikke at blive snydt hver eneste gang vi fristes af de smukke tomater !.

Skulle det have den konsekvens at en stakkels tomatavler mister lidt omsætning vil det ikke gøre mig søvnløs. Han har i årevis haft både lys, vand, varme, gødning og jord i rigelige mængder og alligevel er hans høst (i det mindste den vi ser) år efter år slået fejl. Måske skulle han finde på noget andet at dyrke ?.

Indkøbschefen vil måske forsvare sig med at vi tossede kunder selv er skyld i den ringe kvalitet, fordi vi konsekvent vælger den billigste vare. Det er muligt at det er vores egen skyld, men jeg kunne godt tænke mig – i det mindste en gang imellem – at have muligheden for at kunne erhverve en tomat der smager som en tomat  kan smage – og jeg tror jeg er parat til at betale for den – om den så skal flyves ind fra ækvator !

 

Godt ord igen

Ok – der er sikkert en rigtig god forklaring på hvorfor det er som det er med de der tomater, men det er da underligt at der overhovedet er et marked for et produkt der er så ringe og så forskelligt fra ‘den rigtige vare’.

Jeg har naturligvis også lige hørt om Google har en mening om sure tomater – og minsandten om de ikke har en artikel på lager. Den er faktisk ret interessant og tilsyneladende handler det om optimering af en række parametre omkring ensartethed, transport og holdbarhed – alt det som kan optimere salg og mindske spild. Læs selv artiklen på videnskab.dk.

I artiklen står bl.a.:

 Supermarkedernes behov for seværdige tomater har gennem de sidste 70 år ledt til en større ensartedhed i vores købetomater. De er lige store, lige modne, lige røde og smager lige meget af pap

Aha – så er bolden tilbage hos indkøbschefen igen 😉 .

Man må sige at tomatavleren på en række parametre har været rimeligt succesfuld. Jeg synes dog det er sørgeligt at man har brugt 70 år på at fremelske noget der smager så elendigt.

Argh – det føles faktisk dejligt at få luftet sin utilfredshed !

D. 20/8 2015 er der en interessant artikel i Jyllandsposten – og den indeholder en enkel metode til at få smagen tilbage i den sure tomat: Læg den i 50 gr. varmt vand i 5 minutter, og nyd den når den er nede på stuetemperatur igen! Læs artiklen her (afsnit 3). Det må testes!!

Læs evt. engelsksproget Artikel fra www.eurekalert.org

Skriv en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*